Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyésztő vagy szaporító?...

Tenyésztő vagy szaporító? (folyt. Lent)

Figyelt kérdés

Pár éve vettem egy cane corso szuka kutyust. A vásárlás előtt gondosan utána néztem a kenneleknek,kutyáknak stb. Már akkoriban is 100.000Ft felett volt egy corso kiskutya,nekem annyi pénzem nem volt.

A kutyaújságban ráakadtam egy hírdetésre. 40.000Ft volt a kiskutya.

Le is mentem megnézni mi a helyzet. A fickónak akitől vettük csak két kutyája volt,a szülők. Mindkét kutya törzskönyves,jó eredményekkel rendelkező,diszplázia szűrt egyedek voltak. Hozzáteszem gyönyörű típusos kutyákról van szó.

Amikor lementünk ott volt az egész az alom. Az összes kiskutya gyönyörű egységes,acélszürke kiskutya volt. Nagyon szép tiszta helyen voltak,kulturált körülmények között voltak tartva. A fickó megmutatta a kutyák eredményeit,felmenőíkről képet,a dp szűrés igazolását,egyszóval mindent.

Miközben beszélgettünk kiderült,hogy az alomban a kanok 130.000Ft-ba kerülnek a szukák 110.000-be. Rá is csodálkoztam,hogy akkor az enyém miért ilyen olcsó.

Erre azt válaszolta a csávó,hogy azért,mert a szuka 16 kutyát ellet,ebből 4et ő vett el,kettő pedig béranyához került. Ez a kettő volt az enyém,és az egyik tesója. És azért ilyen olcsó,mert nem kérte le rájuk a törzskönyvet,mivelhogy valamivel kisebbek az alomtestvéreiknél. Gondoltam magamba jóvan,nekem jó lesz így is. De hozzáteszem nagyon minimális eltérés volt a 2 kisebb meg a többi törzskönyves között.

Szóval nem kaptunk törzskönyvet a kutyámoz. Viszot jótanácsokkal bőven ellátott,garanciát is kaptunk,sőt egy royal canin csomagot is.

Még ott megkérdeztem,hogy nem tudná-e lekérni mégis a törzskönyvét,mondtam hogy az ára nem gond,kifizetem.

Erre azt válaszolta utólag nem tud lekérni.

Na mindegy. Elhoztam a kiskutyát,telt múlt az idő szépen növögetett. De a fickó sose keresett minket. 7 hónapos volt a kutyám amikor felhívtam,hogy hát azért élünk virulunk minden oké,és hogy viszem ivartalanítani majd a kutyámat. Az egész beszélgetés 5 percig tartott,amíg elmondtam amit akartam,és igazándiból olyan érzésem volt,minta leszarná,hogy mit mondok. Megkérdeztem mégegyszer a törzskönyvet,mostmár azt mondta hogy 6 hónapos kora előtt kellet volna szólnom. Szóval csöppet kiakadtam.

A beszélgetés után 2 hónapra egy kiállításon összefutottunk,velünk volt az akkor 9 hónapos kutty.

A fickó különösképpen nem mondott semmit,csak,hogy milyen jól néz ki,szép típusos és behozta a lemaradását. De ez is kb 3 perc volt.

Azóta eltelt 1.5 év.

A kutyám gyönyörű szép corso lett, néha hordom kiállításra,ahol hobbi kategóriában párszor nyert is,és a bírók szerint is nagyon szép.

Nemrégiben megcsináltuk a DP szűrést,az eredmény HD-A lett.

Szerintetek felvegyem a kapcsolatot a fickóval,vagy úgyse érdekli?

Azért mégiscsak tőle van a kutya.

Viszont beszéltem pár emberrel,akiknél a kutyám alomtestvére van,velük szinte napi kontaktba van,rendeznek tesó találkozót meg ilyesmiket.

Vajon engem meg a kutyámat miért szar le ez a csávó?

És vajon szaporító vagy tenyésztő az illető?

3 alom van eddig a két kutyájétól,minden évben egyet lehozott velük. Most tavasszal kimaradt.

És azért mert kisebb a kutya miért nem kérte le a tk-t?

Egyáltalán miért adta 70.000forinttal olcsóbban a két kisebb szukát,amikor egy törzskönyv ára plafon 10.000Ft ha mondjuk külföldről kéri le. Itthon ugye olcsóbb az MKSZ-nél asszem 2000Ft.

2009. aug. 13. 09:10
1 2
 11/11 anonim válasza:

Szia!

Törzskönyvet le lehet kérni simán, nem tudom miért mondta, hogy nem és miért nem akart segíteni, de velem is ezt csinálta a kutyusom tenyésztője. nekem bullmasztiffom van. Velem se foglalkozik.

Én szinte biztos vagyok benne, hogy azért, mert nem vagyok hivatásos tenyésztő, nincs almom és nem értem még el sehol eredményt, mert ugye eddig nem is foglalkoztam ezzel. Az amatőröket leszarják, csak a belső körrel foglalkoznak, így hoznak létre szép beltenyészeteket ismerős tenyésztők között, aztán adják a kutyákat 200 ezerért, külföldre már milliókért. És persze a kutyusok egyre betegesebbek lesznek generációról-generációra.

Nekem pont most volt egy tenyészszemlés tapasztalatom az MKSZ-nél, a kutyámat nem tenyészthetőnek nyilvánították egy mondvacsinált indokkal, ami nem igaz persze, ezért fellebbezést indítottam. Ez is azért volt, amit előbb leírtam, mert "berkeken belül" mindenkit átengedtek :(

Szeretném erről a nagy igazságtalanságról és diszkriminációról lerántani a leplet, de sajnos egyedül kevés vagyok hozzá és ugye ott belül, a berkeken belül meg nagyon védik egymást!

Bocs, hogy én is kitértem. Visszatérve a kérdésedre.

Szaporítónak nevezem azt az embert, aki nem a kutyákért él, hanem a kutyákból keresett pénz miatt elleti őket. Van 10 szukája, azok félévente, évente ellenek szegények, a kölyköket meg adja el folyamatosan, hogy meglegyen a sok lovetta, de igazából nem törődik velük. Csak a pnzeszsákot látja bennük.

Tenyésztő az, aki a kutyákért él, néha-néha lehoz egy almot, de nem a megélhetés érdekében, hanem hogy tudja továbbra is fizetni, vagy valamennyivel kiegészíteni a saját keresetét annak érdekében, hogy az ebeket minél jobban fel tudja nevelni és ellátni. Az az ember, aki csak a tenyésztésből él, az mindenképp szaporító, mert ebből normális körülmények között nem lehet megélni! Nekem ez a véleményem. És az, hogy lehúzás az egész kutyavásárlás és elvétve vannak már csak korrekt tenyésztők. Apumnak Cane Corso kanja van aranykoszorús mestertenyészetből, 200 ezerért vette, a kutyának nem jöttek le a golyói, így nem tenyészthető, nem kiállítható és a pénznek csak egy kis részét hajlandóak visszafizetni a tenyésztők, vagy egy új kutyát adni, de könyögöm! Hogy lehet ilyet mondani? Nem tárgyról beszélünk, hanem állatról, érző, szerető lényről. Naná, hogy nem adtuk vissza, hisz a szívünkhöz nőtt!

2010. jún. 14. 13:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!