Tenyésztő vagy szaporító? (folyt. Lent)
Pár éve vettem egy cane corso szuka kutyust. A vásárlás előtt gondosan utána néztem a kenneleknek,kutyáknak stb. Már akkoriban is 100.000Ft felett volt egy corso kiskutya,nekem annyi pénzem nem volt.
A kutyaújságban ráakadtam egy hírdetésre. 40.000Ft volt a kiskutya.
Le is mentem megnézni mi a helyzet. A fickónak akitől vettük csak két kutyája volt,a szülők. Mindkét kutya törzskönyves,jó eredményekkel rendelkező,diszplázia szűrt egyedek voltak. Hozzáteszem gyönyörű típusos kutyákról van szó.
Amikor lementünk ott volt az egész az alom. Az összes kiskutya gyönyörű egységes,acélszürke kiskutya volt. Nagyon szép tiszta helyen voltak,kulturált körülmények között voltak tartva. A fickó megmutatta a kutyák eredményeit,felmenőíkről képet,a dp szűrés igazolását,egyszóval mindent.
Miközben beszélgettünk kiderült,hogy az alomban a kanok 130.000Ft-ba kerülnek a szukák 110.000-be. Rá is csodálkoztam,hogy akkor az enyém miért ilyen olcsó.
Erre azt válaszolta a csávó,hogy azért,mert a szuka 16 kutyát ellet,ebből 4et ő vett el,kettő pedig béranyához került. Ez a kettő volt az enyém,és az egyik tesója. És azért ilyen olcsó,mert nem kérte le rájuk a törzskönyvet,mivelhogy valamivel kisebbek az alomtestvéreiknél. Gondoltam magamba jóvan,nekem jó lesz így is. De hozzáteszem nagyon minimális eltérés volt a 2 kisebb meg a többi törzskönyves között.
Szóval nem kaptunk törzskönyvet a kutyámoz. Viszot jótanácsokkal bőven ellátott,garanciát is kaptunk,sőt egy royal canin csomagot is.
Még ott megkérdeztem,hogy nem tudná-e lekérni mégis a törzskönyvét,mondtam hogy az ára nem gond,kifizetem.
Erre azt válaszolta utólag nem tud lekérni.
Na mindegy. Elhoztam a kiskutyát,telt múlt az idő szépen növögetett. De a fickó sose keresett minket. 7 hónapos volt a kutyám amikor felhívtam,hogy hát azért élünk virulunk minden oké,és hogy viszem ivartalanítani majd a kutyámat. Az egész beszélgetés 5 percig tartott,amíg elmondtam amit akartam,és igazándiból olyan érzésem volt,minta leszarná,hogy mit mondok. Megkérdeztem mégegyszer a törzskönyvet,mostmár azt mondta hogy 6 hónapos kora előtt kellet volna szólnom. Szóval csöppet kiakadtam.
A beszélgetés után 2 hónapra egy kiállításon összefutottunk,velünk volt az akkor 9 hónapos kutty.
A fickó különösképpen nem mondott semmit,csak,hogy milyen jól néz ki,szép típusos és behozta a lemaradását. De ez is kb 3 perc volt.
Azóta eltelt 1.5 év.
A kutyám gyönyörű szép corso lett, néha hordom kiállításra,ahol hobbi kategóriában párszor nyert is,és a bírók szerint is nagyon szép.
Nemrégiben megcsináltuk a DP szűrést,az eredmény HD-A lett.
Szerintetek felvegyem a kapcsolatot a fickóval,vagy úgyse érdekli?
Azért mégiscsak tőle van a kutya.
Viszont beszéltem pár emberrel,akiknél a kutyám alomtestvére van,velük szinte napi kontaktba van,rendeznek tesó találkozót meg ilyesmiket.
Vajon engem meg a kutyámat miért szar le ez a csávó?
És vajon szaporító vagy tenyésztő az illető?
3 alom van eddig a két kutyájétól,minden évben egyet lehozott velük. Most tavasszal kimaradt.
És azért mert kisebb a kutya miért nem kérte le a tk-t?
Egyáltalán miért adta 70.000forinttal olcsóbban a két kisebb szukát,amikor egy törzskönyv ára plafon 10.000Ft ha mondjuk külföldről kéri le. Itthon ugye olcsóbb az MKSZ-nél asszem 2000Ft.

Megvettél egy olyan kutyát, ami valószínüleg a kanjának egy törzskönyv nélküli szukával történt fedezésből ered.
Nem abból az alomból amit láttál.
Ha abból az alomból lenne, akkor lekérte volna a törzskönyvet akkor is, ha dajkaságban volt a kutya, akkor lett volna a kutyának alombejeltője, tehát le lehetett volna kérni a törzskönyvet utólag is. Ha 6 hónapnál már isősebb volt a kutya akkor DNS vizsgálat kellett volna hozzá. Annyi tisztesség még volt benne, hogy nem csapta hozzá a maga almához hivatalosan is, de ezt azt embert nem nevezném tenyésztőnek, hanem sima szaporítónak.

Első ránézésre tenyésztőnek tűnt, addig amíg be nem adta azt hogy nem kérheti le utólag , de igen 6 hónapos koráig, egy Igazi tenyésztő törzskönyv nélkül 1 kölyköt sem ad el, és minimum : 1,5 évente 1x elleti a szukát, én hozzám akár mikor jönnek az eladott kutyusaim gazdái , sokat beszélgetünk , elmondják hogy a kutyájuk milyen eredményeket ért el , vagy hogy ivartalanították stb.. Soha eszembe sem jutott hogy lerázzam , hiszen az én egykori kiskutyámat vitték el , és ha nem ők keresnek meg akkor én megyek el , ha csak pár órára hogy láthassam és beszélhessek a gazdikkal!
Egy törzskönyv a MEOE-nél 4.500 ft !
Mindegy nem rizsázok az ilyen ember a szemembe nem tenyésztő!

én első
Jut eszembe azt írtad, hogy garanciával vetted. Van róla papírod? Én márcsak a próba kedvéért is felhívnám, hogy mégis kell a törzskönyv és DNS vizsgálatot kérek a kutyához. Kíváncsi lennék hogyan reagál. Ha azt mondja nem lehet még megmondanám neki, hogy van papír az adásvételról, tehát ha nem egyezik bele akkor a meoe-nél fogod kérni.
Bár valószínű, hogy ezek után még annyira se áll veled szóba mint előtte.
Hét nem tudom,lehet hogy valóban nem egy alom volt,de amikor lennt voltunk a 12 kölyök együtt volt a helyükön és mindegyik megszólalásig egyforma volt. Sőt most is nagyon hasonlítanak.
Papírom van,de csak 1 éves korig vállal garanciát.
Végülis nekem már mindegy,nem akarok nyomozgatni,csak kicsit szarul esik,hogy velünk miért nem foglalkozik.
Arra is gondoltam,hogy az lehet a gond,hogy utólag megbánta,hogy olcsóbban adta a kiskutyát? És ezér hogy inkább ne is idegeskedjen ezen,tudomást se vesz róla.
Vagy ha azért nem törzskönyvezte le,mert mondjuk szerinte kiskorában az látszott rajta,hogy nem olyan lesz,mint amilyennek kell,miért nem adta olyan szerződéssel,amelyik megszabja azt hogy nem fedeztethetem és ivartalanítanom kell.

Ha egy tenyésztő látja kiskorban, hogy nem lesz megfelelő a kutya, akkor is kiváltja a törzskönyvet és felülbélyegezteti.
Azért nem "tartozol a családba" mert biológiailag sem tartozol oda, nem abból az alomból van a kölyköd.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!