Egy fajtahonosító munkája mennyire lehet hatással a fajtára?
Ha jó vérvonalat választasz, sokat jársz a kutyáiddal versenyekre, és nem csak sportban eredményesek, hanem azért szépek is (sajnos néhány egyed úgy néz ki, hogy maximum erős jóindulattal nevezné az ember mudinak, és most nem azokra a sport-mudisokra gondolok, akik lenyírják a mudijuk szőrét, hanem egyszerűen se fejre, se alkatra, se szőrtípusra nem fajtajelleges ebekre), akkor jó hatással lehetsz, mert külföldön is jó hírét kelted a fajtának. Kint amúgy is egyre népszerűbbek már, és jobb áron viszik el a kicsiket (tudom, hogy egy jó tenyésztő a kölykök eladásából származó hasznot visszaforgatja, de akkor is nevetséges, hogy egy törzskönyvezett, féregtelenített és oltott, győztes, szűrt szülőktől származó, kiváló vérvonalú mudi kölyök 30 ezertől kezdődik, kb. mint egy külföldi fajta szaporított, oltatlan, ismeretlen származású, akár betegségekkel terhelt szülőktől való példánya). Az meg a másik, hogy ha ne adj' Isten Magyarországon valami komoly csetepaté lenne a jövőben, akkor ha eléggé kiterjedt a külföldi állomány, megmenekülhet a fajta a kihalástól (amihez enélkül is közel áll sajnos).
Amúgy meg sok tenyésztő a tőle kihelyezett kutyákat vonja be tenyésztésbe, hiszen attól még, hogy nem fér el nála sok kutya, inkább a kevesebb sajátot tartja jól, a tőle kikerült kutyáktól a gazdi beleegyezésével lehetnek kiskutyák, amiket aztán 8 hetes korukban hazahoz, de addig is hirdethet. Szóval ha jól csinálod, van pénzed időnként vérfrissítésre, meg arra, hogy a kutyáiddal hazajárj Magyarországra különböző rendezvényekre (pl. Mudi Viadal, pásztortalálkozó és terelőverseny a Hortobágyon stb., ahogy az első válaszadó is javasolta, akkor vágj bele bátran!
De azt nagyon nézd meg, honnan szerzed be a kutyáidat! Sajnos van egy-két olyan híres tenyésztő, akitől én sohasem vennék, itt nem részletezett okok miatt... És sok másik tenyésztő sem. Hosszútávon pedig akkor garantált a siker, ha más tenyésztők is ajánlanak téged, akár hozatnak haza tőled kiskutyát. Sok sikert!
Egy külföldi mudis
Köszi a te válaszodat is! Teljesen egyetértek azzal, hogy 30 ezer rettenetesen kevés egy mudiért. És emellett apukám ismer olyan juhászt, aki nagyon szeretne egy terelőkutyát, de ezt az árat is sokallja érte. És sajnos nem ő az egyetlen, ami szerintem felháborító. Ilyen feltételek mellett, meg a magyar tenyésztők egy részének hozzáállását ismerve kicsit hihetetlennek találom, hogy bárki elmenne 2000 km-t kutyáért, még ha én tenyészteném is a legjobb mudikat a világon. Ezért a pénzért már munkabordert is vehetne. (Min. 80ezer a retúr repülőjegy, aztán még a kutyaszállítás díja is rájön és a kutya is minimum egy 100-as)
Egyenlőre ott tartok, hogy nézegetem a kenneleket, de eddig itthon 2-3 olyan kennelt találtam, ahonnan szívesen vennék kutyák, akár kedvencnek, akár tenyésztésre és még velük kapcsolatban is vannak fenntartásaim. Azt tervezem, hogy ha lesz egy kis pénzem, elmegyek egy finnországi mudinéző körútra, hogy az ottani állományra is legyen egy kis rálátásom.
Mindenképpen abban gondolkodom, hogy kihelyezem a kutyáim többségét, szerintem egy ember 2-3(-4) kutyánál többet nem nagyon tud család, munka mellett megnyugtatóan ellátni, különösen akkor, ha több célja van velük, mint az, hogy naponta sétáljanak.
Közben azt is nézem, hogy kint milyen lehetőségek vannak a kutyázásra. Szeretik a kutyákat, inkább lennék kint kutya, mint Mo-n, de a kutyás sportok nem túl népszerűek, egyébként sem egy sportnemzet. Mondjuk a szolgálati kutyázás viszont nagyon színvonalas, szerintem én mentőkutyázni fogok, bár még nem nagyon láttam erre alkalmas és más tekintetben (terelőösztön, küllem, egészség) is megfelelő kutyát itthon, de biztosan van, mert külföldön sokan mentőkutyáznak velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!