Mi ez a hülyeség, amit itt olvasok, hogy a flexi póráz bűn?
Jesszus!
Kisgyerekes anyukaként egyenesen szupernek tartom, hogy csak ráakasztom a babakocsira,vagy fogom a kezemben, és nem akadok bele a zsinórba.....
De mielőtt megszültem, azelőtt is ezt használtam, és attól még nem neveletlen vagy idióta!
Mi lett itt már megen démonizálva?!
Erre kell visszatérnem, hogy ilyenek terjednek az éterben?!
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Nem rossz dolog a felxi, csak ezt is tudni kell használni. Pl. a behivás tanitásakor kimegy a kutya, kiadod a vezényszót, megakasztod, és megrántod. Funkcionálisan ugyanigy teszel a hosszu pórázzal is. Manapság előfordul a sportkutyás képzésnél is, ültetés, fektetés tanitásánál mint zavaró momentum.
Neveletlen kutyát semmivel sem könnyű sétáltatni, ezért nem a flexi a hibás.
A flex ara jó, akinek nem lényeges, hogy a kutyáját megtanítsa láb melletti követésre. Sem "különösebb" fegyelmezettségre.
Sima mezei sétafikálásra megfelel.
Mi több pórázt szoktunk használni az év folyamán...
Mivel egy közepes testű, extra barátságos, csendes, többnyire kényelmesen kocogó kutyáról beszélek ezért nem etalonnak számít.
Általában egy 1,3m-es textil póráz van nálam (amit szükség esetén rá is teszek),
van egy hasonló méretű egyszerűbb kivitelű pórázunk is: ezt akkor visszük, ha ki akarom kötni valahová,
van egy bőr pórázunk ezt kifejezetten a suliban használjuk,
és van egy flexink is ezt karácsony és újév között este használjuk (a "kedves" petárdázók miatt), mert ugyan nyugodt kutya de ha tőle fél méterrel durran valami akkor azért megugrik ő is...
Sőt van egy "rövid" pórázunk :D is (ez gyakorlatilag egy sima nyakba akaszthatós telcsitartó, de nekünk ez is elég).
A flexivel szinte lehetetlen azonnal megállítani és korrigálni a kutyát, főleg, ha éppen több méterre kihúzta a kutya! Pl. múltkor egy széles járdán kocogott a jobb oldalamon a roti-nj mix kutyám pórázon, bringa mellett, a járda jobb oldalán ment egy öreg nő flexis kis keverékkel...éreztem, hogy baj lesz, ezért hangosan szóltam a kutyámnak, hogy "mellém" és lassítottam...ez elég volt, a nő hátranézett, a kutyája azonnal őrjöngeni kezdett: mikor nagyjából becsörlőzte a kutyáját, gyorsítottam, de a kutya ismét megugrott és nem sok kellett, hogy a kutyámnak ugorjon...és már számtalan támadás ért minket flexis kutyáktól, legyen az kicsi vagy nagy.
Volt, hogy kutya nélkül bringáztam a parti sétányon, szembe jött egy nagy, kutyákkal agresszív kutya hámmal és flexivel a gazdival...átmentem a sétány túloldalára, de pont előttem ment át a flexivel: majdnem bukás lett a vége, mázli, hogy jó a reflexem, és kutyák mellett automatikusan lassítok. A gazdi nem rakta ki az ablakba, amit tőlem kapott...
Legtöbbször rárakják a kölyökre, aztán se laza pórázon való sétát, se behívást nem tanítanak neki...azt hiszik, elég neki ez a mozgásmennyiség. Elengedni aztán nem fogják a kutya egész életében, kutyáktól elrángatják...rengeteg flexis kutya őrjöng a lakótelepeken, a gazdi nem tudja magához csörlőzni, behívni, stb...neveletlen idegroncsok szerencsétlenek...
A FLEXI HASZNÁLATÁT KOMOLYABB ENGEDELMES VIZSGA LETÉTELÉHEZ KÖTNÉM!!!
A 30 kg-os kutyámhoz gyakran a 8 méteres szalagos flexit én is előszedem, meg az 1500Ft-os, 8 méteres zsinóros utánzatot is, ami egy erősebb rántástól kiakadna, nem húzná vissza a zsinórt...de mivel nem rántom, nem fog elromlani :) Ha a kutya kihúzza a 8 métert és nem várja, hogy lazuljon a póráz, akkor megállok...nem vontathat oda bármihez! Ilyenkor hátranéz és megáll, majd visszajön felém.
Én a flexit a hámra kapcsolom, mert így nem tekeri be a lábait, nem pisili le, nem csúszik le a nyaka alsó részére, nem zavarja, mivel a teste legmagasabb pontjára van rögzítve. De ezt csak azoknak ajánlom, akiknek a kutyája TÉNYLEG JÓL NEVELT, tehát szinte póráz sem kellene rá! Én sem húzom-rángatom, hanem szóval irányítom a flexin is.
"Egyébként nem értem, hogy akik sima pórázon járnak pisiltetni a kutyát, azok mégis hogy csinálják."
Ugyanott szokott pisilni minden alkalommal. Odamegyünk, a nyaka köré "tekerem" a pórázt (hogy ne lógjon le), pisil, visszahívom, letekerem a pórázt, továbbmegyünk. Nagydolognál ugyanez.
A flexit leginkább akkor tartom rossz választásnak amikor valaki 2 kutyával sétál...
Jobb esetben ketten két különböző irányba akarnak menni vagy egyfelé mennek ugyan, de össze-vissza gubancolják a pórázaikat.
Ha véletlenül bevállalok két ilyen kutyát + az enyém akkor mindig viszek egy sima pórázt magammal és csak az egyiket teszem hosszúra a sajátom meg jön szabadon. Így oda tudok figyelni mindegyikre és sokkal kezelhetőbbek ilyenkor, mint a gazdájukkal... (csak az ürülék szedés macerásabb kicsit).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!