Így nem "bűn", hogy flexi-t használunk?
Szóval van egy 1 éves havanese kutyusunk és amióta elkezdődött a suli nekem is tesómnak is így nincs olyan sok időnk, és most észrevettük a kutyánkon,hogy nagyon tele van energiával sajnos egy héten 2x max 3x tudjuk teljesen lefárasztani akkor el is engedjük a parkba és 1,5 óráig csak labdát dobálunk neki.
régebbről van egy flexi pórázunk és azzal sétáltatjuk pár napja így jobban kifárad,mintha a lábnál kéne jönnie egész séta alatt,engedelmes első szóra megáll meg minden, elengedni nem merjük,mert ahhoz nagyon aktív.
hétvégén elmegyünk majd egy egész napos túrára ,meg az őszi szünetbe is elmegyünk kirándulni..
hétvégén vagy szünetekbe mindig 1,5 órát kint vagyunk a parkba,de hétköznap nem tudjuk megoldani a lefárasztását,csak ha apum dolgozik a munkahelyén mert ott van egy nagy füves rész és ott szoktunk vele labdázni ,de csak akkor amikor éjszakás akkor tudjuk oda vinni,mert amúgy mi suliban vagyunk ugye..
szóval én is elítélem a flexi-t nem is szeretem,de így jobb a kutyának, elfárad ,mert futkározhat meg az ő tempója 5x gyorsabb mint a miénk..
a "nem" meg a "gyere ide"-t tudja,de a járdáról simán lelép..most azt gyakorlom vele flexivel,hogy nem rángatom és többször magamhoz hívom,mintha szabadon lenne,viszont ha út mellett megyünk,lelép a járdáról..
igazából lehetne elengedve sétáltatni csak minden fel kelti az érdeklődését,egy lehullott levél,egy szatyor a földön szóval minden ami mozog oda menne és ilyenkor nem tudjuk megfékezni mert oda rohanna ilyenkor meg mintha a falnak beszélnénk és ezért nem merjük elengedni..
Ne haragudj, hogy ezt mondom, de a magyarázkodásaidból, a semmi nem megoldás, semmi nem jó úgy ahogy a segítő szándékúak javasolják, pont az látszik, hogy lúzer gazdik vagytok. Ha elkezdtek még kevésbé kommunikálni a kutyával, rátesztek egy flexit, és ahelyett, hogy megtanulnátok visszahívni, inkább gombnyomással irányítsátok, teljesen ki fog csúszni a kezetekből a kutya. Látok ilyen gazdikat nap mint nap, a kutyájuk a flexi végéről acsarkodik kínjában, a gazdi nem tud kommunikálni vele egyáltalán, ezért csak rángat és nyomogatja a gombot. Szerintem ti is ide tartotok ezzel a hozzáállással.
Olyan nincs, hogy nem lehet egy kutyát valahol elengedni a környéken, én Budapest belvárosában is találok helyet elengedésre és ideiglenesezni szoktam, tehát nem az van, hogy a saját kutyámat tudom kezelni, hanem, hogy túl az ötödik ideiglenes kutyán mindegyikkel megtaláltam a módját, hogy elengedhessem. Akarás kérdése. Ha leszoktok az elengedéstől, akkor az lesz, hogyha valamikor véletlenül elengeditek, rajtatok lesz a pánik (jogosan, mert a kutya végre szabad és tele lesz eneriával) ezt ő érezni fogja, azonnal csinál valami engedetlenséget, még jobban fogtok félni, ő méginkább tudni fogja, hogy nem vagytok a helyzet magaslatán és lesz egy frusztrált, életét pórázon élő kutyátok. Ismerek ilyet nem egyet, akit régen még elengedtek, régen még tudtak vele normálisan foglalkozni, aztán ahogy egyre kevesebb figyelem jutott neki, úgy jutottak el odáig, hogy mostanra csak pisilni viszik le, mert minden séta pokol, a kutya meg őrjöng a pórázon.
Ha ide akartok eljutni, flexizzetek csak.
Nem mondanám magunkat "lúzer gazdinak" legalábbis Én tuti nem vagyok az!
Van egy másik kutyánk akivel főleg én foglalkozok(így az én kutyám) és vele nincs semmi baj,és én tettem olyan barátságossá és nyugodttá mint amilyen most,őt bárhol ellehet engedni és macskáról is vissza tudom hívni!! ő egy kertben élt és én "mentettem" meg konkrétan, nagyon anti szoc volt mindennel és mindenkivel,de most már ennek nyomát sem látni!! viszont amilyen jó eredményeket vele elértem, gondoltam ezt a másik kutyával is megcsinálom,de nála ezek a módszerek nem használnák,totál ellentét a 2 kutya és fogalmam sincs,hogy mit csináljak..a tesóm nem csinálja azt a kutyával amit kéne és szerintem azért jutottunk ide, én mind 2 kutyával következetes vagyok valószínű ezért is hallgatnak jobban rám,viszont az utcán csak az én kutyám hallgat rám,tesómé(aki a próblémás) ő kevésbé,bár ha szólunk oda jön hozzánk ,ha azt mondjuk "állj meg" megáll egy pillanatra,de aztán fut tovább..
Nem magamat akarom sajnáltatni vagy akármi ,de ha a család többi tagja azt csinálta volna a kutyával amit mondok,nem tartanánk itt, tesóm és a szüleim se fogadták meg a tanácsomat és agyon lett kényeztetve az a kutya,túl sok lett neki megengedve..nálam egy csomó dolgot nem mer megtenni tesóm kutyája,de a család többi tagjánál lazán megcsinálja,nekem elég csak ha a szemébe nézek és kiköpi a papírt a szájából míg tesómék hajkurászák a lakáson..
én arra gondoltam,hogy majd ha dolgozok (ami jövőre lesz) rakok félre pénzt és elviszem a kutyát kutya suliba a családdal együtt!!ha rám nem hallgatnak talán szakemberekre igen..
vissza térünk a rendes rövid pórázra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!