Ha a kutyám megharap valakit annak milyen következményei lehetnek? Megbüntetnek érte? (lent részletesebben)
Tegnap késő este levittem a kutyám egy rövid eü sétára /pórázon/ van egy kisebb rész ahol bokrok vannak és elég sötét is éjszaka, hallottam onnan valami zajt,de azt hittem macska vagy valami kisebb állat. Erre kijött onnan egy ember elég furán viselkedett,de különösebben nem tűnt veszélyesnek, lassan elindult felénk, a kutyám morgott,de rászóltam, hogy jó menjünk így kikerültük egymást.
Ez miatt jutott eszembe a kérdés ha megtámad minket valaki és netán megharapja akkor azért én leszek a hibás?
Félre értések ellen, ha ilyen történne,akkor is inkább először megprobálnám elkerülni a szituációt vagy én elintézni,rákiabálni az illetőre,elmenekülni akármi,eszembe sincs,hogy a kutyám intéze el helyettem a dolgot, ez csak ilyen elméleti kérdés.
A mostani jogszabályokat erre vonatkozólag nem ismerem, de ha a te hibádból volt a baleset akkor bűntetnek, sőt a blökit is elvehetik. Vagy végleg, vagy ideiglenesen, vagy ha úgy ítélik akkor el is altathatják.
De ehhez az kell, hogy te mértéktenül felelőtlen legyél mint gazda. Hogy pl van egy kutyád akiről tudod, hogy kezelhetetlen, agresszív, emberre állatra veszélyes, nem behívható, és te mindezek mellett szabadon engeded, és így megharap valakit az akkor a te hibád.
De ha ugyan ez a kutya pórázon, szájkosárral sétál, és valaki bedugja az ujját a szájkosár lyukain, a te figyelmeztetésed és a figyelmeztető jelek ellenére, és a kutyád megharapja, akkor azt fújhatja. Az ő hibája.
Ilyenkor és minden harapás esetében, neked be kell mutatni az oltásait, és onnantól vagy lesz folytatás vagy nem.
A harapott ember elmegy az orvoshoz.
Az orvos kitölti a papírt és egyet elküld belőle az ÁNTSZ számára, egy példányt pedig az állategészságügyi hatóságnak.
Az adott kutyát 14 napig megfigyelik. Otthon és nem elviszik! Erről az állatvédelmi hatóság levelet küld.
Az állatorvos közben azt is megnézi, hogy be van-e oltva az eb veszettség ellen.
Viszont az már más , ha a megharapott feljelentést tesz a harapás miatt a rendőrségen.
Az viszont egy más történet, hogy mi van akkor ha a kutya téged vagy az otthonodat védve támad rá valakire. A tulajdonost ezen esetekben nem büntetik meg. Ellenben a kutyát... Valakinek a kertjébe egyszer bemászott egy betörő (kint volt a tábla, hogy a kutya harap) és persze a kutya jól végezte a dolgát, elkapta az illetőt. Kijöttek a rendőrök és mivel a kutya miatt nem mertek odamenni (aki nem marcangolta, csak őrizte a "vendéget"), az állatot lelőtték (indoklás: veszélyeztetett emberi életet). De ha jól tudom, sajnos ha csak megharapdálja már akkor is elaltatják, mert van valami ősrégi (és ostoba) törvény miszerint azt az állatot ami egyszer emberre támadt azt el kell altatni.
Nem tudom, hogy ez jelenleg is érvényben van-e, de attól tartok igen. (Ha valaki tud bármi BIZTOSAT erről, akkor cáfoljon meg vagy erősítse meg ezt).
Első vagyok, köszi :)
Nézd, ha séta közben megtámadnak, a blökid pedig megvéd, mármint megcincálja az emberke bőrzekéjét, akkor előbb megfigyelés alá veszik, és ha nem tanúsít további agresszivítást, akkor elengedik.
De neked is kell jártatni a szád, hogy mi volt, meg sok utánajárás van.
Szomszédunk is így járt. Ki akarták rabolni kutyasétáltatás közben, csak nem számoltak a bokrokban matató 30 kgos keverék kutyával.
Láb, kar és oldal harapások voltak az emberkéken.
A kutyát 14 napra karantén alá rakták, közben meg a szomszédunkat kifaggatták, sőt a kutyásokat is, hogy milyen volt eđig a kutya, támadott már, volt bármi jele előzőleg az agresszivításnak... egyöntetű nemeket kaptak.
Még a macskám is tanúskodott volna, ha tud beszélni, hogy ennél szelídebb kutyát ő még nem látott :)
Aztán a kuty vissza került a gazdihoz. Egy ideig jártak ki ellenőrizni valami hivatalból, hogy nem e lett közben mégis veszett kutya belőle, de aztán felhagytak ezzel is.
Nem, nem reklamáltak, csak ha ilyen súlyos támadás van, most függetlenül az előzményektől, megfigyeltetik a kutyát.
A két suhanc meg örült, hogy élt, a felmenőiknek nem tetszett, hogy miért támadott a kutya... tudod fistes börű kisebbség, velük nehéz dűlőre jutni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!