Ti hogyan tanitottátok meg a kutyusotoknak a fekszik parancsszót?
Felesleges kényszert alkalmazni a tanítás során!!!
Ültetésből húzd oda a kaját a kezedben, ahova lefekvéskor a kutya feje kerülne. Először azt is jutalmazd, ha megmozdul a feje előre-lefele, vagy a mellső lábaival kis mozdulatot tesz lefele!!!
Aztán egyre többet és többet várhatsz el.
Az is jó megoldás, ha leülsz a földre és a lábaddal kis alagutat képezel és ott csalogatod a kutyát annyira, hogy lefeküdjön és abban a pillanatban megkaphatja a kaját.
Milyen jutalomfalatot használsz? Ha nem sajt, párizsi vagy virsli, husi, vagy valami hasonló extra jó, akkor válts ezekre, mutasd meg neki közelről, és konkrétan vezesd a kutya orrát a földig. Ha elég jó szaga van, rá fog tapadni. Beletelhet pár próbálkozásba, mire megtalálod azt az ívet, amivel nem feláll a kutya és elindul, hanem lefekszik, de menni fog, csak próbálkozni kell.
Mondjuk én a kutyámat úgy tanítottam, hogy egyik kezemmel kihúztam a mellső lábait, a másik kezem könyöke a fenekén, hogy ne álljon fel, a tenyeremmel meg nyomtam le a marját, így lehetett csak fekvésbe kényszeríteni. Manapság mindenki azt mondaná, hogy micsoda barbár módszer, de a kutya elég hamar rájött, hogy nem történik vele semmi szörnyű, ha lefekszik, a következő gyakorlásnál már magától vezényszóra feküdt, és azóta sem néz úgy ki, mint akinek lelki törtést okozott, hogy így vezették rá a feladat lényegére.
Köszi a lepontozást :D
Pedig így tanítják manapság a feksziket pozitív megerősítéssel akár klikkerrel, akár klikker nélkül.
Állításból is lehet, akkor ugyanígy a kezünkben lévő kaját a földre tesszük a kutya elé és minden lefele irányuló mozgást jutalmazunk, végül csak azt fogadjuk el, amikor a kutya lefekszik...
Lehet, hogy félreérthető voltam :D nem úgy gondoltam, hogy ma két cm-es mozdulatot várok el, holnap 3-at és majd egy év után csak lefekszik :D
Hanem mondjuk ha elsőre kicsit lejjebb mozdítja fejét-lábait, akkor mehet a juti, ezt 2-3 alkalommal megcsinálni, utána közvetlenül már beindul a kutya általában és pikk-pakk meg van a fekvés. Ezzel a módszerrel egy frissen befogadott kistestű kutya 10 perc alatt megtanulta kaja nélküli kézjelre a fektetést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!