Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Lehet belőlem valaha eredménye...

Lehet belőlem valaha eredményes agilityversenyző?

Figyelt kérdés
Van egy 5 éves mudim. Ő az első kutyám, agilityzni szerettem volna vele. Sajnos egy idő után kiderült, hogy nem túl gyors, bár néha sikerül felpörgetni. Emellett nehezen irányítható is, fordítani a pályán kb. olyan érzés, mintha egy tankot próbálnék puszta kézzel eltolni. Eleinte úgy gondoltam, hogy a kutyában van a hiba, próbáltam minden eszközzel megváltoztatni. Aztán rájöttem, hogy a hiba bennem van, én neveltem ilyenné. Nem rossz kutya, csak túlságosan hasonlóvá vált hozzám. Nem hiszem, hogy a pörgősség alapból hiányzik belőle, mert a birkák mellett nagyon pörög, meg néha máshol is sikerül felpörgetni. Én vagyok az, aki tudat alatt visszafogja. Ugyanis én alapból elég lassú típus vagyok, aki nem pörög feleslegesen. Már kisgyerekként is úgy fogócskáztam, hogy beálltam egy fa mögé, hagytam, hogy mindenki őrült módjára rohangáljon körbe, majd mikor elfáradtak, vagy azt hitték, nem játszom már, odasétáltam valamelyikükhöz és elkaptam. A kutyám nagyon érzékeny a hangulatomra és mivel látja, hogy én sem lelkesedem látványosan, ő sem. Megpróbálni felpörögni pedig nekem nagyon fárasztó, iszonyú sokat kivesz belőlem. Az pedig, hogy nehezen irányítható, azért van, mert elég ügyetlen vagyok, nem tudok ennyi külön mozgó testrészemre odafigyelni, a kutyám meg megszokta, hogy ő inkább megy előre, én pedig hadd szerencsétlenkedjek mögötte. Mi a véleményetek? Egy megfelelő kutyával érhetek el jó eredményeket, vagy tényleg nem nekem való ez a sport?

2012. aug. 15. 22:10
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Vannak olyan kutyák, hogy a gazdája beszélget valakivel, közben folyamatosan dobálja a labdát a kutyának, akár órákon keresztül. Az enyémet viszont csak addig érdekli, amíg engem is, ha mással foglalkozom, ő sem hozza a játékot. Ez mennyire adottság és mennyire szoktatás kérdése? És vajon egy olyan kutyával, aki az előbbi csoportba tartozik, én is jobban tudnék agilityzni? Amúgy lehet az is a probléma, hogy bár 7 hónaposan kezdtük, nagyon sok helyre jártunk, volt egy év kihagyásunk is, meg az elején elég problémás kutya volt, mert nagyon domináns, akaratos kutya és meglepett, hogy egy mudi ilyen is lehet.
2012. aug. 15. 23:01
 12/18 petrusi ***** válasza:

Ötödik válaszoló vagyok.Tudom, hogy nem szeretnél úgy örülni, mint egy bolond.DE a kutya miatt ki kell fejezned, hogy határtalanul örülsz a teljesítményének.Persze, legbelül a kutya is érzi, hogy boldog vagy, de egy olyan sportban, mint az agility,ezt éreztetned is kell vele.Tedd nyilvánvalóvá az örömödet.Ha nem szeretnél a pálya közepén fetrengni és ugrálni örömödben(amit teljes mértékben megértek),akkor néhány dicsérő szó is nagyon jól hat, csak érezze a hangodban, hogy büszke vagy rá.

Ha néha fel tudod pörgetni, az nagyon jó.Ilyenkor extra jutalom jár neki.Próbáld vele éreztetni, hogy ha gyors, akkor annak jobban örülsz.Ne csináld vele gyakran, mert akkor megszokja, hogy ez egy teljesítendő feladat, nem pedig jutalom játék.

Hány évesen kezditek?Mivel tudod motiválni?

2012. aug. 15. 23:04
 13/18 anonim ***** válasza:
Maga a fajta még nem biztosíték arra, hogy egy kutya jól motiválható legyen. Általában, akinek sport tervei vannak, igen gondosan választja meg a leendő kutyáját.
2012. aug. 15. 23:05
 14/18 A kérdező kommentje:
7 hónaposan kezdtük. Kajával és labdával felváltva motiválom, néha mindkettőre megy, néha egyikre sem...
2012. aug. 15. 23:11
 15/18 anonim ***** válasza:

Sportra kutyát választani nagy körültekintéssel kell. Az h tudjon játszani a kutya szükséges de nem elégséges feltétele annak h jó legyen a sportban. Szóval nem árt ha már az alomban látszik h zsákmányos (apportos ha olyan fajtáról beszélünk)... de mint tudjuk ezt a képességet sokban javíthatja vagy adott esetben ronthatja a gazda hozzáállása. Valamint azt lenne jó látni h jó helyen jutalmazod-e a kutyát ugyanis az sem mindegy....

Kihez jártok most azt áruld el, kérlek, ha nem hadititok :o) jöhet privátban is ha nem szeretnéd itt.

2012. aug. 15. 23:13
 16/18 A kérdező kommentje:
Pü ment.
2012. aug. 15. 23:15
 17/18 anonim ***** válasza:
Vannak alapból pörgősebb és kevésbé pörgős kutyák - mindkettőt lehet tovább fokozni vagy mérsékelni, a gazdától függően. Nekem van egy sportmudim (Köves-bérci Betyár Kennel, Pisze baba), aki, ha labdát lát, teljesen bepörög, s félelmetesen gyorsan fut. De a másik, terápiás mudim is elég ügyes - a mudi tehát szerintem is jó alapanyag, csak legközelebb körültekintőbben válassz. Az sem lenne baj, ha összeszednéd magad, mert még a legjobb kutyát is el lehet rontani. Tudom, hogy nehéz - én pl még egy 4 elemes pályán is képes vagyok eltévedni. Keress fel edzőt, aki segít a felkészülésben, külső szemlélőként pedig látja, mit rontasz el és mit csinálsz jól. Ha a mostani kutyáddal nem is nyersz majd versenyeket, a vele való felkészülés során rengeteg tapasztalatot szerezhetsz - a második kutyához pedig már tapasztaltabbként nyúlsz majd hozzá.
2012. aug. 15. 23:44
 18/18 anonim ***** válasza:

Meg kell találni, mi pörgeti fel. Én például nemrég fedeztem fel, hogy a mudim megőrül a zsíros, nyers falatkákért, amit levágok a húsról. Ha van nálam, rá sem ismerni, bekattan, de nagyon meg akar felelni, koncentrál :) Ugyanez a helyzet a kolbászdarabkákkal. A száraz táp is motiválja, meg a parizerkockák is, de ez az előző kettő a nagy kedvenc, amire átkattan az addig nyugodt agya. Az a jó az ilyen típusú mudiban, hogy ha pörög, nagyon jó, de alapjáraton nyugodt, ezért sokkal kitartóbb. Van egy másik mudink (páromé), ő már-már border jellem, nagyon pörög, de épp ezért nehezen koncentrál, hamar "kiesik", amit megtanul, sétánál már az elején kitombolja magát aztán meg készen van... A másik sokkal jobban figyel, bepörögve is tud koncentrálni, jobban beosztja az erejét.

Emellett, bár gonoszságnak hangzik, néha egy picit hanyagold őt. Persze séta, játék legyen, de némiképp csökkentsd, így a foglalkozásokon sokkal nagyobb lelkesedéssel dolgozik. Szerintem nem vagytok reménytelen páros, de a mudi híresen gazdára hangolódó fajta, sok múlik a kisugárzásodon.

2012. aug. 16. 16:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!