Van egy kiskutyám, most 5 hónapos, úgy érzem nem jó neki h én vagyok a gazdája, mit tehetnék?
írdd meg, h milyen fajta.
nagyjából 3 lehetőség közül választhatsz:
- értesíted a tenyésztőt és ő segít, h a kutya új, neki megfelelő gazdához kerüljön, te pedig választasz egy hozzád illőbb egyedet (akár más fajtájút)
- uaz, mint az első pont azzal a különbséggel, h belátod, h ez nem neked való és nem lesz másik kutyád
- leteszed a voksod a kutyus mellett, tanítod, segítséget kérsz, oviba jársz vele és mindent megteszel, h nomrálizálódjon a viszonyotok
gondold meg jól. én a helyedben fontolóra venném, h ha őt nem tartom meg, utána másikat sem veszek, mert a leírásodból úgy veszem észre, h téged nem csak az adott kutya személyiségjegyei zavarnak, hanem a "kölyökkutyaság" maga. (az enyém keverék, amiben a terrier dominál, ezeket mind eljátszotta kölyökkorában, sőt, kamaszkorban futottunk még egy kört, amikor már "kinyílt a csipája" és úgy gondolta, h leteszteli, mi történik, ha juszt se fogad szót. persze nem jött be :-)) a kutyák (többnyire) ilyenek, ha nincs elég türelmed hozzájuk, és valójában idegesítenek, nem sok örömöd lesz a tartásában és neki sem lesz jó élete melletted, mert nem fogsz tudni kötődni hozzá és ezt a kutyusok kivétel nélkül megérzik)
A bc nagyon aktív, pörgős kutya. Csak a séta nem tudja lefárasztani, hiába mozgatod naponta 4-5 órát is. Alaposan meg kell tervezni neki egy életmódot. Apportos fajta, ezt használd ki. Az irányított apport például nektek tökéletes, és remekül fárasztja szellemileg is. (Irányított apport magas szinten, kidobsz pl. 7-8 labdát közel egymáshoz és te mondod meg, milyen sorrendben hozza be őket hozzád. Ezt lehet 2-3 labdával kezdeni. Másik variációja, hogy egyik helyről a másikra kell átvinnie az apport tárgyakat.) Lassan lehet kezdeni a frisbee-t, agility-t, persze még csak alap szinten, nagyobb ugrásokban csak 9-10 hónapos kora után lehet gondolkodni. Az ebathlon játékok is ideálisak ennek a kutyának. Ez közel 35 féle kutya-gazda játékot foglal magába.
Még csak az óvodáról beszélhetünk, de majd 7-8 hónapos kora körül mindenképp kezdj el vele suliba járni, lehetőleg klikkersbe, tükör suliba, ahol a kutya-gazda kapcsolatra (így a behívásra is), kötődésre helyezik első sorban a hangsúlyt. Egy hagyományosabb, pórázon dolgozós iskola mellett soha nem fognak elmúlni ezen problémák és soha nem fog kiteljesedni a kutya sem. Minél többet tanítsd őt. Megint a klikkert javaslom nagyon. Ezt olvasd át: [link] És hogy megjöjjön a kedved ehhez a típusú tanításhoz, nagyon ajánlom a figyelmedbe ezeket és a hozzájuk tartozó többi videót is: https://www.youtube.com/watch?v=_IWLbRrYFi4&list=UUctWTUxXxP..
https://www.youtube.com/watch?v=ml9mN87hrWo&feature=autoplay..
A klikkeres tanítás eredményét láthatod itt.
Ebben a korban szoktak a legrosszabbak lenni a kutyák, ilyenkor a legaktívabbak és leghuncutabbak, a határokat is próbálgatják, lázadoznak. A border meg különösen energikus. Ne add fel, mozgasd sokat, fáraszd agyilag. Pl. tanítsd meg apránként, hogy megkerüljön egy vödröt, jobbról balról, és egyre messzebbről kiküldve. Én ezt csinálom a mudijaimmal, séta közben bokrokkal is gyakoroljuk, ilyenkor nagyon száguldoznak, az agyukat is tornáztatják, hamar elfáradnak, és ezek a leckék jól jönnek terelésnél. Eleinte én is idegbajt kaptam tőlük, de most, egy éves korukra büszke vagyok az okos, jólnevelt ebeimre :D
Egy nyers, húsos marhacsonttal is hosszú ideig elvannak. Taníts neki minél több, "haszontalan" kis trükköt, ezeket gyakorold ingergazdag környezetben is, néha szükséger, ha ésszerű határok között, de higgadt lelkiállapotban "megtorlod" a lázadozásokat és meglásd, kezelhetőbb lesz. Túl kell élni a kamaszkort valahogy :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!