Belga juhász, szuka vagy kan?
Én pedig azt mondom, hogy nem a nem számít leginkább, hanem az adott egyed jelleme.
Egy szuka is lehet olyan domináns, mint egy kan és fordítva is igaz, egy kan is lehet egyáltalán nem domináns, mint a szuka.
Szóval véleményem szerint elsődleges a kutyának a jelleme, aztán csak a neme. Ha pedig eldöntötted, hogy egyéb tulajdonságok miatt a szuka tetszik jobban, akkor válassz szukát, de kérd a tenyésztő segítségét is, hogy egy nyugodt, nem domináns kölyköt ajánljon neked!
Előző vagyok, véletlenül elküldtem a félbehagyott választ :), tehát a hátrányaik: magukhoz vonzzák a kanokat tüzelés idején, s ilyenkor nagy lehet a felfordulás.
A kanok előnyei: nem vonzzák magukhoz a másik nemet, ezzel nem okoznak felfordulást, gyakran humorosabb egyéniségek, aktív családi kutyák, de mint már említettem, ez csak a papírforma, és ezek, az utóbbi tulajdonságok szukákra is igazak lehetnek, pláne, ha egy belgáról van szó.
Hátrányaik:sportosabb, több szabadidővel rendelkező embereknek ajánlatosabb kanokat tartani, mert több testmozgást igényelnek(megint csak felhívom a figyelmet a kivételekre... :D). Sokszor elcsavarognak, folyton megjelölik a területüket, más kanokkal agresszívek lehetnek, nehezebb őket tanítani.
Viszont ugye, ott van még az ivartalanítás is, nem tudom, fontolóra vetted-e már, de leírom ennek is az előnyeit, és hátrányait. Előnyei: a "kanos" és "szukás" jegyeket nem hordozzák olyan szinten magukon, mint az ivaros társaik, tehát a kanok kisebb eséllyel csavarognak el, a szukák nem vonzzák magukhoz a kanokat. Az ivartalanítás viselkedési problémák, dominancia kezelésére is alakalmas. És ami a legfontosabb: ha szukánk van, megóvjuk őt (és magunkat) egy nem kívánt vemhességtől, ha kanunk van pedig, nem leszünk hibásak "balesetekért". Ja, és meghosszabbíthatjuk vele kutyánk élettartamát.
Az ivartalanításnak hátrányai is vannak: a szukák szőre megsűrűsödhet, vagy ellenkezőleg, erősen hullhat,három ivartalanított kutya közül egy elhízásra is hajlamos.
Egyébként a belgák közül melyikre esett a választásod?
13/L
M-H. Alexandrával is tökéletesen egyetértek, nem csak nem függőek ezek a dolgok, hanem EGYEDfüggőek is, én tudok egy tesztet, amit hathetes korban kell elvégezni, és így nagyjából meg tudod állapítani, h milyen személyiségű a kölyök, ezt egy kutyás könyvben olvastam, és a szüleim szerint is hasznos a teszt (15:52-es vagyok) leírjam? De persze máshogy is megtudod állapítani a dolgot,nem kell előre leírt teszteket alkalmaznod.
13/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!