Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Belga juhász, szuka vagy kan?

Belga juhász, szuka vagy kan?

Figyelt kérdés
Szeretném a közeljövőben családunkat gazdagítani egy belgáva, még nem volt kutyám, bár valamennyi tapasztalatom van velük.17 éves vagyok és elég karakán személyiség, melyiket ajánlanátok?

2012. aug. 8. 15:35
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Amelyik szimpatikus. mondjuk én szukás vagyok, tehát szuka:))))
2012. aug. 8. 15:38
 2/18 anonim ***** válasza:
A szukák simulékonyabbak, könnyebb velük. Első kutyának mindenképp ezt javaslom. A kanok kemények, dominánsak, csak tapasztalt, kemény kezű gazda való nekik, mind a 4 fajtánál. És ha még a fajtát nem döntötted el, akkor nagyon javaslom, hogy ne malinois-t válassz elsőre.
2012. aug. 8. 15:49
 3/18 anonim ***** válasza:
A szukák előnyei: álatalában könnyebb őket engedelmességre, szobatisztaságra nevelni, persze nem mindig, az azonos fajtához tartozó kanoknál kevésbé aktívak, ezért akinek kevesebb ideje van a kutyájával foglalkozni, ajánlott, hogy szuka legyen (persze, nekik is kell elegendő mozgás, meg hát vannak kivételek, a mi szuka kutyánk is egy energiabomba), kevesebbszer csavarognak el, mint a kanok, csak tüzeléskor kell rájuk jobban figyelni, nem állnak meg úton-útfélen jelölgetni, de több dédelgetést igényelnek. A hátrányaik viszont:
2012. aug. 8. 15:52
 4/18 anonim ***** válasza:

Én pedig azt mondom, hogy nem a nem számít leginkább, hanem az adott egyed jelleme.

Egy szuka is lehet olyan domináns, mint egy kan és fordítva is igaz, egy kan is lehet egyáltalán nem domináns, mint a szuka.

Szóval véleményem szerint elsődleges a kutyának a jelleme, aztán csak a neme. Ha pedig eldöntötted, hogy egyéb tulajdonságok miatt a szuka tetszik jobban, akkor válassz szukát, de kérd a tenyésztő segítségét is, hogy egy nyugodt, nem domináns kölyköt ajánljon neked!

2012. aug. 8. 16:02
 5/18 anonim ***** válasza:

Előző vagyok, véletlenül elküldtem a félbehagyott választ :), tehát a hátrányaik: magukhoz vonzzák a kanokat tüzelés idején, s ilyenkor nagy lehet a felfordulás.

A kanok előnyei: nem vonzzák magukhoz a másik nemet, ezzel nem okoznak felfordulást, gyakran humorosabb egyéniségek, aktív családi kutyák, de mint már említettem, ez csak a papírforma, és ezek, az utóbbi tulajdonságok szukákra is igazak lehetnek, pláne, ha egy belgáról van szó.

Hátrányaik:sportosabb, több szabadidővel rendelkező embereknek ajánlatosabb kanokat tartani, mert több testmozgást igényelnek(megint csak felhívom a figyelmet a kivételekre... :D). Sokszor elcsavarognak, folyton megjelölik a területüket, más kanokkal agresszívek lehetnek, nehezebb őket tanítani.

Viszont ugye, ott van még az ivartalanítás is, nem tudom, fontolóra vetted-e már, de leírom ennek is az előnyeit, és hátrányait. Előnyei: a "kanos" és "szukás" jegyeket nem hordozzák olyan szinten magukon, mint az ivaros társaik, tehát a kanok kisebb eséllyel csavarognak el, a szukák nem vonzzák magukhoz a kanokat. Az ivartalanítás viselkedési problémák, dominancia kezelésére is alakalmas. És ami a legfontosabb: ha szukánk van, megóvjuk őt (és magunkat) egy nem kívánt vemhességtől, ha kanunk van pedig, nem leszünk hibásak "balesetekért". Ja, és meghosszabbíthatjuk vele kutyánk élettartamát.

Az ivartalanításnak hátrányai is vannak: a szukák szőre megsűrűsödhet, vagy ellenkezőleg, erősen hullhat,három ivartalanított kutya közül egy elhízásra is hajlamos.

Egyébként a belgák közül melyikre esett a választásod?

13/L

2012. aug. 8. 16:02
 6/18 anonim ***** válasza:
Inkább kant, de vigyázz velük, jó helyről kell venni, mert eléggé jellemző rájuk a rossz idegrendszer, a kiállításokon nagyon sokszor látom h behúzott farokkal remegnek, így csak jó tenyésztőtől vegyél mert nagyon megszívhatod a dolgot.
2012. aug. 8. 16:03
 7/18 anonim ***** válasza:
Előző válaszoló előtti vagyok, azt írtam ezelőtti válaszomban, h előző vagyok, de nem, 15:52-es vagyok :).
2012. aug. 8. 16:04
 8/18 A kérdező kommentje:
Tervuerent szeretnék, de azt olvastam, hogya belgák érzékenyebb lelkűek és félek h kicsit kemény lennék egy szukához.
2012. aug. 8. 16:08
 9/18 anonim ***** válasza:

M-H. Alexandrával is tökéletesen egyetértek, nem csak nem függőek ezek a dolgok, hanem EGYEDfüggőek is, én tudok egy tesztet, amit hathetes korban kell elvégezni, és így nagyjából meg tudod állapítani, h milyen személyiségű a kölyök, ezt egy kutyás könyvben olvastam, és a szüleim szerint is hasznos a teszt (15:52-es vagyok) leírjam? De persze máshogy is megtudod állapítani a dolgot,nem kell előre leírt teszteket alkalmaznod.

13/L

2012. aug. 8. 16:08
 10/18 anonim ***** válasza:
Keménység alatt mit értesz pontosan?
2012. aug. 8. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!