Van más is aki szerint egy tenyésztett kutya jobb mint egy menhelyi?
Miért várod el, hogy mindenki egyformán gondolkodjon?
Van, aki a menhelyi kutyára esküszik és van, aki tenyésztett kutyát tart.
Az életben nincs csak fekete-fehér. Sokszínű.
Szerintem, én se fogadnék soha örökbe és nekem nem kell szaporítók selejtes kutyája se keverék. Lehet megkövezni de ez van, volt már menhelyi keverékünk és 4 éves korára olyan szinten volt dp-s hogy lábra se tudott állni, megműtettük, 6 évesen szürkehályogot diagnosztizáltak nála, megint megműtettük majd 7 évesen szívelégtelenségeben elpsuztúlt, rengeteget szenvedtünk vele, antiszociális volt, félős. Nekem három tenyésztett jó kennelből való kutyám van most, teljesen kiegyensúlyozott, egészséges kutyák. A kutyasuli ahova járunk tele van "mentett kutyákkal" a többség teljesen szocializálatlan és nem egy küzd egészségügyi gondokkal de a gazdik oda vannak, hogy "megmentették őket"... az, hogy a kutya tönkreteszi a lakást/kertet és az életük az már más kérdés.
Nem mondom, hogy a mentett kutya rossz és biztos szuper kutyát is ki lehet onnan fogni én is ismerek ilyet... de az ellenpéldára többet láttam. A menhelyek többsége főleg a vidékiek a gyepmesteri telepekről nem is beszélve, semmit nem néz (se a kutya személyiségét se az egészségét) csak rásózni akarják őket az első bejövőre
Európai színvonalú menhely nálunk még nagyon kevés van, ahol komoly munkát végző önkéntes gárda készíti fel a kutyákat az örökbefogadásra. Van kutyaiskola, sétálnak, játszanak velük,elkerített részen (árnyékos helyen) rohangálhatnak. Nincsenek szűk kennelekbe zsúfolva, ahol senki sem törődik velük, ezek a félős, megviselt kutyák sokszor tenyésztett, fajtatiszta állatok, nemcsak keverékek vannak.
Ami pedig a "csak a törzskönyves kutya az igazi" véleményt illeti, azt hiszed, nincs közöttük beteg? Láttál már csipőficamos rotit? Süket dalmatát? A betegségek sajnos a kutyákat is elérik, mindent megtettem az öreg kutyámért, mégis meghalt epilepsziában, fajtatiszta erdélyi kopó volt. Most keverék van, fiatal és két nap alatt tudta, hogyan kell házat őrizni. Nem érdekel a papír, szeretem és kész.
Nem azért jó a törzskönyves kutya, mert az nem lesz beteg. Azt viszont szerintem senki sem tagadja, hogy sokkal kevesebb az esélye megfelelő tenyésztőtől. Azért jó a törzskonyves kutya mert az illető ember arra vágyik. Akár hobbiból, akár célokkal (utóbbi esetben meg aztán tényleg be lehet ismerni, hogy a menhelyi nem annyira alkalmas).
Te szereted a menhelyi/keverék kutyákat. Mi meg szeretjük a törzskönyveseinket. Mi a probléma? Mert nem a kutyákkal van baj, hanem azzal, hogy az emberek nem fogadják el a másik ízlését. Kinek és miért fáj az, ha valaki xy kutyát szeretne tenyésztőtől?
Ha az ember és a kutya egymáshoz valók, akkor mindegy, hogy keverék, vagy fajtatiszta. Gondolok itt
a kutya jellemére- mit vár tőle a gazdi
a kutya mozgásigényére-mennyire sportos a gazdi
házőrzőt vagy családi kutyát szeretne és még sorolhatnám. Ha nem passzolnak össze, akkor van gond.
Az egészséghez annyit paraszti logikával, hogy míg a keverék kutyák véletlen művei, addig a tenyésztett kutyákat tudatosan, betegségekre szűrten, előre megtervezetten pároztatják. Így úgy gondolom, hogy az utóbbiak nagy valószínűséggel egészségesebbek. Azonban a genetika kiszámíthatatlan, így is születhetnek öröklötten beteg kutyák.
A kérdést provokatívnak gondolom, mert ki erre, ki arra esküszik. Fogadjuk el ezt, legyünk toleránsak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!