A kiskutyám valószínűleg a Diffenbachia virág egy fajtájának a leveléből evett,6-szor hányt, utána itattam vízzel, azután úgy tűnt mintha semmi baja nem lenne, most alszik és mikor felvesszük nagyon nyüszög. Mi baja lehet tőle?
miután megtörtént, voltunk állatorvosnál, kapott vitamint, nem volt láza, a szájába is belenézett?
lehet hogy mégis van valami baja?
Szerencsére a Diffenbachia nem a klasszikus módon mérgező növény. Apró kalcium-oxalát kristályok vannak benne, olyanok, mint a mikroszkopikus tűk. Ha a kutya megeszi, ez a sok apró tű beleáll az összes nyálkahártyájába, amivel érintkezik, és ennek erősen irritáló és gyulladáskeltő hatása van. Szerencsére a vegyület ténylegesen nem veszélyes, idővel lebomlik magától, addig viszont elég fájdalmas. A kezelése általában fájdalomcsillapítóból és antihisztaminból áll.
Amikor gyerek voltam, megfogtam egy frissen levágott Diffenbachia szár vágásfelületét. Úgy két napig fájt és viszketett a kezem utána, elég kellemetlen volt.
Diffenbachia
.
Heves tüneteket okozhatnak a különböző Diffenbachia-fajok is. E dísznövények levele és szára sérülés esetén olyan anyagot választ ki, mely erősen irritálja a száj nyálkahártyáját, duzzadást, viszketést, sőt légzési zavarokat is okozva, ha a kutya lenyeli ezt az anyagot. Mivel a diffenbachia igen heves reakciókat vált ki, ritkán kerül sor nagyobb mennyiség elfogyasztására, mely már károsítaná a gyomrot és a beleket is. A szembe kerülve viszont komoly kötőhártya-gyulladást okoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!