Ha tegyük fel, egy kutya veszett és érintkezem vele, de még tüneteket nem mutat, aztán beoltjuk veszettség ellen, akkor kiderül róla, hogy veszett volt?
Figyelt kérdés
Az a lényeg, hogy olvastam, hogy a veszettség a tünetek jelentkezése előtt 5-8 nappal már fertőz. Na most, mi múlthéten hoztunk el egy 6 hetes kiskutyát egy elég hogy is mondjam, kicsit igénytelen családtól. Na most, elméletileg 8 hetesen kell beadni az első oltást veszettség ellen, az állatorvossal meg is beszéltük, jövőhéten jön. Viszont a kutya már szétharapdált, meg volt egy seb is a kezemen, abba is belenyalt. Ha esetleg veszett lenne a kutya és már fertőzne, akkor ha beadjuk neki az oltást, nála még visszafordul a folyamat? Vagy már ilyenkor visszafordíthatatlan? Esetleg érdemes kivizsgáltatni? Egyáltalán ki lehet mutatni ezt a tünetek jelentkezése előtt?2012. júl. 18. 23:07
1/9 anonim válasza:
Veszettség ellen majd 3 hónaposan oltják. Bármilyen igénytelen helyről is került hozzátok a kiskutya, ha az anyja nem volt veszett, a kiskutya sem lehet az.
2/9 anonim válasza:
Féreghajtást viszont minél hamarabb kellene csinálni neki.
3/9 A kérdező kommentje:
Féreghajtás az volt, az anyuka nem volt veszett, illetve a többi kutya sem, mivel vagy 10 kutya volt még a szülőkön kívül a telken. Mind játékos volt és nagyon érdeklődő, mikor odaértünk, így sejtésem szerint nem lehettek veszettek. Viszont amíg itt van nálunk a kutya, esetleg macskától vagy valamilyen más állattól el tudja kapni? Igaz, hogy városban élünk, de találkoztam már patkánnyal az udvaron, menyétet pedig rendszeresen látok a környéken, illetve rengeteg macskát.
2012. júl. 18. 23:30
4/9 anonim válasza:
Nem valószínű hogy veszett. Nem kell ilyen parát csinálni miatta. A veszettség nem olyan gyakori dolog. Mellesleg az állatorvos tudni fogja.
5/9 anonim válasza:
ma 23:30
Ilyen pici kutyának még nem kell szabadon lébecolnia az udvaron. Mivel nincs oltva sem, bármit összeszedhet. Ha patkány is van, még el is pusztíthatja.
6/9 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a válaszokat, de valaki tudja azt is, hogy a fertőzőképességtől fogva menthetetlen az állat, vagy a tünetek jelentkezésétől fogva?
2012. júl. 19. 00:19
7/9 anonim válasza:
Amíg nincsenek tünetek, nem is lehet tudni, hogy beteg. Amikor már tünete van, onnan nincs menekvés.
Nem kell ennyire tartani a veszettségtől. Róka, némely denevér hordozza, ha jól tudom. De a rókákat is beetetik ellene gyógyszerrel. Nagyon-nagyon ritka ma hazánkban a veszett állat.
8/9 anonim válasza:
Igen kicsi a valószínűsége, hogy veszett.
De, hogy a kérdésedre válaszoljak, ha valamilyen csoda folytán az lenne, azt nem fordítaná vissza az oltás.
9/9 anonim válasza:
Egy 6 hetes kiskutya még nem mutathatja a veszettség tüneteit. Nem bírná el a szervezete a vírust, túl gyenge hozzá, már rég elpusztult volna különben. Egyébként is, oly mértékben lecsökkent a veszettség nálunk, hogy akármilyen körülmények közül is származik a kutya, csak kevesebb, mint fél százalék az esélye, hogy akár elkaphatná ezt a betegséget. Se rókáknál, se patkányoknál, se semmilyen vadállatnál nem találtak veszettséget már igen rég óta, egyedül csak az ország határainál (úgy tudom se Ukrajnában, se Szerbiában, se Szlovéniában nem kötelező még mindig a veszettség elleni oltás a kutyáknál, ahogy a vadállatokat sem oltják, védik ellene. De javítsatok ki, ha már valamelyik országban ez változott.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!