Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit tehetnék ebben a helyzetben?

Mit tehetnék ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés
Pár hónapja örökbe fogadtunk egy kiskutyát. Közép termetű keverék kutyi. Nagyon kedves, hízelgős, tündéri kutyus volt. Többször meglátogattuk mielőtt elhoztuk. Akkor is virgonc volt, de értelmesnek, taníthatónak tűnt. Idő közben sajnos kiderült, hogy rendkívül buta szegény. Régi kutyás család vagyunk, mindíg jólnevelt kutyáink voltak, de neki még a nevét sem sikerül megtanítani! Borzasztóan eleven, mindent szétrág, kiszedi az elkerített kertből a növényeket, amit csak bír apró darabokra tépked. Ha kimegyünk akkor összeugrál, kiszökik az utcára, és nem jön vissza. Néha úgy érzem mintha süket lenne. Sem a jutalmazás, sem a fenyítés nem válik be. Ugyanakkor negyon kedves ,hízelgős, rajong értünk. Egyszerűen hiperaktív a kutya, pedig nagy kertben van. Én nem szeretnék megvállni tőle, de az édesanyám már nem bírja tovább. Minden nap könyörög, hogy tüntessük el, mert megőrül tőle! Mit csináljak ezzel a szerencsétlnnel, hogy lehiggadjon kicsit?
2009. júl. 13. 22:20
 1/8 anonim ***** válasza:
34%
szija! szerintem elősször is nézessétek meg, hogy valóban nem e süket, mert ha az, akkor nem lesz könnyű a dolog...ha bármi rosszat csinál, csapjatok az orrára, de méga akkor, amikor csinálja, mert utána már nem fogja tudni, miért kapta. ha elszökik akkor vigyétek vissza, és büntessétek meg. és csináljatok valami közöset, ami lefáraszthatja. szaladgáljatok, fogócskázatok, menjetek túrára stb... én csak ezt tudom ajánlani. remélek van valami ami beválik! sok szerencsét!
2009. júl. 13. 23:09
 2/8 anonim ***** válasza:
88%

MEG NE PÓBÁLD BÜNTETNI HA ELSZÖKÖTT, ÉS HAZAVITTÉTEK!

Azt hittem, kiugrom az ablakon, ahogy ezt olvastam az előbb!

Hisz mit fog föl a kutya, ha elszökött, hazavitted, és megbüntetted?

-'Elszöktem. Megtaláltak, hazavittek, majd büntetést kaptam. De ha itthon nem jó, itthon büntetést kapok, akkor minek maradjak itthon?'

Ha esetleg megszökik, keresd meg, majd bármilyen mérges is vagy, ne büntesd meg soha. Viselkedj szkeptikusan vele, ne törődj vele se többet, se kevesebbet, mint szoktál. Ez egy alapvető kutyanevelési módszer, azt hittem, azt mindenki tudja.

Egyébként, a kérdésedre sajnos nem tudom a választ, nekem mindig csak nyugodt kutyáim voltak, és nem tudom, mit tennék a helyzetedben. Nem akartam írni fölöslegesen, de megláttam amit az előző írt, és muszáj voltam kijavítani.

Üdv

2009. júl. 13. 23:42
 3/8 anonim válasza:
Szia! Hasonló cipőben jártam én is, törzskönyvezett, nagytestű kutyáról van szó, komoly vérvonalból. De a kutyus még kölyök volt amikor elhoztuk, mindig ilyen kutyáink voltak, gondoltam nem lehet máshogy itt sem, a nagy túrót! Tévedtem! Kegyetlen böszme, kajla kis kutya lett. Kutyaiskolába kellett vinnem ahhoz, hogy megtanulja, mi a helyzet. 3 hónap után, teljesen megváltozott minden, csak foglalkozni kell vele ! és nem elhanyagolni azt, amit ott tanítottak neki! Sok sikert! jó kutyózást!
2009. júl. 14. 01:22
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Alapvető dolgokba gondolj bele. Ezzel a kutyával valószínű a soha az életben nem foglalkozott senki. Nem tanított neki semmit. Nem tudja mi lenne a feladata. Ti is csak annyit csináltatok (ahogy az írásodból leszűrtem), h hazavittétek és elvártátok, h legyen egy jó kutya. (erre mondta régen egy dal: "nem vagyok buta, csak keveset tudok") Ennek a kutyának nincsenek meg alapjai ahhoz, hogy jól nevelt kutya legyen. De mivel ahogy írod, csüng rajtad, így egy nagyon jó motiváló tényeződ van ahhoz, h tanítható legyen, ha jól nyúlsz hozzá. A türelem elengedhetetlen és a belefektetett munka és idő.

Első körbe olavsd el - sőt olvassátok el családilag - Jan Fennell: Kutyapszichológia c. könyvét, és a lehető leginkább betartva a benne leírtakat csináljátok.

Emellett kezdj el célirányosan foglalkozni a kutyával. Vagy vidd kutyasuliba, de akár otthon is csinálhatod: pórázon alapengedelmes gyakorlatok, és nemcsak a kertben. Vidd minél többször sétálni!! (attól, h nagy kertben lakik még 1. nem fogja magát lefuttatni, 2. nem éri túl sok inger, 3. uncsizik és agyban sem fárad le)

Ezek arra szolgálnak h elkezded kiépíteni azt a kuya-gazda kapcsolatot, amire a többi szabályt, megkövetelt viselkedésformát lehet alapozni. Enélkül csak összezavarod a kutyát. Gőze sem lesz róla mi az a dícséret, miért kap szídást, büntetést stb, hisz ő csak boldogan csóvál.

(megnyugtatásul: az én menhelyi kutyám eleinte üvöltött ha egyedül hagytuk, szétszedte az ajtót, a bútorokat, a ruhákat szanaszét hordta - de meg lehetett nevelni)

Nagy előny: a kutyák szabálykövető állatok. Ha határozott vagy és vannak egyértelmű szabályok lefektetve, a kutya legtöbbször ugyanúgy betartja őket. Ehhez viszont kell egy alap, amit most neked/nektek kell kialakítani, hisz ő ezt eddigi életében nem kapta meg.

2009. júl. 14. 01:38
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Az előző hozzászólóval egyet értek, és a Kutyapszichológia könyvet is ajánlom. Egyébként nekem is volt egy örökbefogadott kutyusom, aki egy ideig semmire sem hallgatott, de később ő lett a legengedelmesebb kutya a környéken, és annyira jól kezelhető, nyugodt kutya lett, hogy mék terápiás kutyaként is levizsgázott.

Ha egyedül nem boldogultok, egy jó kutyaiskolát érdemes felkeresni, olyat ahol szelíd módszerekkel nevelnek. Ha pestiek vagytok, a Népszigeti Kutyasulit ajánlom, problémás kutyákkal csodát tudnak tenni!

www.kutyasuli.hu

2009. júl. 14. 12:08
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Előző vagyok, még ezt a könyvet is ajánlom:

[link]

2009. júl. 14. 12:17
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Kutyaiskola, olvasgatás, sok tanulás, séta. Ha kan, az ivartalanítás segít a túltengő, hiperaktív hormonok lenyugtatásában.
2009. júl. 14. 14:26
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

A kutyasulit megérdeklődte a párom, és el fognak járni együtt. Most is sokat foglaalkozunk vele, nem csak úgy elvárjuk, hogy okos legyen! Sétálni csak ritkán szoktunk, de ezen is próbálok válltoztatni. Szeretem ezt a kutyust, szeretném ha be tudna illeszkedni végre. Türelmes embernek mondanak (beteg emberek oktatásával foglaalkozom), de ő teljesen ki tud akasztani. Egyszerűen nem ért semmit abból amit próbálok neki tanítani. Amit nagy nehezen sikerül elérni egyik nap, másnapra el is felejti. Szó szerint vegyétek, hogy három hónap alatt még a nevére sem hallgat! Egy normális kutya legalább a nevét megtanulja már csak azért is mert gyakran hallja, hát neki ez nem sikerült.

2009. júl. 14. 15:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!