Ki a hibás? Mit gondoltok?
A puli kutyámat sétáltatom a szokott helyen és időben.Épp lépek ki egy nyitott térre, felül az egyik padon ül egy 20-30 év közötti pali egy nagy németjuhásszal.A pulim ráugat erre a nj jól meghúzza a gazdáját a póráz végén.Láttam hogy rendesen meg tudja fogni a kutyát.Nem is néztem rájuk csak mentem, mert azt hittem hogy elég messze vagyunk tőlük.Aztán hallom hogy valami lohol felém.Hátranézek és a nj fut utánam. erre gondolkodás nélkül elkezdek szaladni.A kutyát hívják a gazdái de nem hallgat rájuk.Megállok mert már nem bírok futni körülszalad minket, vicsorog és rátámad a pulimra.Elesek és vérzik nagyon a térdem.De a kutya újra és újra rátámad az enyémre.Teljesen tehetetlen vagyok.A kutyám engem védve nekiesik a nj-nek.Aztán a gazdája megfogja és még feltápászkodok jókedvűen ezt mondja:
Ilyenkor nem kell elszaladni.
És tovább megy.Szerencsére nem lett baja a kutyámnak de még azóta is retteg ha séta közben elkezdek futni.
Ki a hibás?
* engedély
Igen az igaz,hogy nem volt a legjobb ötlet a futás, csak ilyen helyzetben nehéz végig gondolni, hogy mit csinálj.
Mindkét ember hibája!
Először is, ha a kutyád megugat egy másikat, akkor fegyelmezd azonnal, teremts békességet! Ez nem csak az ugatásról szól, hanem hogy utána milyen állapotban mennek el egymás mellett. A nj azért támadott, mert megmaradt köztük a feszültség. Ha a nj látja, hogy kontrollálod az egészet, (ha agresszióból ugat, akkor behódoltatod) ezzel nyugalmat teremtve, akkor valószínűleg eszébe se jutott volna támadni.
A következő hiba, hogy ilyenkor nem szó nélkül kell kell elsietni, mert azzal csak kimenekülsz a problémából a szembenézés helyett, ami azért rossz, mert legközelebb így ugyanazt fogják csinálni a kutyák.
Elnézést kell kérni a támadásért, és meg kell kérdezni, hogy szabad e ismerkedni.
Ha igen, akkor az ellenőrzésetek mellett összeismerkedhetnek a kutyák, ahogy azt illik.
Aztán a pali hibázott, mert ha megrántotta a nj a pórázt, egyértelmű volt, hogy neki is fegyelmeznie kellett volna a kutyát, esélyt se kellett volna adni, hogy kiszabaduljon.
Vagy ha meg tudta fogni a pórázt, hogy szabadult el? Direkt elengedte, hogy megfuttasson?
Na mindegy, súlyos hiba volt, hogy idáig fajult.
Aztán megint te hibáztál a futással, tényleg ijesztő lehetett, ezt megértem, de az a helyzet, hogy tényleg nem szabad egy ragadozó állat előtt prédaként viselkedni. Ez kb a legnagyobb hiba amit csinálhatsz.
Egy nj 2×olyan gyors, és 20×olyan kitartó, mint egy olimpikon.
És a fickónak is hiba volt így elbagatellizálni a dolgot, mert a felelőssége a történtekben nem vitatható.
Hát ez az egész úgy ahogy van, egy szerencsétlen találkozó volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!