Mi lehet a baj? Mi történhetett? Esetleg én rontottam el valamit?
Többen is ismeritek a kutyámat, Ádázt. Mostanság olyan problémával állok szemben, ami eddig egy kutyámnál sem jelentkezett.
Kezdem a legelején. Néha bevédte a kajáját, akkor elvettem tőle, leszidtam, majd kb 10-15 perc múlva visszakapta. Aztán egyszer már nem csak morgott, hanem vicsorgott is és szembeállt velem. Na akkor kapott pár pofont és csak a következő kajálásnál kapott enni. Eredmény: ha én ott vagyok nem eszik. Ha eszik és közelítek felé, akkor befeszük és a szeme sarkából bámul. Próbáltam kézből etetést, társait, rengeteg dolgot, nem működött semmi.
Most meg eljutottunk oda, h ha hazajövök és odahívom (magától nem jön, megvárja míg én hívom), kkor úgy jön h lehajtja a fejét, meg van feszülve, és ha nem csak megsimizem hanem esetleg megölelem vagy ilyesmi, akkor morog is hozzá. Hétvégén meguntam, ha morogott akkor visszamorogtam. Na erre most ha odajön akkor úgy remeg, mintha épp a legnagyobb kínokat élné át.
Egyszerűen olyan, mintha rettegne tőlem. Eleinte azt hittem a morgásnál h próbálgatja az erejét, de ez már messze nem az. Beszéltem pár nagyon tapasztalt kutyással, többek szerint amikor a vicsortgásért kapott, volt olyan ostoba h azt jegyezte meg h ha eszik, akkor kap.
Mostanság elég keveset volt kapcsolatban kutyikkal (meló miatt nem túl gyakran fér most bele a futi, az itteni kutyákat meg nem engedik oda hozzá, mondván ő nagy és biztos megeszi őket), ha lát egyet akkor húz (eddig totál közömbös volt, ha megengedtem akkor ment csak feléjük, amúgy csak sétált tovább), ha a teraszról meglát lent sétálni egy ebet, akkor vonyít, nyüszít, remeg, jön oda h vigyük le.
Mi lehet a probléma szerintetek? Készülök felkeresni egy olyan kiképzőt, aki rehabozik is egyben, vakvezetőket készít fel, stb, de jelenleg nem ér rá, mert 3 kutyát képez. Addig nekem meg marad a kérdezősködés, hátha ti tudok valami okosat mondani.
Én soha nem ütöttem meg egy kutyámat sem, pedig hidd el, volt olyan ideiglenesem is, hogy ajaj...ha egy kutya morgott, vicsorgott, szó nélkül elvettem a kajáját, és hátat fordítottam neki. 10 perc múlva újra megpróbáltam.
Ádáz milyen fajta, mennyi idős és mióta van nálad?
Ezt egy fórumról másoltam ki neked. Egy kuvaszos fórumról. A módszer logikus és hatásos. Akinek tanácsolták, bevált. A probléma szintén a kajaféltés volt, ez az írás válaszként íródott.
"Természetesen nem megengedhető a kutya részéről ez a viselkedés, hiszen a főnök te vagy, és te diktálod a szabályokat. A kérdés az, hogyan tudod ezt a kutyánál elérni, úgy, hogy ne törd meg a kutyát. A bármilyen ütésben megnyilvánuló fenyítést nem javaslom. Ha a bizalom meginog kettőtök közt, nehéz lesz vissza fordítani. Erre a bizalomra pedig még nagy szüksége lehet majd a kapcsolatotoknak. Nem jó a részedről, ha később adod oda neki a kaját egy- két órával. Ő pont azért morog, hogy ne vedd el a kaját tőle. Ebben az esetben pedig pont azt erősíted a kutyában, hogy elveszed, ami az övé. Legközelebb még jobban félni fog attól, hogy el fogod venni a kaját, hiszen a múltkor is ezt csináltad. A következő ilyen alkalommal próbáld meg a következőt. Ha a kutya a kezed után kap, ne félj tőle, ragadd meg a nyakán a bőrt, rázd meg jó erősen és nyomd le a földre. Közben jöhet a határozott” Nem”(a kutyában az rögzüljön, helytelen cselekvést végzel). A „nem” szót ne kiabáld, hanem határozottan, nyomatékkal mond neki. Abban a pillanatban engedd el, ahogy érzed, megadja magát. Ne vedd el előle a kaját, mert itt még csak a lecke felénél tartunk. Újból jöhet az ültetés, engedd neki hogy egyen. Ismét meg fogja próbálni megmutatni, hogy szerinte Ő diktál. Cselekedj az előzőek szerint. Ismét ültetés, engedd, hogy egyen. Hogy át is tudjuk fordítani a kutyát a helyes útra és ne maradjon benne rossz élmény, be kell csapni. Vegyél elő egy falat finomabb kaját és nyúlj a kutya szájához evés közben a falattal és add oda neki. Azt kell építeni a kutyában, hogy morogni és odakapni nem szabad, de az jó dolog, ha a gazda, evés közben odanyúl hozzám. Ha a kutya a felkínált falat elvétele pillanatában nem morog, nyugodt és csóválja a farkát, akkor a falat adásának pillanatában a másik kezeddel a simogasd meg a kutyát. A simogatás a kutya fejétől az oldala közepéig kell hogy fusson, és közben dicsérd meg” Jól van, okos vagy”. Ezt érdemes több etetésnél is ismételni. Egy idő után már nem kell a finomabb falatot adni. Mivel a simogatás és a „Jól van” dicséret a falat adásával egy időben történt a falat nélkül is ugyan azt az érzést kapcsolod be a kutyában ( jó dolog, ha a gazda hozzám ér). Arra azonban figyelned kell, hogy a dominanciára törekvő kutyáknál ez nem úgy történik, hogy átveszed örökre a vezető szerepet. Ezt az állapotot neked kell fenntartanod és erre soha nem az erőszak a megoldás. Az ilyen kutyáknál szigorú szabályok vannak, amiket be kell tartani. Ha kicsivel jobban kényezteted, mint kellene, már be is fog apránként próbálkozni. Ha nagyon domináns lesz a kutyád, akkor javaslom a kutya sulit, megéri, nagyon helyre lehet tenni a kutyát."
Ne haragudj, hogy ezt írom, de több helyen is olvastam a válaszod, amelyekben a kutyádhoz való viselkedésedről írtál. Nagyon örülök, hogy felismerted, hogy probléma van, nem véletlen mondják, hogy a kutya egy tükör. Én úgy gondolom, hogy soha nem szabad a kutyát megütni. Hidd el, tapasztalatból mondom: nekem is volt, hogy elpáholtam a kutyát, olyan is volt, hogy csak kisebb ok volt rá, ennek eredményeképpen elvesztette felém a bizalmát, a behívása bizonytalan lett, más kutyák között kiröhögött. A kutya verése egy mellérendelt küzdelem, ebből nem azt érzi, hogy te vagy a főnök, hanem azt, hogy vele egy szinten vagy.
Én sokkal hatásosabb büntetéseket találtam. Például múltkor a mezőn nekiállt lósz.rt falni, rákiáltottam, hogy 'fuj', erre ahelyett, hogy kiköpte volna, 'röhögve' nézett rám. Iszonyat módon leordítottam a fejét, nem is hangosan, hanem morogva, majd elküldtem magamtól, nem engedtem, hogy egy bizonyos távolságon belül közeljöjjön. Szegényem totál bestresszelt, hogy most mi van, kb. 5 perc múlva nagy kegyesen behívtam, csak úgy porzott a talaj utána. Ez nem mellérendelt küzdelem, hiszen te mint vezér döntöd el, hogy benne lehet-e a falkában vagy sem. Persze ezt sem szabad gyakran csinálni, sokkal inkább egyszer, de az 'szívből' jöjjön, minden addigi sérelmedet add ki egyszerre. Nekem azóta nem fal lósz.rt:)
Másik a behívás: mostanában rászokott, hogy nem jön elsőre, ha épp szag van. Erre megint csak nem elpáholom, hanem tök egyszerű módon nem kap kaját (ő nem kap otthon tálból, hanem kint feladatra.) Szóval nem jössz oda hozzám? Akkor nem vagy éhes, majd 2 nap múlva az leszel. Tudom, hogy ellene vagy a kajával történő tanításnak, de higgy nekem, ezzel tudod igazán éreztetni, hogy te vagy a főnöke, nélküled szószerint meghalna. Próbáld ki, hogy 2-3 napig nem eszik (ne aggódj, a kutya 3 hétig gond nélkül elvan kaja nélkül!), majd menj ki vele gyakorolni valami finom kajával, szerintem egyből el fogja venni. Ilyenkor nagyon dicsérd meg!
Remélem tudtam segíteni valamennyit, ha kérdésed van még, írj nyugodtan.
Még annyit hozzátennék, hogy az első kutyám, akit szigorral, sokszor fizikai fenyítéssel neveltem, szerintem még mindig nem bízik bennem teljesen, sokszor látom, hogy fél tőlem, ha erélyesebben rászólok, de akkor is megcsinálja az adott rossz dolgot, tehát ez nem tisztelet, hanem félelem.
A másik kutyámat viszont soha nem fenyítettem fizikailag, büntetést is csak egyszer kapott komolyabban, mikor kirohant a mezőről az útra, rajta érzem, hogy bízik bennem, tudja, hogy én vagyok a vezére, az esetleges engedetlenségei pedig csak a múltjábóül adódnak, amik majd később eltűnnek.
Szóval higgy nekem, sokkal jobb ha egy kutya bizalmát elnyered, amit következetességgel, határozottsággal és higgadtsággal tudsz elérni.
Amúgy tök jó, hogy beismerted a problémát, és sok sikert!
Az a fura, hogy amúgy a parancsokat teljesíti ugyanúgy. Odajön, leül, stb.
A jutifalatos nevelésnek meg oké h nem vagyok híve (persze az nem azt jelenti h nem vagyok hajlandó megpróbálni), csak nála nem nagyon van olyan, h jutifalat. Még akkor sem, ha nagyon éhes. Van, hogy napokig nem eszik, mert az ami van, épp nem "jó". Az a gáz, h akárhogy próbálom, nem tud ráálni egy dologra.
Pl tökre örültem egy kicsivel korábban, mert ráállt a tápra. Majd egyik napról a másikra már nem kellett. Megint képes volt inkább egy hétig nem enni. Ő így is nagyon sovány, akkor már a szeme alatti kopnyacsonti rész is kiállt. Tehát már alultpáláltnak nézett ki. És persze napi 3-4 alkalommal hányt. Jó, vettem neki azt, amint tudom h szeret: fagyasztott hőkezelt cuccok. Falta, mint egy bolond, egészen mostanáig. 1 hete kb megint csak nyammog vele. udom, h nem kéne engedni a hóborjának, de olyan súlyban van, h bizonyos napokon egy engem nem ismerő állatvédő jó h nem jelent fel, h éheztetem a kutyát. Tehát tökre örülnlk, ha legalább egyszer felhízna normáls súlyra, utána lehetne ezt az éhezős dolgot csinálni, de most nem áll erre készen.
A jutifalatnak egyelőre egy dolgot tudok elképzelni, az a sült csirkecomb. Csak azzal ekég hülyén fogok kinn mutatni :D
Most, reggeli után marad cserkészkolbász a tálcámon. Mondom odaadom neki. Aha, csak nem eszi meg...Érted, a kutya nemet mond a kolbászra...És ez a "válogatósság" nem csak akkor van, ha én is itt vagyok, tehát nem tudom magamra fogni.
tudom h baj van (nem félek beismerni, sose féltem), csak eddig próbáltam magamtól helyrehozni. Mostmár megkérdezek másokat is, mert kifogytam az öteletekből.
Némi kapcsolatépítő tréning is jót tenne, de nálunk az csak agilityvel van. Ő meg nem agilityzhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!