Szlovák kopóval van valakinek tapasztalata?
Sajnos a fajtáról magyar nyelvű oldalt nem találtam csak 1-et. Szlovákul meg nem tudok...
Ha valakinek van tapasztalat a fajtával leírná, hogy mennyire jó családi kutyák és hogy mennyire jó házzőrzők ill. jelzőkutyák?
De amúgy minden hasznos információ érdekelne a fajtáról!
Jó felépítésű, izmos kutya. Feje erőteljes, téglalap alakú. Szeme sötétbarma, füle lelóg. Háta egyenes, fara izmos, mellkasa mély, a könyökéig ér, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, jó csontozatúak. Farka viszonylag hosszú, nyugalmi helyzetben függőlegesen, mozgás közben pedig kardszerűen felfelé tartja. Szőrzete 2-5 cm, hosszú, viszonylag vastag. Színe fekete; a lábain rőtbarna, ill. mahagóniszínű jegyekkel.
Tulajdonságai: Öntevékeny, értelmes, könnyen képezhető. Tájékozódási képessége egészen kiváló.
Alkalmazása: Szlovákia hegyvidékein főleg vaddisznóra és dúvadra vadásznak vele. Őrző-, ill. jelzőkutyának is alkalmas.
Marmagasság: kan 45-50 cm, szuka 40-45 cm
Testtömeg: 15-20 kg
Alomszám: 5-7 kölyök
Várható élettartam: 10-14 év
Köszönöm! Ezt megtaláltam én is.
De saját tapasztalat nagyon érdekelne!
Nálunk sajnos csak rövid ideig volt, mert akkoriban a szüleim nem akartak kutyát és egy vadász elvitte. Később megbántuk, mert bizonyára király társ lett volna belőle. A néhány hét alatt nagyon megszerettük.
Szerintem: gyorsan alkalmazkodó, nagyon tanulékony. Pár nap alatt teljesen szobatiszta lett (pedig nem volt nagyon kölyök már és kint volt tartva azelőtt mindig).
Nagyon csendes, csak ritkán ugatott, azt is okkal. Hűséges és intelligens, értelmes és megbízható. De szüksége van a mozgásra, úgyhogy ajánlatos legalább párszor egy héten hosszabb túrára vinni. Szerintem gyerekekkel és más állatokkal is jól megfér. Kedves és nagyon szép kutya. Kiváló házőrző szerintem.
Tudom, hogy régi a kérdés, de talán valakinek még hasznos is lehet...
Ami azt illeti az előttem szólók nagyon jól leírták az alapvető tudnivalókat, de nélkülözték a saját tapasztalatokat. Ezért, hogy ne ismételgessem őket, elmesélném milyen is volt vadász családban, szlovák kopó mellett felnőni. Nagyon értelmes, nyugodt (főleg a szukák, kanok hajlamosak dominanciára, de nevelés kérdése), tanulékony (bár konok), nagyon jó képességekkel rendelkező kutya (ezért is tartják főleg vadászok és olyan helyre is ajánlanám, mert nem egy régi vadászebről beszélünk, hanem egy olyan fajtáról, amit még ma is vadászatra használnak és főleg vadászok tenyésztenek, szóval erősek az ösztönei). Házőrzőnek nem igen ajánlanám, nem annak lett kitalálva, nem is tudja ezt a pozíciót maradéktalanul ellátni. Jó jelzőkutya, de nem őrzésre alkalmas. Nem nézi tátott szájjal, ha valaki megérkezik, de ha házőrzőt keresel akkor keress tovább. Nekem csak jó tapasztalataim vannak vele, megszépítve azzal a sok szép vadászélménnyel, mert ha nem is ilyen célból veszi valaki, akkor sem fog megmaradni az udvarban. A kopók hajtókutyák, falkakutyák, nagyon szívósak és kitartóak, nagy a mozgásigényük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!