Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szlovák kopóval van valakinek...

Szlovák kopóval van valakinek tapasztalata?

Figyelt kérdés

Sajnos a fajtáról magyar nyelvű oldalt nem találtam csak 1-et. Szlovákul meg nem tudok...

Ha valakinek van tapasztalat a fajtával leírná, hogy mennyire jó családi kutyák és hogy mennyire jó házzőrzők ill. jelzőkutyák?

De amúgy minden hasznos információ érdekelne a fajtáról!

2012. jún. 23. 20:59
 1/5 anonim ***** válasza:

Jó felépítésű, izmos kutya. Feje erőteljes, téglalap alakú. Szeme sötétbarma, füle lelóg. Háta egyenes, fara izmos, mellkasa mély, a könyökéig ér, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, jó csontozatúak. Farka viszonylag hosszú, nyugalmi helyzetben függőlegesen, mozgás közben pedig kardszerűen felfelé tartja. Szőrzete 2-5 cm, hosszú, viszonylag vastag. Színe fekete; a lábain rőtbarna, ill. mahagóniszínű jegyekkel.

Tulajdonságai: Öntevékeny, értelmes, könnyen képezhető. Tájékozódási képessége egészen kiváló.

Alkalmazása: Szlovákia hegyvidékein főleg vaddisznóra és dúvadra vadásznak vele. Őrző-, ill. jelzőkutyának is alkalmas.

Marmagasság: kan 45-50 cm, szuka 40-45 cm

Testtömeg: 15-20 kg

Alomszám: 5-7 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

2012. jún. 26. 09:35
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Ezt megtaláltam én is.

De saját tapasztalat nagyon érdekelne!

2012. jún. 26. 13:44
 3/5 anonim ***** válasza:

Nálunk sajnos csak rövid ideig volt, mert akkoriban a szüleim nem akartak kutyát és egy vadász elvitte. Később megbántuk, mert bizonyára király társ lett volna belőle. A néhány hét alatt nagyon megszerettük.

Szerintem: gyorsan alkalmazkodó, nagyon tanulékony. Pár nap alatt teljesen szobatiszta lett (pedig nem volt nagyon kölyök már és kint volt tartva azelőtt mindig).

Nagyon csendes, csak ritkán ugatott, azt is okkal. Hűséges és intelligens, értelmes és megbízható. De szüksége van a mozgásra, úgyhogy ajánlatos legalább párszor egy héten hosszabb túrára vinni. Szerintem gyerekekkel és más állatokkal is jól megfér. Kedves és nagyon szép kutya. Kiváló házőrző szerintem.

2012. júl. 12. 17:28
 4/5 anonim ***** válasza:

Tudom, hogy régi a kérdés, de talán valakinek még hasznos is lehet...

Ami azt illeti az előttem szólók nagyon jól leírták az alapvető tudnivalókat, de nélkülözték a saját tapasztalatokat. Ezért, hogy ne ismételgessem őket, elmesélném milyen is volt vadász családban, szlovák kopó mellett felnőni. Nagyon értelmes, nyugodt (főleg a szukák, kanok hajlamosak dominanciára, de nevelés kérdése), tanulékony (bár konok), nagyon jó képességekkel rendelkező kutya (ezért is tartják főleg vadászok és olyan helyre is ajánlanám, mert nem egy régi vadászebről beszélünk, hanem egy olyan fajtáról, amit még ma is vadászatra használnak és főleg vadászok tenyésztenek, szóval erősek az ösztönei). Házőrzőnek nem igen ajánlanám, nem annak lett kitalálva, nem is tudja ezt a pozíciót maradéktalanul ellátni. Jó jelzőkutya, de nem őrzésre alkalmas. Nem nézi tátott szájjal, ha valaki megérkezik, de ha házőrzőt keresel akkor keress tovább. Nekem csak jó tapasztalataim vannak vele, megszépítve azzal a sok szép vadászélménnyel, mert ha nem is ilyen célból veszi valaki, akkor sem fog megmaradni az udvarban. A kopók hajtókutyák, falkakutyák, nagyon szívósak és kitartóak, nagy a mozgásigényük.

2014. nov. 21. 17:39
 5/5 anonim válasza:
Kedves Kérdező! Bár már régi az írás, de leírom én is a tapasztalataimat. Ha egy szóval kellene jellemeznem a fajtát, akkor azt mondanám fantasztikus! Imádom! Jó ez már két szó, de aki ismeri ezt a kutyát és tényleg állatszerető ember az nem tud betelni vele. Nagyon okos, inteligens kutya, bár azért elég határozott elképzelései vannak dolgokról :) tehát egy picit konok néha. Nekünk egy golden labi keverékkel és 4 cicával él együtt. NEm kellett tanítani sem a szobatisztaságra, sem arra hogy ne bántsa a cicákat. Rendszeresen megyünk olyan helyre pihenni ahol van hogy legalább 20 vagy annál több kutya van a szálláshelyen és soha egy kutyával sem veszett össze. Sőt, ha rosszindulatú kutyussal találkozott azt sem akarta bántani. Alapvetően lakásban nagyon higgadt nyugodt kutya. Sokat kell vele mozogni, a mindennapi séta elengedhetetlen és legalább hétvégente (mindkétnap)elvinni túrázni kirándulni, lehetőleg erdőbe ahol kicsit foglalkozhat az ösztöneivel.Nos az ösztönei... én nem tudok betelni a látvánnyal, csak csodáljuk a párommal és csodáljuk, egyszerűen elképesztő. Mi nem vadászunk, de egyértelműen a vaddisznó nyomra megy. Tulajdonképpen más eddig nem is nagyon érdekelte, még az őzike nyom sem. De a vaddisznóét bárhol bármikor megtalálja. Először felemeli az orrát a levegőbe mint valami iránytűt majd amint szagot talál az orra lekerül a földre és mint valami porszívó megy rendületlenül a nyom után. Hozzá kell tegyem mi nagyon nagyon hosszú pórázon szoktunk vele az erdőben menni, mert ha szagot talál akkor se kép se hang egy pillanat alatt elviszi a nyom.Viszont vadmentes helyen kellő tanítással elengedhető. Erdőben csak azért nem ajánlom elengedni mert bár tényleg az egyik legokosabb állat de olyan erős az ösztöne, hogy még a vadászok is rendszeresen elhagyják a vadászat során a kutyáikat. (nem csak a szlovák kopót hanem beagle-t, stb.) Mivel mi erdős vadász övezetben lakunk ezért ezt rendszeresen tapasztalom. És a lényeget majdnem elfelejtettem... Imádja, ha szeretik és játszanak vele. A tekintete pedig.... kivétel nélkül mindenkit elvarázsol. Gyerekkel is nagyon jól kijön, kicsi babával volt együtt és nagyon vigyázott rá. Kár is így kiemelni, hogy kivel mivel jön ki jól a kutya mert mindenkivel és mindennel. Egy cseppnyi rosszindulat sincs benne. Nem őrző kutya, de jó jelző. Tulajdonképpen ugatni csak akkor ugat amikor jelezni akar valamit. Vadnál és kertben. Én szerintem ez a faj tökéletes választás, egy örök gyöngyszem!
2015. febr. 4. 09:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!