Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit tegyek, hogy megoldódjon...

Mit tegyek, hogy megoldódjon a probléma?

Figyelt kérdés

A kutyám 6 hetes korban került hozzám, akkor még nem tudtam annyi mindent róluk, és elhittem a tenyésztőnek, hogy már el lehet szakítani az anyjától, annak ellenére, hogy addig úgy tudtam, 8 hónapos korban a legbiztonságosabb az elválasztás... Talán azért is mentem bele, mert a lakhelyemtől távol találtam rá a kutyára, és nem akartam két hét múlva elmenni érte újra, ha előbb is el lehet hozni. (Mellesleg, ha ez a kutyák természetének rovására megy, gratulálok a tenyésztőknek, nekik is kötelességük lenne a gazdáknak ezt megmondani...)

A lényeg az, hogy a kutya egy kiképző szerint antiszociális a többi kutya iránt. Ugyan volt egy-két kutya, akivel össszeengedve nagyon elvolt, de ők fiatalabb példányok voltak. Az a baj, hogy domináns szerepet akar minden kutyánál elérni, és ha bármelyik is megszagolná a hátsó felét, szétharapná. Azt tanácsolták, hogy idősebb kutyákkal barátkoztassam, akik tiszteletet parancsolnak majd neki, és megtanulja, hogy nem mindig ő a főnök. Sajnos ezt nem tudom viszont megtenni. Nincs olyan ismerősöm, akinek 5 évesnél idősebb kutyája lenne. Zavar, hogy terepen sem engedhetem el, mert ha arra jár egy másik kutya, talán összeveszne vele. Bár azt még nem vettem észre, hogy szabadon bántott volna valakit, de pórázon ha a közelbe jön a kutya, egy-két szimatolás után már morog és ugat. Zavar, hogy más kutyák szabadon futkározhatnak a terepen, ő pedig ilyen 5 méteres kis pórázon szaladgálhat... Van még valamilyen lehetőség a probléma megoldására?

2009. júl. 3. 14:18
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha még ivaros, akkor mindenképp ivartalaníttasd. Utána pedig kutyasuli.
2009. júl. 3. 14:29
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

előttem szólónak igaza van...

milyen fajta a kutya?

cerberos kutya suliba menj sztem ha bp-n laksz

[link]

2009. júl. 3. 14:44
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Ivartalaníttasd! Amennyiben megoldható, vidd kutyaiskolába, az ivartalanítás önmagában nem fogja megoldani ezt a problémát, különösen, ha a kutya nem épp csak most kezd ivaréretté válni, hanem már túl van a váltáson.
2009. júl. 3. 14:52
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Az ivartalanítás max. megkönnyíti a kutya kezelhetőségét a későbbiekben. Előző voltam:)
2009. júl. 3. 14:54
 5/7 A kérdező kommentje:
Az ivartalanítást fölöslegesnek tartom, mivel alapjába véve nagyon kezelhető kutya. Jártunk kutyaiskolába, még vizsgára is elküldték, az egyetlen baja csak ez, hogy nem hagyja, hogy őt megszagolják, nehezen barátkozik... A kutyaiskolával az a problémám, hogy nem Bp-en lakok, és itt nem sok lehetőség van. Az egyik egy színvonal alatti volt, amire jártam vele. Ott nem sokan engedték el a kutyájukat... de a vége fele az ott maradókkal kijött, de amint már említettem, ők fiatalabb kutyák voltak. A másik kutyaiskola az időszakos, a mentőkutyások tartják, és ez csak tanfolyam, amire szintén elmentem. Itt tanácsolták, hogy rakjam össze idősebb kutyákkal. De fölösleges azért megint fizetnem, hogy ugyanazt az előadást végig hallgassam... Más megoldás?
2009. júl. 3. 16:12
 6/7 anonim ***** válasza:

felesleges az ivartalanítás?

tudod te,hogy hány halálos,nem kezelhető betegséget előzöl meg vele,,a kutyának is jobb,lesz,mert mivel gondolom nem kiálltási kutya úgysem párosodhat soha és tovább is fog élni..:

A Magyar Állatorvosi Kamara

Szakmai, Továbbképzési és Oktatási Bizottságának

állásfoglalása

az ivartalanítás kérdésében

(A Cerberos Állatvédő Egyesület

MÁOK elnökéhez intézett kérdései alapján)

Kérdés: Szükséges-e akár a kan, akár a szuka kutyáknak életükben párosodniuk?

Válasz: Nem.

Kérdés: Szükséges-e bármilyen okból a szukáknak életük során legalább egyszer elleniük?

Válasz: Nem.

Kérdés: Okoz-e bármilyen formában jellembeli, magatartásbeli változást a szukák és kanok ivarérés előtti és ivarérés utáni ivartalanítása?

Válasz: Igen, kedvező változásokra számíthatunk.

A korai (6 hetes - 3 hónapos korban elvégzett) és az ivarérés előtti (3-6 hónap között elvégzett) ivartalanítás esetén a viselkedési problémák pl. agresszió, elkóborlás stb. kialakulásának valószínűsége minimális, míg az ivarérés után elvégzett ivartalanítások esetében jelentős lehet. A korai és ivarérés előtti ivartalanítás hatására az ivartalanított egyedek kölyök kora „megnyúlik”, a kölyökre jellemző viselkedés (pl. játékosság) a nem ivartalanítottakhoz viszonyítva hosszabb ideig tart.

Kérdés: Okoz-e elhízást az ivarérés előtt vagy után végzett ivartalanítás?

Válasz: Nem feltétlenül. A gazdán múlik. Az ivartalanított eb hajlamosabb az elhízásra, a takarmány energiatartalmának 20-30 %-os csökkentésével az elhízás egelőzhető.

Kérdés: Van-e hatással az ivarérés előtt, illetve után végzett ivartalanítás az ivar és járulékos szervek daganatos megbetegedéseinek kialakulásában?

Válasz: Igen, határozottan jótékony hatása van az említett megbetegedésekre ill. azok megelőzésére. Mind a korai, mind az ivarérés előtti ivartalanítással kapcsolatban elmondható, hogy a méhbetegségek, a tejmirigy daganat, a herebetegségek kialakulásának valószínúsége gyakorlatilag nulla, a prosztata megbetegedések kialakulása minimális. Az ivarérés utáni ivartalanítás is jelentős pozitív hatással van az említett megbetegedések kialakulására, sőt egyes betegségek (prosztata, cukorbetegség, stb.) kezelésében az ivartalanításnak is nagy szerep jut. A nemi hormon függő végbélnyílás környéki daganatok előfordulása mindhárom módszerrel megelőzhető vagy csökkenthető.

Kérdés: Milyen hatással van az ivarérés előtti vagy utáni ivartalanítás az álvemhesség kialakulására?

Válasz: Az ivartalanított szukáknál álvemhesség nem fordul elő.

Ajánljuk továbbá az ivartalanítás helyes időpontjának megválasztásával kapcsolatban az alábbi linket:

[link]

2009. júl. 3. 20:22
 7/7 A kérdező kommentje:

Arra nem gondoltál, hogy talán fajtatiszta törzskönyvezett, és igenis kiállítási kutya? A szülei visszamenőleg győztes kiállításokon vettek részt? És hogy talán szeretném, ha lenne kiskutyája ?

Úgyhogy ilyen szempontból...felesleges az ivartalanítás. Másrészt meg az egy dolog, hogy kan kutyáknál egyszerű műtét, de szukánál veszélyesebb. Mert ha elköttetem a méhét, akkor az begyulladhat... ha kivetetem, gyorsabban fog öregedni... nemcsak előnyök vannak a világon... + egyik ismerősöm ivartalaníttatta a kutyáját, nem lett kezelhetőbb... nem az ivartalanításon múlik minden, a gazdán is. Ebben a helyzetben, tudom, hogy hibás vagyok, mert korán hoztam el, nem tudtam elég kutyával összebarátkoztatni... de nem mindenre az ivartalanítás a megoldás. Sőt ezen nem segítene, akkor lenne jó, ha nem tudnám irányítani, ha nem fogadna szót, de mivel szót fogad...

2009. júl. 5. 11:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!