Miért vallanak olyan sokan az ivartalanítás ellen?
Gondolom már sokszor volt ez a kérdés, de szeretném hallani az álláspontokat és okokat.
Én személyszerint mindenképpen az ivartalanítás mellett állok, ha hobbikutyáról van szó.
Számomra ez egyértelmű, de sokak számára nem.
Miért?
Szerintem sokan tudatlanság miatt.
Aztán vannak,akik sajnálják az állatot,elvégre az egy műtét,a nőstényeknél ráadásul komolyabb,hasi műtét.
Szerintem viszont sokkal kegyetlenebb dolog hagyni,hogy az anya kínlódva,szenvedve megszülje a kölyköket,utána meg megölni vagy kidobni őket.
Van olyan barátnőm,aki fogamzásgátlót szedet a kutyájával,mert nem szeretné műtétnek kitenni.
De ezt anyagilag csak kevesen tudnák vállalni.
mert felvilágosítatlanok .
mert kevés és sokszor téves információk tudatában döntenek.
mert érdektelen a gazdák számára,és mert nincs róla betartandó törvény .( ha lenne ,akkor meg megszegné aki csak tudja :)
hobbi kutya = nem tenyésztési célra használt kutya ?!.
a tenyésztőnek is lehetne érdeke,hogy a hobbi kutya kölyköket ivartalanitsa 6 hetesen .
elvileg,így a nem tenyésztésre szánt kutyáknak nem is lehet kölyke.tisztább jobb vérvonal,egészségesebb állomány ,kevesebb kóbor kutya ,stb.
kb: 25-30 év mulva megvalósul ?!
Mert sajnálják őket. (Van, aki nem is a műtét miatt, hanem jaj szegény majd nem szexel többet.. No comment.)
Mert azt se tudják mit csinálnak velük. (Ismerős: biztos nem vágatom le a kutyám farkát.)
Mert pénzbe kerül.
Mert nem vesznek tudomást a dologról, aztán meg csak csodálkoznak.
Mert van aki leragadt ott, hogy az állatorvos arra való, hogy kimenjen beoltani a kutyát veszettség ellen, meg megnézze a tehenet, hogy mi baja, minden egyebet hülye luxusnak és nevetségesnek tart.
Mert csak.
13.32. Hát igen, sajnos az jellemző, hogy a kanok, kandúrok főleg kimaradnak, mert úgy vannak vele, hogy nekik bajuk nem lesz belőle, majd pont fizetnek akkor...
Nekünk macskánk van fiú, de a szüleim kiheréltették, bár az előnyeiről fogalmuk sem volt, nem is igazán érdekelte őket, nekik elég volt annyi, hogy majd ne pisilje össze a teraszt, ha jelölget. :)
Szerintem sokan inkább a saját érdeküket nézik, ha ivartalanításról van szó, az márpedig az, hogy spóroljanak. Ha nincs valami eget rengető negatív hatása RÁJUK az ivartalanítás elmaradásának, ami rosszabb annál, hogy a kasszából kikerül az ára, akkor nem foglalkoznak vele. Márpedig nekik nem nagyon lehet megmagyarázni, hogy az állat érdeke. Ugyan már... :(
Őszintén nem tudok választ a kérdésedre.
Egy hónapja ivartalanítattam a nőstény macskámat, és ennek kapcsán rengeteg kétely merült fel bennem az eljárást illetően. A macskám egy éves, egyszer tüzelt cica. Mindenféle vizsgálat nélkül megcsinálták a műtétet, majd a kiadó doki közölte, hogy a petefészkekkel együtt a méhet is ki kellett venni, mert a cicám vemhes volt.
Nekem nem az ivartalanítás ténye volt rossz, hanem a múdja. Tényleg nincs erre valami humánusabb megoldás? Ha már altatnak, nem lenne elég elkötni a petevezetéket? Miért kell mindent kiszedni? Nem hiszem, hogy ez pl a hormonháztartásának jót tesz, és ugyanannyi kaját kap, mint előtte, de a duplájára hízott. Tudom, ez helyes lépés volt, de kételkedem a döntésemben.
Ivartalanítástól pedig nem lehet elhízni, csak attól, amit megevett. Négy ivartalanított macskám van, egyik sem hízott el egyáltalán. Némelyik mozgékonyabb, némelyik nem, személyiség függő náluk is.
Ha a te macskád az ivartalanítás után változtatott a szokásain, mondjuk nem mozog annyit, akkor nem kell neki ugyanannyit és ugyanazt enni adni, különben el fog hízni. És nem csoda.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!