Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a véleményetek arról, ha...

Mi a véleményetek arról, ha egy tenyésztőt nem érdekel, hogy dysplasia-s kutyák születnek nála, csak szépek legyenek?

Figyelt kérdés
2009. jún. 26. 16:54
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Megint én (18:41) Pedig kellene szűrni, mert sok gazdi menekülne meg attól hogy látja a kutyáját szenvedni, és meghalni. Én kötelezővé tenném minden fajtára, minden lehetséges szűrést. Legalább tudja a gazdi hogy milyen volt az "előélete" a kutyájának, és tudjon felkészülni. Mi majd fél évig jártuk az orvosokat mire kiderült mi baja, Ceglédről Pestre a Szent István Egyetem Állatorvosi karának Klinikájára vittük és ott kapott végül kezelést. Akkor azt mondták ilyen kezelés mellett is fél év amit még élhet, de nem szenved, még egy évig volt velünk. És mikor felhívtuk a tenyésztőt, hogy mi baja volt, azt mondta hogy már volt ilyen a családba nem is egy, de hát törődjünk bele. Az volt a szerencséje hogy több mint 100 km-re lakik tőlünk, mert én meg tudtam volna ölni. És mikor utána rákerestem a neten, későbbi és korábbi almokra, kiderült hogy a többiek között sok a Dp-s, és ekkor léptünk. Lépni kell mert különben sok új gazdi, és a tenyésztő látja kárát.
2009. jún. 29. 09:13
 12/12 A kérdező kommentje:
Nagyon sajnálom, hogy így jártatok. Mi is hasonlóan, ezért átérzem a helyzetet. Nálunk két és fél éves volt a kutyánk ( molosszus), amikor nehezen kezdett felkelni, hirtelen elkezdett sántítíni. Előzőleg kétszer akartuk szűretni, de az orvos azt mondta, nem lát rajta semmit, ezért majd bőven ráér két éves kora után a szűrés. Amikor sántítani kezdett, sürgősen elvittük. A diagnózis döbbenetes volt: mindkét oldal súlyos dp., a bal oldali már subluxált, tehát a legrosszabb fokozat. Fél év alatt ez után lenyomorodott szerencsétlen kutya, fájdalom csillapítón éldegélt, a végén már a dolgát is maga alá kezdte végezni, az volt az a pont, amikor el kellett engednünk. Itt nyugszik a kertben. Nagyszerű kutya volt, azt hiszem, az életben ilyen kutyánk nem lesz másik. Mármint természetre. Vele együtt volt egy másik kutyusunk, aki 9 hónaposan ment el. Nála születési rendellenesség volt a csípőficam (nem dp, legalábbis az orvos így mondta). Azonnali altatást javasolt. Nem voltunk rá képesek, de amikor már a kutya nem tudott lábra állni, őt is el kellett engednünk. Az az év nagyon fájdalmas volt nekünk. Ezért is dühít, ha egy tenyésztő így áll ehhez a betegséghez. Egyébként igazad van, hogy kötelezővé kellene tenni, amire csak lehet, a szűrő vizsgálatokat. Márcsak azért is, mert ezt más országokban is tudják kivitelezni(pl. németek). Plusz azért, mert így kevesebb "szaporító" gyárthatna felelőtlenül kiskutyákat egy olyan országban, ahol tömve vannak a menhelyek szerencsétlen kutyákkal.
2009. jún. 29. 15:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!