Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a véleményetek arról, ha...

Mi a véleményetek arról, ha egy tenyésztőt nem érdekel, hogy dysplasia-s kutyák születnek nála, csak szépek legyenek?

Figyelt kérdés
2009. jún. 26. 16:54
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
szerintem az ilyen nem igazi tenyésztő, csak valaki, aki annak hiszi magát...
2009. jún. 26. 16:59
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Egyszerűen gusztustalan! Beteg állatokat szaporít,lelkiismeret furdalás nélkül! Nem is gondol arra,hogy annak az állatnak milyen élete lesz így,mennyit szenvedhet még a hátralévő életében! Már eleve szenvedésre születik! És még a gazdának is megszakad a szíve,mikor kiderül,hogy milyen élet és még mennyi műtét vár a szeretett kutyájára! Már amelyik nem b@sssza ki egyből az utcára,mert költeni kell rá nem is keveset!!! Fú,már fel is húztam magam!:((
2009. jún. 26. 17:17
 3/12 anonim ***** válasza:
74%
Megkérdezhetem miért van ez a felháborodás, mivel privátban nem írhattam. Van olyan tenyésztőről tudomásod aki ezt csinálja? Nem védeni akarom őket, mert én is hasonló miatt szenvedtem végig 1,5 évet.
2009. jún. 26. 18:41
 4/12 A kérdező kommentje:
Egyet értek mindannyiótokkal, számomra is döbbenetes ez a hozzáállás.Sajnos igen, tudok ilyen tenyésztőről. Felháborít engem, akinek már volt súlyosan dyspláziás kutyája, s tudom, mennyi szenvedés ez az állatnak és gazdának egyaránt. Részemről elzárkóznék attól, hogy ilyen vonallal dolgozzak, állományba vétele sztem súlyosan etikátlan. a beteg kutya testvére nálam van, tenyésztési céllal, abszolut tünetmentes. Mivel azonban ez a betegség genetikai háttérrel bír, egyértelmű, hogy a kutyám kedvencként fog nálunk a továbbiakban lakni.
2009. jún. 26. 19:08
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos amiről írsz nem egyedi probléma,a nagy és óriás testű fajtáknál mindennapos dolog lett.Sok molosszer "tenyésztő" ma már azt vallja,hogy az a kutya amelyik nem dp-s nem is igazi molosszer :( Amíg a tenyészérték a tenyésztőknek egyenlő a kiállítási eredményekkel - vagyis ha a kutya külleme jó,az már jó tenyészkutya lesz és nem számít mi van belül,mit örökít - addig ne is számítsunk arra,hogy egészséges,használható kutyák születnek.
2009. jún. 26. 21:03
 6/12 anonim ***** válasza:

Te tudsz olyan fajtát ahol bizonyítottan dp-mentes az egész állomány?

A dp örökletes jellege bizonyított.AMI RÖVIDEN ANNYIT JELENT, HOGY TÖBB GÉN EGYÜTTES HATÁSÁRA ALAKUL KI A DP, MELYET A TARTÁSI KÖRÜLMÉNYEK JELENTŐSEN BEFOLYÁSOLNAK.

Így egy dp-s kutya testvére részt vehet a tenyésztésben, ha ő kifogástalan mindenben és a dp-je is mentes.

2009. jún. 26. 21:04
 7/12 anonim ***** válasza:
Az ilyen nem tenyésztő,hanem mocskos szaporító.
2009. jún. 26. 21:18
 8/12 anonim ***** válasza:

Ilyen tenyésztőről nem lehet véleményem, hiszen nem létezik. A tenyésztők óvják a fajtát, nem tönkreteszik. Akinél csak születnek kutyák, de nem foglalkozik a lényeges dolgokkal, az gyártson plüsskutyákat. A kutyák és az emberek is megsínylik az ilyen pondrókat.

Mondjuk nem tudom mit vártál, mégis mi lenne a véleményünk?

2009. jún. 27. 17:33
 9/12 anonim ***** válasza:

a 18.41-es válaszoló vagyok.

Csak azért kérdeztem mert ha tényleg bejelentett tenyésztő, vagyis a MEOE-nél jegyzik, akkor ott vagy a helyi állatvédőknél lehet bejelentést tenni, és kizárhatják a tenyésztésből, vagyis nem kaphat törzskönyvet a kiskutya, mi így jártunk el mikor kiderült a bernink volt gazdijáról, igaz a mi kutyánk izomsorvadásban szenvedett, ami szintén öröklkött, és később kiderült több testvére, és több alom is Dp-s volt. Ezért léptünk, bár arról nem tudok mi lett következménye számára, de ott igérték nekünk hogy mindenképp kivizsgálják.

2009. jún. 28. 14:44
 10/12 A kérdező kommentje:
Bejegyzett tenyésztőről van szó. A fajta eddig nem volt dysplasiára terhelt, ezért vonakodnék részemről én itt ebben az állományban, ami Magyarországon van, szétterjeszteni egy külföldi, eddig nem használt vérvonalat, amelynél dysplasia felmerült. Így főleg, hogy a tenyésztésbe vett testvérek közül az egyik súlyos dp-s. Súlyos dp-s kutyától senki ne akarjon almot! Igazából, mivel a fajtára nem jellemző a dysplasia (kistestű fajtáról lévén szó) eddig itt az országban erre nem szűrették az állományt. Jómagam is ledöbbentem, amikor megtudtam, hogy már ebben a fajtában is megjelent ez a betegség. Valószínűleg túl szigorú vagyok, magammal szemben is, de van, amiben nincs részemről alku. Két nagytestű kutyát veszítettünk már el, mert a dysplasia lenyomorította őket. Számomra nem az az első, hogy milyen szögben áll a kutya szűre, farka bojtja, stb, hanem, hogy ne legyen olyan baja, ami az életminőségét megrontja. Az nekem elfogadhatatlan. Van, aki azt mondja, ha minden fittyfenére szűretnénk a tenyészállományba kerülő kutyákat, nem maradna az országban állomány, amivel tenyészthetnénk. Ez is egy olyan kérdés, amit lehetne boncolgatni....
2009. jún. 28. 15:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!