Epilepsziás a kutyám? (elaltatásról szó sem lehet! )
Az első epilepszia-gyanús rohama februárban volt, a következő 5 hét múlva (két roham egy nap alatt), majd 4 hét múlva (három roham két nap alatt), három hét múlva (tegnapelőtt és tegnap) öt és hat (összesen 11 !!) rohama volt.
Előfordulhat, hogy valami más okozza a gondot?
Javulhat-e, lehet-e kezelni valamivel?
Az itteni (ukrajnai) állatorvosok (anélkül, hogy megnézték volna) csak az elaltatást ajánlották.
Ha lehet valamivel enyhíteni a tüneteket, kérlek írjátok meg.
Előre is köszönöm a válaszokat!
dr. Kiss Gabriella
1045. Budapest Tó. u 70
E-mail: favorit.allatkorhaz@chello.hu
Tel: 360-0334
Sűrgős esetben: 06-20-994-3157
Rendelési idő:Hétfő, Szerda, Péntek: 9.00-12.00
Kedd, Csütörtök: 16.00-20.00
Írj neki, hátha tud segíteni, nagyon régóta kezel epilepsziás kutyákat.
:.-(
Szegény kutyusod akkor biztos epilepsziás. A mienkre az első rohama után (amikor még azt sem tudtam mi az epilepszia), addig próbáltam másra gyanakodni, hogy talán a nagy kánikula, talán félrenyelés, talán beütötte magát,stb... De amikor másoknak meséltem, hogy mi történt, hogy rángatózott és utána hopp felállt és elindult, szaglászott, éhes volt... abból mindenki vágta, hogy epilepszia. :-(
Félévvel később jött a következő roham, majd aznap még egy pár. Azóta megint rendeben van, és rettegek a következőtől...
Doki azt mondta, ha nagyon sűrűvé válnak a rohamok, akkor van valami tabletta, de ez sem biztos megoldás. Nyugatózni kell a kutyát és ha azt elkezdi az ember, akkor nem szabad kihagyni, mert különben ismét jön a roham és akkor már sokkal könnyebben.
ha pedig tényleg nagyon gyakori, akkor nincs más, mit az altatás, mert se az ember nem tud állandóan a kutya mellett lenni, de a kutyának se jó ami vele történik. Ezt nem lehet bírni sokáig. Sajnos.
Azt hiszem nálatok lehet eljön a nyugtatózás ideje, ha továbbra is ilyen gyakori lesz. :.-(
Miért kéne elaltatni? Az epilepszia kezelhető. Ok, a nagyon súlyos esetek nem nagyon, de azért ahogy nézem, vannak szünetek a rohamok között.
A mi kutyánk is epilepsziás, bár ritkábban rohamozott mint a tiéd. 250 mg-os "Sertan"-ból kell napi felet adni neki (egy szelet felvágottban), és így szinten lehet tartani. Valószínűleg a tiednek többet kell adni, de ilyenért nem kell elaltatni!
Sevenal nevű gyógyszert szoktak emlegetni, rákerestem,
Itt valaki ír is epilepsziás ktyájáról blogot: [link]
Alapból a rohamok nem egyenlő az epilepsziával okozhatják vírusos, baktériumos fertőzések valamint szervi rendellenességek ezért nagyon alaposan ki kell vizsgálni!
Vannak epilepsziás központok kutyáknak szerte az országban
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Sajnos nálunk az állatok kezelése nagyon primitív szinten áll. A leggyakoribb kezelés az elaltatás, kényszervágás!
Még a törzskönyvezett, "hivatásos" vadászkutyáknál is max. a védőoltást végzik el (ami kötelező, és ezért nagyon drága, kb. másfél-kéthavi átlagkereset), de amint valami probléma adódók, ott már véget ér a "tudomány":
Június és július végén ismét többnapos rohamai voltak a kutyámnak.
Egy állatorvos, aki valószínűleg többször kezelt epilepsziás kutyát, ajánlott egy konvulex nevű gyógyszert (500 mg-os kapszulában, folyadék, egyébként embereknél használják).
Inzulinos injekciós tűvel felszívtam, csak így tudtam adagolni. 20-25 kg-os kutyámnak egy kapszula 3 napi adag.
Attól kezdve a rohamok megszűntek...
Sajnos, (mint azt az állatorvos őszintén megmondta, azoknál az állatoknál, amelyeknél ilyen súlyos szintű a betegség,) december 1.-én ismét elkezdődtek a rohamok, és december 3.-án délben (akkor már a rohamok 2-3 percenként ismétlődtek) a kezeink között elhunyt...
Ezt csak azért írtam le, talán valakinek, akinek nem ilyen súlyos beteg a kutyája, talán tudtam segíteni.
Nekünk (a feleségemnek és nekem) nagyon hiányzik, tényleg nagy űrt hagyott maga után...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!