Miért van az, h a kezdő kutyatartók sosem hallgatnak arra, akinek már volt kutyája?
Egyrészt az, hogy volt kutyája, közel sem jelenti azt, hogy jól is nevelte, tanította. Másrészt lehet, hogy más típusú kutyát szeretne belőle nevelni.
Ha leírnál egy konkrét esetet, meg lehetne állapítani, kinek volt igaza, de így semmit...
Attól, hogy valakinek volt kutyája, nem jelenti azt, hogy ért is a neveléshez...
Nekem 5 éve van kutyám, és 2 éve vállalok háznál képzést, mert egy kutyasulis oktató anno beajánlott valakinek, hogy majd én segítek.
Most egy ötvenes pasi vizsláját próbálom ráncba szedni, akinek már korábban 3 kutyája volt, és egyiknél sem volt képes azt elérni, hogy ne húzza séta közben a pórázt, vagy megálljon a járda szélén...
Egyrészt nem "sosem", hanem általában nem. Másrészt meg miért lenne kutyatartásban másképp, mint az élet egyéb területén?
Az ok meg nagyon egyszerű. Az embernek van egy természetes igénye, hogy a tapasztalatokat maga szerezze meg. Ezenkívül még lehet egy csomó személyes jellegű indok is a háttérben.
Én hallgattam és hallgatok is. Nekem 1 éve lett meg életem első kutyája, akire azóta vágytam, hogy az eszemet tudom. Próbálom a lehető legjobban nevelni, minél többet megtudni a működésükről. Szóval a sosem az erős kifejezés.
Az emberek általában nem hallgatnak a másikra, mert azt hiszik ők jobban tudják. A kéretlen tanácsokat meg pláne nem fogadják jól, szóval a megfelelő időben és megfelelő módon kell elmondani a véleményed, és akkor sokkal jobban is fogadják. Lehet nem a megfelelő módon/kioktatóan próbáltad és ezért leltél süket fülekre.
Több lehetőség van.
1., Vagy nem vagy hiteles a szemében.
2., Saját maga szeretné megtapasztalni.
3., Szimplán úgy érzi, nincs szüksége más segítéségére.
4., Mert egy hülye.
Az sem mindegy amúgy, hogy kinek mióta van kutyája, mert ha egy olyan akarna tanácsot adni, akinek 1-2éve van kutyája én se biztos hogy hitelesnek tartanám, míg ha valakinek 20-3 0éve van kutyája, esetleg több kiállítási eredménnyel, tenyésztési eredményekkel a háta mögött, nos Ő már hiteles tudna lenni a szememben.
Persze vannak kivételek!
Saját példa alapján tudom azt hogy amikor kezdő kiállító voltam nekem is mindenki tanácsot akart adni, míg a velem együtt szintén tapasztalatlanok is, és nem egyszer hatalmas hülyeségeket mondtak.
érdekes,én azért mindig meghallgatom mások tapasztalatait,meg elég sok jó tanácsot kaptam már régi kutyásoktól,van ,hogy furcsállok valamit,vagy nem találom jónak,de általában mindig kapok jó 5leteket.
És valahogy én inkább mindig várom a jó tanácsokat az sosem árt főleg,hogy nem régóta van kutyám.Ha látom,hogy jó állapotban van a "tanácsot adó" gazdi kutyája,és okos is a kutya,akkor lehet benne igazság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!