Tudnátok olyan kutyát mondani ami? (többi lent! )
Én nem is mondom :D
Igaza van itt sok embernek, aki azt mondja, hogy nevelés kérdése (is) a dolog.
De akkor azért kanyarodjunk vissza oda, hogy a kutyáknak is van egy alaptulajdonsága, amit így vagy úgy, de neveléssel lehet formálni. Nem emlékszem már pontosan, de a napokban írta valaki egy kérdés kapcsán, hogy kiállításon is vannak fajták, amiket teljesen külön vizsgálnak a bírák stb. stb. Ennek pedig oka van.
Akinek Akitája van mind szép és jó, hogy neki sikerült egy olyan kutyát nevelnie, akire büszke lehet, pláne, hogy első kutyának vállalta be, de a fajta jellemzésére akkor sem ez a jellemző. És a kérdező itt most nem egyedi eseteket kérdezett és nem azt vizsgálja, hogy a gazdiknak milyen a hozzáállása nevelés terén, ki-hogyan neveli és az adott módszerrel milyen eredmény érhető el, hogyan tud valaki álomkutyát nevelni egy akitából vagy hogyan lehet egy uszkárból is egy agresszív blöki, hanem arra próbál fényt deríteni, hogy a nevelést és minden egyebet félretéve a fajták közül melyekre igaz a fenti kérdés, ergo a fajtára jellemzőek a fent felsoroltak.
Na azért kauból is van már olyan, amit egyáltalán nem veszélyes senkinek sem tartania (bár valószínűleg ez a ritkább). Haverom egy időben szeretett volna egy igazi kemény kaut házőrzésre, kifejezetten olyan jellemmel, hogy mindenkinek harapja át a torkát, aki belép a kertbe, beszélt is egy tenyésztővel, azt mondta, ilyenek a kutyái, menjen csak el, és mikor belépett, az egész tenyészállomány mosolyogva a nyakába ugrott simiért... Kuvaszt is láttam a minap olyat, hogy külsőre is, jellemre is inkább volt golden, mint kuvasz.
De egyébként szerintem nagy általánosságban minden olyan fajtával vigyázni kell, amit ilyen vagy olyan módon önálló döntésre és cselekvésre tenyésztettek. Például a keleti típusú pásztorkutyák ilyenek (tehát a berni hiába pásztor, nem tartozik ide), a terrierek, a nagyon keleti kutyák (akita, tosa, shar-pei), a munkakutyák (német juhásszal különösen) és egyes juhászkutyákat (a nagyon pörgősek megfelelő foglalkozás hiányában akár agresszióban is levezethetik a frusztrációjukat). Plusz az "óvatosan" kategóriába sorolnám még az önállóságra tevezett vadászkutyákat (pl. beagle - az mondjuk agresszív nem lesz, de jól nevelt se, ezért gyorsan utcára kerül), és a zsebkutyákat, ezeket is nagyon könnyű félrenevelni. A népszerű fajták közül talán csak a goldent mondanám viszonylag biztonságosnak, ők valahogy mindig beilleszkednek, és tényleg ritkán lesznek agresszívek (bár egyre többször találkozom ilyennel is, gondolom a szaporítóknak hála).
Szerintem ez nem fajta kérdése igazából, hanem az adott egyed vérmérsékletéé, nagyon sokat számít, hogy milyen kennelből hozod el a kutyát, mennyire vannak rendben idegrendszerileg a szülők stb.
Nekem a németjuhász-roti keverékem mellett egy KÁJ-om van. Mindenki riogatott itt, hogy KÁJ ilyen makacs, domináns meg olyan agresszív kutya. Jó kennel és nevelés kérdése a dolog (mondjuk elég rég kutyázok). Még az állatorvos is mondta, amikor néhány hónapos volt, hogy neki is KÁJ-a van, meg sem próbálja pl. elvenni előle a kaját, mert támad és hogy majd én nő létemre a 60 kilómmal, hogy fogok ezzel a kutyával elbánni. A példánál maradva én például a mai napig könyékig turkálhatok a kajájában, ha eszik, elvehetem tőle, az agressziónak a legkisebb jelét sem mutatja. Sőt, ha szólok neki, akkor leül a kaja mellé és addig nem eszik tovább, amíg nem kap engedélyt.
Hát igen, ez "Az első kutyának nem való fajták" is képlékeny, mert ilyen szerintem nem létezik. Az, hogy egyes fajtákra mondják esetleg, hogy domináns, makacs, agresszívabb stb., ez oké, ilyen lehet.
De az, hogy első kutyának nem ajánlják, ez képlékeny, hiszen itt senki máson nem múlik a dolog, csak a gazdin, mert ez tényleg nevelés és hozzáállás kérdése. Épp a minap olvastam egy goldiról, talán 10 hónap körüli. Agresszív a családjával és morog rájuk. Ez a család még egy bárány lelkű kutyát is képes volt elcseszni a hozzá nem értésével, és itt vagy te, kedves előző válaszoló, aki első kutyája ellenére kézben tart egy akitát!
Szóval ez a fogalom így ebben a formában szerintem nem létezik, mert ebben az esetben minden a gazditól függ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!