Berni pásztor vagy Tervueren?
Hát a berni pásztort nem ismerem, de a belga juhászokat szeretem, bár nekem a malinois a kedvencem, de temperamentumban hasonló mind a 4 fajtája.
Szóval mivel ők munkakutyák elég erősen én őt csak akkor ajánlanám, ha sportolásra használnád (agility, frisbee, flyball) , mert szerintem nem lenne elég neki, az általános foglalkozás. Szóval neki sokkal intenzívebb agyi munka és fizikai elfoglaltság kell, de persze ezt te tudod, hogy mennyire tudod neki biztosítani. :) Berni pásztor ilyen szempontból szerintem könnyebb, de őket nem igazán ismerem.
Ha jó helyről veszed a bernit egyáltalán nem beteges!!! Nekem is bernim van, és minket csak a kötelező oltásokkor lát az orvos! Persze ha nem jó tenyésztőtől veszel, akkor a diszplázia a leggyakoribb betegsége. De egy jó tenyésztő szűri a szülőket és csak egészséges egyedeket von be a tenyésztésbe.
Én azt szeretem a bernikben, hogy igazi családtaggá válnak. Igénylik az ember közelségét (ha csak kint gyomlálok a kiskertben, akkor is jön utánam, lefekszik a közelemben), imádják a gyerekeket, jól tűrik a nyúzást a dögönyözést (persze határokon belül, de ezt egy gyereknek meg kell tanítani). Nem ugatós fajta, de ugyanakkor kiváló jelzőkutya. Gyorsan és szívesen tanul, igényi, hogy foglalkozzanak vele. Nyáron biztosítani kell neki egy kis hűvös helyet (garázs, pince) ahová el tud bújni a nagy meleg elől. A mienk imádja a vizet is, lehet vele menni fürdeni (az úszástól erősödik). így hirtelen ennyi jutott eszembe, ha van kérdésed szívesen válaszolok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!