Hogy válhatnék szakképzett kutyatenyésztővé? Hol, hogyan lehet ezt tanulni?
Az állattenyésztő szakközépiskolákban/szakmunkásképzőkben kizárólag haszonállattenyésztést oktatnak, de a nem mellékes alapismeretek és higiéniai ismeretek miatt ezek hasznosak.
Nem tudok egyebet ajánlani, mint emellett hobbyszintű tenyésztést, sajnos külön-külön keveset érnek.
tenyésztővé nem így válik az ember.. persze fontos a genetika és hasonlók de alapvetően egy bizonyos fajta iránti szeretet kell, hogy motiváljon valakit... Miután a fajtát alaposan megismerte a standardot álmából is felkeltve is tudja ismeri a fajta múltját és jelenét akkor el kezd gondolkodni a jövőn és azon, hogy miképpen lehetne jobb/szebb a fajta. Első és legfontosabb a fajta ismerete (pl nem minden fajtában vannak ugyanazok az örökletes betegségek de ha ugyanaz a betegség pl CEA lehet más gén okozza az egyik és más a másik fajtánál azért is van, hogy a genetikai szűrések fajtaspecifikusak)
Előadás sok van amire el lehet menni pl az állatorvos tudományi egyetem is tart ilyet néha de tápgyártó cégek is szokta pk Eukanuba illetve a MEOE is volt erre próbálkozása (tenyésztői tanfolyam) de ez egyszer volt megrendezve.
Nemárt sokat olvasni pl az angol kutya anatómiai enciklopédia nagyon jó és sok sok könyv van amit el lehet olvasni a témában... vannak tenyésztéssel foglalkozó könyvek bár ezek általában elég alap és kezdetlegesek (főleg amik magyar nyelven vannak)
Én magamról tudok nyilatkozni... elvégeztem a tenyésztői tanfolyamot, a SZIE állattenyésztői szakára jártam (igaz ott csak haszonállat tenyésztés van de alapból mivel a kutya is állat az alap tenyésztési fogalmak nagyon nem különböznek) igazán sokat viszont autodidakta módon tanultam
Egyébként a Kaposvári egyetem Állattenyésztői szakán van "Társ- és Hobbiállat-tenyésztő” szakirány
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!