Magyar vizslám elveszti a kontrolt mikor macskát lát. Kinevelhető ez belőle, leszoktatható erről valahogyan?
A vizsla alapból vadász kutya.. lehet ez az ösztöne, hogy kergessen valamit.
De szerintem meg ne engedjétek el,s akkor nem fog elrohanni a macska után. Fékezzétek le pórázzal, vagy valamivel.
6 évesen lehetnek erős beidegződései, nem hiszem, hogy pusztán a leszoktatás megoldást jelentene.
Irányítottá kéne tenni ezt a viselkedést. A macskákról teljesen le kéne állítani, ha meglátja a macskát, rögtön elterelni a figyelmét, letiltani róla, elvinni onnan, stb.
Viszont kell helyette más alternatíva, mert ez még csak fél megoldás.
Ki kell elégíteni a fajtajelleg igényeit, sok keresőset játszani vele, ahol szagokat (vagy akár állatokat erdőben pl) követhet.
Nem lehet elvárni, hogy csak úgy lemondjon valamiről, valószínűleg ez is az ingerszegénységtől alakult ki, nem szabad még ezt is megvonni tőle, anélkül, hogy valahova át nem irányítanád ezt a tevékenységet.
Hát ez attól függ, hogy amúgy mit csinálna a macskával.
Lehet, hogy amúgy sem bántaná...
Hozzászoktatni bármikor hozzá lehet, ha értesz hozzá valamennyire, akkor egy kis türelemmel szerintem ez nem gond.
(először csak távolról szagolgassa, ha fixírozni kezdi a szemével, akkor azonnal állítsd le)
Szerintem a melósabb része az, hogy nála ez már egy kondicionált viselkedés. Nem biztos, hogy legyilkolná a macskát, egyszerűen már ahhoz van megszokva, hogy ha meglát egy macskát, üldöznie kell. Mert még sose csinálta másképp.
Az ilyen szokásokról nehezebb leszoktatni, mint ha csak pusztán agresszióból vagy vadászásból kergetné.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!