Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Első alom? Lehet még?

Első alom? Lehet még?

Figyelt kérdés

A szituáció a következő: a kutyám most öt és fél éves. Egy remek törzskönyvvel, tenyésszemlével, sok igen szép kiállítási eredménnyel,és az összes egészségügyi szűréssel.Ráadásul nagyon jó a felépítése, ritka jó idegrendszerrel, és természettel párosítva. A tenyésztőjével társtulajdonban van.

Mivel már 5 és fél éves,és még nem volt tőle alom (tenyésszukának lett véve annak idején,csak a körülmények mást hoztak), én úgy gondolom, hogy a legjobb lenne ivartalanítani. Viszont a tenyésztője szeretne lehozni még tőle legalább egy almot.

A kérdésem az lenne, hogy nem lenne ez most már túl veszélyes a kutyámra nézve? Közepes termetű fajtáról van szó. Legközelebb ősszel fog tüzelni, szóval mire megszületnének a kölykök, kis híján 6 éves lesz.

Mennyi esélye lenne,hogy gond lenne az alomból/alommal? Engedjek a tenyésztőnek,vagy inkább fogjam magam,és vigyem el az "engedélye" nélkül ivartalanítani?

A válaszokat előre is köszönöm

2012. ápr. 11. 16:12
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Nézd igy irtad alá a szerződést, és gondolom amikor elhoztad a kutyát, nem fizettél érte. Akkor NEM rendelkezhetsz felette önállóan. Ergo anno Te ezt vállaltad.

Nem tartom jogosnak a felháborodásod.

2012. ápr. 15. 11:45
 12/18 A kérdező kommentje:
Rosszul gondolod. Teljes áron vettem.
2012. ápr. 15. 13:23
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ha teljes áron vetted a szukát akkor miben társ tulaj a tenyésztő? ( nem kötekedésből kérdem csak kíváncsi vagyok )

Ám ahonnan én a kan kutyámat vettem ott még a szuka nyolc évesen hozott le egy utsó almot. Nyolc kiskutya lett, mind egészséges. A szukát meg csak azért pakolták ki utána, mert már nem akartak több almot tőle.

Szerintem egészségégileg nem lenne gond a szukával. Itt inkább az a kérdés, hogy a picik amíg nálad vannak, hol lennének? Mert azzal számolni kell, ahogy nőnek a kölykök, úgy fognak rosszalkodni. Ami rágható szétszedhető azt ki is próbálják, hangoskodnak verekedhetnek játszhatnak stb. Plusz ha már megellett a szuka gondolom a kölykök pénzért lennének eladva. Így az első perctől kezdve az ellés után, nagyon figyelni kell a szukát az alommal, mert véletlenül ráfeküdhet a kicsikre, és agyon nyomja őket.

Nálam anno nyolc kölyök volt ( nagy testű kutya ), ellés után a szobámban voltak, elkülönítve a párjától nyugalomban. Elléskor az éjjelt átvirrasztottam, reggel tudtam aludni pár órát. Utána ( szabit vettem ki ) 24 órából 24-et szinte velük voltam. Ha felsírt egy kölyök rohantam oda, és igen volt egyszer kétszer amikor az anya alól szedtem ki. De amúgy vigyázott rájuk.

2012. ápr. 15. 13:35
 14/18 A kérdező kommentje:

Igazából elég érdekes. Tulajdonképpen ez a társtulajdonság annyiból áll,hogy az ő nevén is van a kutya.

Eredetileg úgy volt, hogy majd viszi kiállításokra, pl külföldre, amit saját költségén tesz,de végül sose vitte. Sok kiállításon jártunk,de azt én fizettem,én vittem. Nem is gond,hiszen kiállítási kutyának vettem.

Mindig is úgy volt,hogy lesznek kölykei. Először,hogy nál,de aztán azt mondta, legyenek nálam. Ki is lett váltottam a kennelnevet, de végül a körülmények nem voltak megfelelők,és nem lettek kiskutyák.

De mostmár megint akar tőle kölyköket,amik nála lennének(nálam továbbra sem megfelelő a hely hozzá sajnos). Viszont én már idősnek tartom első alomhoz,és féltem.

De döntés úgyis csak az állatorvossal való elbeszélgetés után lesz. Ha nem akarom,nem lesznek kölykök,még ha nem is lesz ivartalanítva.Nem akarom véletlenül sem kockára tenni az egészségét.

Ezt leszámítva örülnék a kölyköknek.

Egyébként nehogy félreértsd, semmi bajom a tenyésztővel, hosszú évek óta jóban vagyunk (még mielőtt vettem a kutyát,már előtte pár éve ismerkedtünk össze).Csak a kutyának szeretném a legjobbat.

Egyébként abból az alomból azt hiszem 1 kivételével mind társtulajdonban mentek. Így akarta biztosítani a tenyésztő, hogy nem lesznek a szomszéd kutyával befedeztetve, hiszen az ő beleeggyezése kell a dologhoz.

2012. ápr. 15. 13:48
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Igy már más a gyerek fekvése. Hivatkozhatsz arra, hogy ő nem teljesitette a szerződés rá eső részét, vagyis nem vitte a kutyát kiállitásra. Igy Te is elállsz, nem vállalsz almot.
2012. ápr. 15. 21:15
 16/18 A kérdező kommentje:

Ez a része csak szóbeli megegyezés volt. Meg az alom is.

Nos,végülis köszönöm a hozzászólásokat, beszélek a dokinkkal,aztán meglátjuk mi lesz.

2012. ápr. 16. 01:10
 17/18 anonim ***** válasza:
a szóbeli megállapodás is egyfajta szerződés.
2012. ápr. 16. 06:18
 18/18 anonim ***** válasza:
Csak ha mindkét fél betartja... Márpedig az egyik fél itt nem teljesítette a ráeső részt!
2012. ápr. 16. 08:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!