Kötődési tréning: csak séta közben kap a kutya kaját. Mit szóltok hozzá?
Na jó, akkor megpróbálom elmagyarázni.
Az gondolom egyértelmű, hogy a különböző kutyák a különböző emberekhez nem egyformán kötődnek. A saját kutyám jobban kötődik hozzám, mint a barátaim kutyái, a barátaim kutyái jobban kötődnek hozzám, mint egy totál ismeretlen kutya. A kötődésnek léteznek olyan végletei is, amikor a gazdi megy egyik irányba, a kutya meg gond nélkül megy a másik irányba és nem probléma számára az sem, ha elveszíti a gazdit. Ez a kötődés teljes hiánya. A másik véglet amikor olyan szoros a kötődés, hogy el sem mozdul a gazdi mellől, nem érdekli semmi más, nem játszik más kutyákkal, le se lehet vakarni a gazdiról.
Az első válaszolóval ellentétben nem minden gazdinak van akkora mázlija, hogy a kutya alapból kötődik hozzá. Az is lehet, hogy valamit rosszul csinál és azért, vagy a kutya olyan jellemű, nem is ez a lényeg. Dolgozni csak akkor lehet egy kutyával, ha a szükséges kötődés már kialakult. A kötődési tréning a kutya természetes ösztönére épít, arra, hogy ahhoz kötődik, akitől az életet jelentő élelem származik és aki egy vezetői minőséget tud számára felmutatni. Erre az egyik módszer amit a kérdező említett, hogy a kutya csak séta közben, kézből kap enni és csak akkor amikor valami feladatot végrehajt. Lábnál követés, behívás, stb. Olyan dolgok, amiket jóllakottan egy ingerdús környezetben nem tenne meg annak a személynek. Sok embernek segítettek már ezek a gyakorlatok a kutyájával való kapcsolatának helyreállításában.
Én nem mázlinak nevezném azt, hogy kötődnek hozzám a kutyáim.Ez azért alakult ki mert foglalkozok velük.Még mindig fenntartom az előző kijelentésemet, hogy a reggeli és esti etetésnél ugyan ezt lehet gyakorolni csak annyi különbséggel, hogy nem szokik rá a kutya arra hogy kézből kapjon vacsorát.Mielőtt lerakom a tálját ugyan úgy elvárhatok tőle akármit amit képes megcsinálni, és ha teljesíti akkor kap csak vacsorát.
(Egyébként ha ha kézből kaja a kaját egy nagyon jó motivációs eszközt is elveszítünk, a kajás tálját.)
Nem akarok veled vitatkozni mert biztosan van akinél beválik ez a módszer, de én személy szerint ezt nem használnám és szerintem nem is fogom soha.
18:57 voltam.
Szerintem akkor lehet eredményes, ha a kutya szentül meg van győződve róla, hogy ő a világ közepe, mert eddig a gazdi minden megnyilvánulása ezt tükrözte felé...mindenféle határozottság, következetesség és falkavezéri gyakorlatok mellett jó kiegészítő LEHET!
Rájön a kutya, hogy nem ő carta a spanyol viaszt, hogy a kaja nem magától pottyan a tálba, hanem ki kell érdemelni...és a FŐNÖK adja!
Rengeteg olyan kutyát látok, akik pl tükör sulikban elvégezték az alap, esetleg a közép tanfolyamot, de kutyájukat nem tudják behívni játékból, vagy ha elfutnak, a kutya akkor is más kutyákhoz rohan...és mondják ám, hogy betartanak mindenféle szabályt...de ez sokszor kevés, mert a kutya számára rítusok csupán, necces szitukban, éles helyzetekben pedig a kutya leveszi, hogy a gazdi lúzer, nem tud irányítani, ezért neki kell a falkavezéri szerepet betölteni...itt sokat segít, ha a kutya kézből kap enni, csak melóért!!!
Most Argos is bő másfél hónapig a táljába szinte csak pár falat maradék házikosztot kapott, a kajáját kézből kapta meg feladatokra, ugyanis magas szintű vizsgákra, versenyekre készültünk...valamint pár havonta rájön az 5 perc, ami 5 hétig tart :D vacsoránál úgy kell szólni, hogy hahó, kaja...lassan szöszmötöl a táppal, nem is pörög a párizsiért sem gyakorláskor...persze ha szomszéd, ismerős kutyás unalmas száraztápot nyújt, akkor azért bármit megcsinál...ilyenkor is szoktam alkalmazni, hogy pár hétig kaja csak tőlem, NEM MINDEN NAP, NEM AUTOMATIKUSAN jár...
Most a másfél hónap után ismét kap tálból is enni, de JELZI, hogy kajaidő és ERŐSEN MOTIVÁLHATÓ kajával!!!
De én ezt a mi esetünkben nem kötődési tréningnek nevezném...inkább észhez térítési tréningnek :D :D :D
Amikor feladatra, különösen jó viselkedésért kap kaját, akkor a napi 2 pohár tápját nyilván nem szemenként kapja, mert akkor 24 óra is kevés lenne gyakorolni :) Egyszerű dolgokért 1-2-3 szemet kap, nem is mindenre kap kaját, nehezebb, pontosabb, gyorsabb végrehajtásért fél marékkal is...előreküldésnél az egész napi kajája volt két tálkába, és azt kapta meg séta legvégén 2 adagban...vagy pl tegnap kitámadt rá egy kisebb spániel, és Argos két lábon vicsorogva, de LEFORDULT róla, ezért kapott vagy 3-4 marék kaját: párizsi, rántott hús, táp vegyesen
Ja, és a kajás tálka sem AUTOMATIKUSAN, alanyi jogon jár ám!!!
Kirakom a tálat, mondjuk a féladag kajával az udvarra, én még teszek-veszek a házban...pár perc múlva kimegyek, hívom a kutyát, és a maradék fél adag kaját kézből kapja meg gyakorlás során...mivel sokszor a tálban valami maradékkal van leöntve a táp, ezért az nagyobb motiváció, mint ami nálam van száraz táp :) Ilyenkor még gyorsabban dolgozik a nálam lévő kajáért, hogy még hamarabb mehessen a finomabbhoz :D Tehát megdolgoztatom a nálam lévő kajáért, és úgy csinálom, hogy a legutolsó feladat egy nagyon gyors, nagyon pontos, nagyon extra végrehajtás legyen, amiért jackpotként jár a tál kaja! Ez nagyon be tud jönni nála :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!