Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kötődési tréning: csak séta...

Kötődési tréning: csak séta közben kap a kutya kaját. Mit szóltok hozzá?

Figyelt kérdés
Tapasztalatokra, véleményekre vagyok kíváncsi. Köszönöm.
2012. ápr. 11. 15:41
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
83%

Na jó, akkor megpróbálom elmagyarázni.

Az gondolom egyértelmű, hogy a különböző kutyák a különböző emberekhez nem egyformán kötődnek. A saját kutyám jobban kötődik hozzám, mint a barátaim kutyái, a barátaim kutyái jobban kötődnek hozzám, mint egy totál ismeretlen kutya. A kötődésnek léteznek olyan végletei is, amikor a gazdi megy egyik irányba, a kutya meg gond nélkül megy a másik irányba és nem probléma számára az sem, ha elveszíti a gazdit. Ez a kötődés teljes hiánya. A másik véglet amikor olyan szoros a kötődés, hogy el sem mozdul a gazdi mellől, nem érdekli semmi más, nem játszik más kutyákkal, le se lehet vakarni a gazdiról.

Az első válaszolóval ellentétben nem minden gazdinak van akkora mázlija, hogy a kutya alapból kötődik hozzá. Az is lehet, hogy valamit rosszul csinál és azért, vagy a kutya olyan jellemű, nem is ez a lényeg. Dolgozni csak akkor lehet egy kutyával, ha a szükséges kötődés már kialakult. A kötődési tréning a kutya természetes ösztönére épít, arra, hogy ahhoz kötődik, akitől az életet jelentő élelem származik és aki egy vezetői minőséget tud számára felmutatni. Erre az egyik módszer amit a kérdező említett, hogy a kutya csak séta közben, kézből kap enni és csak akkor amikor valami feladatot végrehajt. Lábnál követés, behívás, stb. Olyan dolgok, amiket jóllakottan egy ingerdús környezetben nem tenne meg annak a személynek. Sok embernek segítettek már ezek a gyakorlatok a kutyájával való kapcsolatának helyreállításában.

2012. ápr. 11. 22:00
 12/18 anonim ***** válasza:
23%

Én nem mázlinak nevezném azt, hogy kötődnek hozzám a kutyáim.Ez azért alakult ki mert foglalkozok velük.Még mindig fenntartom az előző kijelentésemet, hogy a reggeli és esti etetésnél ugyan ezt lehet gyakorolni csak annyi különbséggel, hogy nem szokik rá a kutya arra hogy kézből kapjon vacsorát.Mielőtt lerakom a tálját ugyan úgy elvárhatok tőle akármit amit képes megcsinálni, és ha teljesíti akkor kap csak vacsorát.

(Egyébként ha ha kézből kaja a kaját egy nagyon jó motivációs eszközt is elveszítünk, a kajás tálját.)

Nem akarok veled vitatkozni mert biztosan van akinél beválik ez a módszer, de én személy szerint ezt nem használnám és szerintem nem is fogom soha.

18:57 voltam.

2012. ápr. 12. 07:56
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Hogy kötődésnél milyen eredményeket lehet elérni ezzel azt nem tudom, de én gyakran alkalmazom, hogy napi legalább 1adag ételt csakis kézből kap feladatra. Ha csináltatok vele egy ül-áll-fekszik sorozatot és utána a táljából megetetem nem érek vele el olyan eredményeket, mint kézből etetésnél. És úgy az egy tál ételt jutalomként fogja fel, ami nálunk viszont kiváltság. Nem jutalmazok semmilyen feladatot ilyen sok kajával. Egy séta nálunk elég hosszúra tud nyúlni, nem ritkán 3órás, ebből kb 1pórázos. 3óra alatt annyi jutalomfalatot tömhetnék bele, hogy már felérne a vacsorájával. Ilyenkor a virslit, párizsit bekeverem a táppal és azt kapja ami épp jön (azért ezeknek nagyobb motiváló ereje van, mint a tápnak). Elég domináns, ráadásul kamaszodó kutyám van, eddig 1x fordult elő, hogy nagyon keményen bepróbálkozott, és megpróbált mindent megtagadni. 2-3napig mindenért keményen megdolgozott, a táljába nem kapott egy falatot se, ennyi idő bőven elég volt neki ahhoz, hogy tudatosodjon benne ismét, hogy nem ő dirigál. Persze kisebb próbálkozásai vannak néha, de mindig is lesznek. Kicsit össze-vissza lett, de az én tapasztalatom az, hogy nem elvetendő módszer.
2012. ápr. 12. 08:27
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
# 12, tiszteletben tartom a véleményedet. Ne csináld, ha szerinted nem jó. Attól még másnál beválik, és jobb eredményeket lehet vele elérni, mint a te "extrém jutifalatos" módszereddel. Ráadásul már azt is mondtam, hogy csak kirívó esetekben kell ezt alkalmazni, nem minden egyes kutyánál.
2012. ápr. 12. 10:02
 15/18 anonim ***** válasza:
33%
Biztos van olyan kutya, akit motiválni kell a kötődésre és van olyan gazda, aki csak motiválva tud kötődést kiváltani. Nyilván ennek a legvégső határa, amikor már csak kajával lehet kiváltani a kötődést. Szerencsére nekem eddig nem volt szükségem erre.
2012. ápr. 12. 10:12
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Így van. Nem mindenki egyforma. És nem csak egy igaz út van.
2012. ápr. 12. 10:57
 17/18 Szilvi & Argos ***** válasza:
80%

Szerintem akkor lehet eredményes, ha a kutya szentül meg van győződve róla, hogy ő a világ közepe, mert eddig a gazdi minden megnyilvánulása ezt tükrözte felé...mindenféle határozottság, következetesség és falkavezéri gyakorlatok mellett jó kiegészítő LEHET!

Rájön a kutya, hogy nem ő carta a spanyol viaszt, hogy a kaja nem magától pottyan a tálba, hanem ki kell érdemelni...és a FŐNÖK adja!

Rengeteg olyan kutyát látok, akik pl tükör sulikban elvégezték az alap, esetleg a közép tanfolyamot, de kutyájukat nem tudják behívni játékból, vagy ha elfutnak, a kutya akkor is más kutyákhoz rohan...és mondják ám, hogy betartanak mindenféle szabályt...de ez sokszor kevés, mert a kutya számára rítusok csupán, necces szitukban, éles helyzetekben pedig a kutya leveszi, hogy a gazdi lúzer, nem tud irányítani, ezért neki kell a falkavezéri szerepet betölteni...itt sokat segít, ha a kutya kézből kap enni, csak melóért!!!

Most Argos is bő másfél hónapig a táljába szinte csak pár falat maradék házikosztot kapott, a kajáját kézből kapta meg feladatokra, ugyanis magas szintű vizsgákra, versenyekre készültünk...valamint pár havonta rájön az 5 perc, ami 5 hétig tart :D vacsoránál úgy kell szólni, hogy hahó, kaja...lassan szöszmötöl a táppal, nem is pörög a párizsiért sem gyakorláskor...persze ha szomszéd, ismerős kutyás unalmas száraztápot nyújt, akkor azért bármit megcsinál...ilyenkor is szoktam alkalmazni, hogy pár hétig kaja csak tőlem, NEM MINDEN NAP, NEM AUTOMATIKUSAN jár...

Most a másfél hónap után ismét kap tálból is enni, de JELZI, hogy kajaidő és ERŐSEN MOTIVÁLHATÓ kajával!!!

De én ezt a mi esetünkben nem kötődési tréningnek nevezném...inkább észhez térítési tréningnek :D :D :D

Amikor feladatra, különösen jó viselkedésért kap kaját, akkor a napi 2 pohár tápját nyilván nem szemenként kapja, mert akkor 24 óra is kevés lenne gyakorolni :) Egyszerű dolgokért 1-2-3 szemet kap, nem is mindenre kap kaját, nehezebb, pontosabb, gyorsabb végrehajtásért fél marékkal is...előreküldésnél az egész napi kajája volt két tálkába, és azt kapta meg séta legvégén 2 adagban...vagy pl tegnap kitámadt rá egy kisebb spániel, és Argos két lábon vicsorogva, de LEFORDULT róla, ezért kapott vagy 3-4 marék kaját: párizsi, rántott hús, táp vegyesen

2012. ápr. 17. 22:50
 18/18 Szilvi & Argos ***** válasza:
100%

Ja, és a kajás tálka sem AUTOMATIKUSAN, alanyi jogon jár ám!!!

Kirakom a tálat, mondjuk a féladag kajával az udvarra, én még teszek-veszek a házban...pár perc múlva kimegyek, hívom a kutyát, és a maradék fél adag kaját kézből kapja meg gyakorlás során...mivel sokszor a tálban valami maradékkal van leöntve a táp, ezért az nagyobb motiváció, mint ami nálam van száraz táp :) Ilyenkor még gyorsabban dolgozik a nálam lévő kajáért, hogy még hamarabb mehessen a finomabbhoz :D Tehát megdolgoztatom a nálam lévő kajáért, és úgy csinálom, hogy a legutolsó feladat egy nagyon gyors, nagyon pontos, nagyon extra végrehajtás legyen, amiért jackpotként jár a tál kaja! Ez nagyon be tud jönni nála :D

2012. ápr. 17. 22:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!