Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Összetett falkavezérségi...

Összetett falkavezérségi probléma?

Figyelt kérdés

Párhónapja egyértelmű gondok vannak. Tudom, hogy kistestű kutya révén, akármennyire is szocializálja az ember, meg ilyesmi, akkor is lesznek problémák. Mármint úgyértem, hogy a kistestű kutyák alapból nagynak képzelik magukat. Három és féléves kutyáról van szó. Körülbelül három éve van nálam. Azzal már meg barátkoztam, hogy nem jön vissza akkor amikor én akarom. Ez körülbelül soha nem is volt így. Akár mivel próbálkoztam, nem jött össze. Neki mindig az az első, hogy X,Y fát meg fűcsomót még lehugyozzon, még megnézze kik jártak arra stb. Ez eddig úgy nem zavart különösebben, mert elszökni sosem szökött el. De azért még is idegesítő néha, hogy elmegy a kutya aztán beletelik 5 percbe is mire vissza szándékozik jönni.

Aztán történt ma mikor levittem pisilni, szokás szerint póráz nélkül (általában reggel úgy viszem le, mert hamarabb elvégzi a dolgát). Nem is volt probléma mentünk, pisilt. Aztán ő elkóválygott egy olyan részre, ahol valószínűleg sok kutya mászkálhat, mert az orra folyamatosan lent volt a földön. Pisilt is ott meg nagy vécézett, ahogy láttam (mert bokrok alatt mászkált). De már ott volt egy öt perce én meg már indulni akartam tovább, ne ragadjunk le annyira. Hívtam a kutyát, "természetesen" nem jött. Dúlva fúlva oda csörtettem hozzá, hogy arrébb tessékeljem. Ő már látta a szemesarkából, hogy megyek (és valószínűleg tudta is, hogy miért, mert ez nem először fordult elő) ő még gyorsan lepisilt két dolgot. Aztán elkezdett menekülni. Rászóltam álljon meg. Akkor megállt (ezt elég jól tudja) és amikor közelítettem felé, már morgott rám, hogy hagyjam. Persze én ezt nem vettem fenyegetésnek, előbb arrébb tessékeltem lábbal, hogy induljon meg. Akkor is morgott. Fogtam a hátára "vágtam", hogy viselkedjen. Nem is engedtem felállni amig nem hagyta abba a morgást. Utána megint tessékelni akartam, megint morgott. Meg ment volna összevissza (valószínűleg pisilni). Na én ezt nem engedtem, oda hívtam a lábamhoz és lábmellett kellett jönnie amig haza nem értünk (ezt is elég jól tudja, tehát nem buta kutya volt vele foglalkozva). Utána a lépcsőnél vettem volna ölbe (ugyan is nem lépcsőzhet), és mikor alányúltam, már morgott. Fogtam leraktam bementem a lépcsőházba és bent ültem kb öt percig. Persze ő már a lépcsőházajtó előtt ült és várt, nem ment el. Kinyitottam az ajtót utána, bejött. Kicsit húzta magát, én felemeltem már nem morgott. Amig mentünk fel a lépcsőn, többször is próbálkozott arra, hogy megnyalja az arcom (így szokott bocsánatot kérni), de elhúztam a fejem. Leraktam és azóta nem foglalkozok vele.

Nem tudom mi változott meg ennyire benne, de ez így nem lesz jó. Szerintetek ez mi? Kutyaiskolába nincs lehetőségem vinni. Nincs is úgy nagyon pénzem rá, messze is van, mert nem a városban. Meg ha én kutyaiskolába mennék, az azért ennél jobb helyre akarnék menni mint ami itt van.

2012. ápr. 1. 10:47
1 2
 11/17 lakle ***** válasza:
Te írtad a kérdésben, hogy: "Azzal már meg barátkoztam, hogy nem jön vissza akkor amikor én akarom. Ez körülbelül soha nem is volt így" De akkor láb mellett menni stb. tud?! Akkor meg behívni miért nem tudod? Valszeg az a baj, h elkényeztettétek míg beteg volt.
2012. ápr. 1. 12:38
 12/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat, megfogom fogadni. Egész délelőtt nem vettem tudomást róla, nem érdekelt mikor kunyizott a reggelinél, ebédkor már meg sem próbálta csak szorosan a székem mellett feküdt. Lesi mikor mit csinálok, azonnal a nyomomban van. (régen ugyan így volt, mostanában már nem követett ennyire, csak ha pár percig nem jöttem vissza akkor jött utánam). Nem rég leültem a földre tévézni, nem jött közvetlen mellém, de kb fél méterre volt tőlem. Egyszer szóltam neki, hogy oda jöhet, rögtön jött és feküdt mellém, simogattam kicsit. Nem sokára viszem le megint, de most pórázon. Ha szépen viselkedik elengedem. Megpróbálom majd behívni maximum kétszer. Ha nem jön akkor póráz és arra megyünk amerre én akarok. Remélem lesz változás, kis dilis.
2012. ápr. 1. 13:40
 13/17 anonim ***** válasza:

Egyáltalán semmikor nem kéne reagálni a kunyerálására. Az is fokozza a problémát.

Behívni meg ne próbáld, hanem hívd be. Fogj egy hosszú pórázt, és ne hagyd, hogy ne figyeljen. Vagy fuss el, ha nem akarja, hogy ott hagyd. Ne maximum, hanem minimum kétszer hívd be, minél többször, annál jobb. Dicsérd meg és engedd vissza, jutalomfalatot is adhatsz neki, ha visszaért. Gyakorlás nélkül nem fog menni.

2012. ápr. 1. 13:43
 14/17 anonim ***** válasza:
Ha forgás van, akkor semmiképpen ne engedd szabadon. Ugyanúgy nem fog rád hallgatni.
2012. ápr. 1. 13:43
 15/17 anonim ***** válasza:
Ja és a flexi póráz egy xart sem ér. Azon normálisan sosem fog megtanulni sétálni.
2012. ápr. 1. 13:45
 16/17 anonim ***** válasza:

Ha hívod, és nem jön, hanem elkezd pisilni, akkor neked dominál. Vidd el kutyasuliba, ott helyreozzák, mert durva problémák vannak vele, kb tojik a fejedre, és azért morog, mert Te, mint alárendelt, nehogymár megmond, hogy mit csináljon.

Itt egy hasznos link:

[link]

2012. ápr. 1. 13:48
 17/17 A kérdező kommentje:

Köszi a linket, már tanulmányoztam :) Vannak benne hasznos tanácsok. Megfogom fogadni. Kutyaiskolába nincs lehetőségem elvinni, de ha lenne sem vinném oda ami itt van. Vagy Cerberos vagy Népszigeti, de azok fényévekre vannak tőlem.

Pórázon tud sétálni! Soha nem is húzott, mert amikor tette, visszahúztam és mondtam, hogy mellettem jöjjön. Nincs bajom a flexivel, én szeretem mikor nem tudom elengedni, hogy többet mozogjon.

Megoldjuk majd a problémát, dolgozom rajta. Köszi :)

2012. ápr. 1. 14:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!