Miért nem lehet vérfrissíteni a Kuvasz és Komondor állományunk a hasonló fajtákkal?
Hiszen a háború után elég kevéssel kezdték újra a tenyésztést mindkét fajtából.
Maremma? Talán még közeli rokona is a kuvasznak vagy keveredtek esetleg a kuvasztól származik? Huhh szabad egyáltalán ilyenre gondoltni.
Én azt értem,hogy a Maremma ősi olasz fajta ami szint a Tibeti dogtól származik.
Állítólag az olaszok még a Szürke marhánkat is olasz fajtaként akarták bejegyezetetni.
Bár furcsa,hogy nagyajából az Abruzzói környékre még elterelték a mi Ezüs marháinkat.
Oda miért ne kísérhették volna a gulyát kuvaszok.
Ott a Szolvák csuvacs. Hát… eze esetben olyan nagyon más fajtáról nem is beszélhetünk.
Dél orosz juhászkutya? A komondort használjék a fajta javítására.
Fordítva miért nem lehet. Lehet,jobb ’’munka’’ komondoraink lennének.
A dél-orosz juhászkutyát eleve a komondorból és egy-két más fajta bevonásával tenyésztették ki.
Mivel a magyar fajtákra nem nagyon van igény, nem nagyon van értelme összetenyészteni ilyen kutyákkal. Szép lassan kihalnak majd.
Kuvaszból és komondorból tavaly kevesebb mint 200-200 regisztrált kölyök született.
A komondor állomány becsült létszáma a világon 5000 körülre tehető, ebből Magyarországon él kb. 3500.
Ha ez a tendencia így folytatódik, 40-50 év múlva már csak a könyvekben fogják látni az emberek, milyen is volt a komondor.
Lehet,hogy erre a sorsa jut némelyik fajtánk. :-(
Én úgy tudom,hogy a Szürka marhát az Eu magyar fajtaként ismeri el. Meg máshol is magyarként ismerik el.
-Viszont a kürtőskalácsról hallottam, hogy levédették a szlovákok mikozben erdélyben készíthették el először -
Ha valaki jó őrző-védő komondort keres, menjen el a rokonaimhoz! Juhokat tartanak, van mellé 4 komondoruk, abból egy olyan kan, hogy a közelébe sem mehetek, már 500.000Ft-ot is kínáltak érte. Nincs CAC címe, higgyétek el, kiállításokra sem járt. Mégis több, jobb komondor vér van benne, mint sok kiállítási kutyában!
Ilyen helyeken kellene keresni a jó komondorokat, ahogyan a 8-10 mudi között is biztos akadna tökéletes példány.
Nem a kiállításon!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!