Ha nem tenyésztőtől veszek, akkor hogyan kell megvizsgálni, hogy egészséges-e a kiskutya, mire kell figyelni?
nem az egészségügyi (oltási ) könyvet kéne megnézned, hanem a kötelező orvosi szűréseket.
tenyészteni ugyanis csak genetikai betegségektőlmentes, szűrt kutyákat lehet.
Ezek a szűrések fajtánként változnak van olyan fajta ahol 5-6 betegség szűrése szükséges.
Ez biztos nincs meg a sarki szaporítónak, se a hobbiszaporítónak, hiszen ezek önmagukban többtízezer forintba kerülnek darabonként.
És ez az ami fontos. Az, hogy megkapta-e akombinált oltást az szinte lényegtelen ehhez képest
itt van pl. máról ez a shunt-ös kutya.
Lehet, hogy aki nem tenyésztő lehoz egy almot a kutyájától, csak mert hadd legyen anya, vagy valami hasonló okosság,nem is tudja mi a shunt. Aki pedig megvette, miost százezreket fog rákölteni és lehet, hogy hiába.
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__2787220-minde..
Kedves Kérdező!
Nehéz ügy én tudom, mert tenyésztőtől venni drága dolog. Mivel magyar fajta, így szerintem kb80e -ért biztosan kapsz kiskutyát. Szaporítóval a gond az, hogy nem tudhatod, hogy valóban csak hobbi alma van e. Ismerek több olyat aki jó körülmények között tartja és még törzskönyvet is ad, de minden alkalommal elleti a szukáját!!! Van aki 6hetesen már lepasszolja, vagy 1oltással adja oda. Ne vegyél nagyon olcsó kutyát. Sajnos anyósoméké kissé idegbeteg (más baja nincs) - szaporítótól vették..... Inkább várj a vásárlással, de biztos helyről vegyél. Ha csak hobbiból akarod akkor is. Persze mindenki maga rendelkezik a saját pénztárcájával és sokszor örül ha enni tud...
13-as!"Ismerek több olyat aki jó körülmények között tartja és még törzskönyvet is ad, de minden alkalommal elleti a szukáját!!!"
Ilyet nem ismerhetsz mert a MEOE tenyésztési szabályzata szerint 2 naptári éven belül 3 alom törzskönyvezhető,2 egymást követő alom után a következő tüzelést ki kell hagyni,tehát nem tud törzskönyveztetni minden évben 2 almot egy szukától,sem zsinórban 3 almot egy szukától.A fajta klubok ettől szigorúbb Tenyésztési Szabályzatot is megszabhatnak.
Leírnám a tapasztalataimat, akit érdekel: két helyen voltam a hétvégén kutyanézőben. Az elsőnél minden rosszat megtapasztaltam amit lehetett: mocsok, rettenetes körülmények, a kiskutyák (6 hetesek) enyhén szólván elhanyagolt macskákkal játszottak, a kiskutyáknak azt adtak enni amit ők is esznek (ott volt kint a napon a szétázott tészta a vízben). Látszott is a kiskutyán, hogy gyengécske, szerintem már beteg volt. Csak azért van lelkifurdalásom, hogy nem mentettem ki onnan, de nem akarnék beteg állatot a gyerekeim közelébe engedni.
De van ellenkező példa is: másnap olyan helyen néztem kiskutyát (szintén nem tenyésztő) ahol hihetetlen tisztaság volt, a kölykök súlygyarapodását kétnaponta írták, 9 hetes koruk előtt oda se adják, akkor viszont féregtelenítve, oltva, chippelve. Minőségi SUSA AZ1 kölyöktáppal etetik a kicsiket, bár még szopnak is. Csak kézfertőtlenítés után hagyták megsimogatni a kicsiket. A kölykök pedig nagy boldogsággal estek neki a cipőfűzőnknek, és nagyon elevenek voltak. A szülőket a helyszínen láttuk, szép egészséges izmos állatok, látszott hogy jól élnek. Törzskönyv persze itt sincs, de kit érdekel...
Ja és a legdurvább, hogy árban egyezett a kettő!
A törzskönyv opcionális :)
Sajnos az egészségre ez nem garancia :( Megveszed?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!