Ilyet nem olvastam sehol, lehet, hogy mégis beválik?
Bármilyen büntetéshez hozzá lehet szoktatni a kutyát, ha túl gyakran alkalmazod, így a palackhoz is. Bár a palack ebben az esetben inkább egy kizökkentő inger szerepét játsza, hogy kicsit megijedjen, rád figyeljen és ha hívod, akkor eljöjjön onnan. Természetesen ha párszor megcsinálod (következetesen, kivétel nélkül minden alkalommal - ehhez nagyon résen kell lenni), akkor a szarhoz hozzá fogja kötni a kellemetlen ingert és utána már inkább figyelmen kívül hagyja a szart. Igazából a büntetésnek az a lényege, hogy a megfelelő időben a kellő erősségű büntetést alkalmazzuk, igy egy dologért max. 2-3 alkalommal kell megbüntetni és akkor nem csinálja többet. Ehhez kell nagy tapasztalat, hogy az ember helyesen kivitelezze. Minden kezdő gazdi belefut ebbe, de idővel megtanulható.
Little Red, azért meg kár leszólni a másikat, mert neki több időbe telt valamit elérnie a kutyájánál. Más kutya, más ember más tapasztalattal más környezetben. Attól, mert neked valami zsigerből megy, más még lehet, hogy komolyan megdolgozik érte. A lényeg, hogy sikerült neki is.
Lenéző? Cseppet sem. Csak nem értem az embereket, egyszerűen a 90% nem is veszi a fáradtságot, h megnevelje a kutyáját. Csak nézd meg itt a kérdéseket. Te azt állítod, h olvastál rengeteg könyvet, beszélsz oktatókkal, jársz kutyaoviba és a kutyáddal kergetőznöd kell, ha le akarod valamiről tiltani. Nem fura ez egy kicsit?
Soha nem jártam még egy kutyával se suliba, soha nem alkalmaztam kutyasulis módszereket (se jutifalat, se klikker), csak a régi iskolát, ahol fojtó volt és parancsok fizikai kontaktussal. Megjegyzem, fojtót se használtam soha. Ma meg már nem lehet a kutyához érni, jöjjön rá magától h mit akarok (egy kutya se gondolatolvasó), és persze tanuljon meg több 10 parancsot úgy, hogy magától kell kitalálnia, hogy épp mit akarok....
De elmondom, nagyon egyszerű a gondodra a megoldás. PÓRÁZON viszed és amint csak megszagol egy olyat, ami neked nem tetszik, akkor ráförmedsz. De nem úgy hogy jajj Buksika, ez nem jó, hanem hangosan, mérgesen, határozottan. Ha meg belezabál, akkor szépen elkapod a nyakát és jól megrángatod, miközben leordítod a fejét. Egyeseknek marha drasztikusnak tűnhet amit mondok, de hogy beválik, az fix. Nem kell a kutyával hónapokat "szenvedni", hanem rendkívül hamar jólnevelt eb válik belőle.
Gondolj arra, h a te szereteted nem a kutyáé, azt ki kell érdemelnie. Én ezért jutalmazok szép szóval és nagy simivel. Mert bizony a kedvességet ki kell érdemelni (természetesen a büntetést is). Ezzel nem azt mondom h itthon nem gyöntölgetem meg babusgatom a saját kutyámat ,de kint bizony meg kell érte küzdeni.
És csakhogy újabb példát említsek arra, h mennyi fogyatékos (nem rád gondolok) tart kutyát (mintha kötelező lenne). Tegnapi nap végén, mikor már nagyon fáradt az ember, jött egy havanese. Mondták a gazdik, h jobb, ha ráadjuk a szájkosarat. Oké, már lassan el se raktam, a tegnapi nap szájkosaras nap volt. A kutya tiszta idegroncs lett, amint hozzáértünk, úgy kellett tartani, h megfogtad a bőrét a nyakánál, hozzászorítottad a szájkosarat is és úgy felemelted a levegőbe. Na így kozmetikázz meg egy kutyát. Amikor a pofáját próbáltuk csináli, akkor szépen, tiszta erőből beleharapott a gazdájába. Reakciója?: Jólvan Fifike, semmi baj, és még simogatta is. Na akkor már nem bírtam tovább és megkérdeztem, h amúgy normális, h jutalmazza a kutyát azért, mert megharapja? Mondta neki a tanárom h ilyenkor emelt hangon rá kéne dörrenni, h mit csinál, ez meg bammeg még dícséri......
A másik az öregasszony, aki szerint tök vicces, hogy ha ő nincs otthon, akkor a kutya az úr a háznál, a férje nem mehet ki a lakásból vagy nem mehet be a lakásba. Múlt nyáron, míg a nő nem volt otthon a férjének a konyhaablakhoz kívül is és belül is oda volt rakva egy hokedli és úgy közlekedett, mert különben a kutya szétmarja a bokáját...És mindezen ő olyan jól kacag, merthogy ez milyen édes....Szerintem ilyen sztorik után (és minden napra jut vagy kettő) te is ki lennél akadva egy pöppet.
Little Red tök érthető, hogy tele van a tudatod az ilyen baromságokkal, szerintem mindannyian így vagyunk vele.
viszont az egyetlen problémára világítanék rá, ami b#szta a csőröm. az, hogy nem minden kutyánál válnak be ugyanazok a módszerek. ezért véltem kicsit erősnek, hogy leszóltál, amiért nekem"cask" egyéves korára engedelmeskedett (ebben) a kutya. másrészről: qrvára nem vált be nála például a nyakbőrcibálás (nem, nem csináltam rosszkor és rosszul), egyszerűen rá máshogy kellett hatni. amstaff,magas fájdalomküszöbbel, és bizton állíthatom, hogy a rángatás SEMMIT és SEMMIBEN sem használt, mikor eltörte a lábujját, meg sem nyikkant, két napra rá vettem észre. nincs harag, amiért "lenéztél" emiatt, csak kicsit toleránsabban plíz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!