2,5 éves Újfundlandi kutyámnak első 2 ellésén nem volt teje. Már 100 % hogy nem lesz soha sem?
Kedves Kérdező!
Szeretnélek felvilágosítani, hogy az újfoundlandi nem nagytestű, hanem óriástestű kutya. Náluk 24 hónapos kor előtt nem lehet almot lehozni és 6 éves kor után sem. A kettő között pedig minimum 1-1,5 év pihentetéssel 3, indokolt esetben max. 4 alom engedélyezett összesen. Nem baj, hogy nincs 2 hét szabid, de akkor nem kell almot bevállalni! Az én kutyám tenyésztője minden alomnál az első 2 hétben napi 24 órában a kicsik mellett van, pedig nem kell őket mesterségesen táplálni, egyszerűen csak felelős tenyésztő nem hagyja őket magára. Azért meg hagy ne sajnáljunk már, hogy ilyen jól keresel! Én is informatikus vagyok, de a párommal ketten alig keresünk 200-at, mégis jobban élünk mint sok ismerősöm körülöttem és ugyan akkora nagy kutyát tartunk, mint a tied!
Arról hogy állatbarát vagy-e nem nyitok vitát, viszont ha nem volt teje akkor valószínűleg ezután sem lesz. Az ivartalanítás viszont megfontolandó, mert az ivaros szuka kutyáknál jelentkezhet a méh és emlőrák. A kan kutyákat is célszerű ivartalanítani, egyébként sem tudna mit kezdeni egy nem tüzelő szukával.
Remélem ha majd a gyermekvállalás előtt állsz megváltozik az értékrended.
ha nincs időm,nem vállalok be kölyköket.még ha az anyakutya is gondozza őket a gazdinak is oda kell figyelnie rájuk rendesen...
2,5 évesen 2x ellett az is brutál,mert tutira megterhelte a szervezetét szegénynek a korai vemhesség,ráadásul gondolom 2x egymás után..inkább a szukát ivartalaníttasd.mert nem lesz beteg idős korára és ha tüzel esetleg elszabadul vagy bemászik valami másik kutya aztán megint halálra éheztetheted szegény kicsiket.
az ismerősöd meg nem tenyésztő,mert egy tenyésztő nem nyírja ki az eladhatatlan kiskutyákat.a tenyésztő nem az az ember,akinek van 2 kutyája és a szuka folyton szül orrba-szájba...
Számomra Te olyan messze vagy az állatbaráttól, mint Makó Jeruzsálemtől. De egy csepp felelősségtudat nem sok, annyi sem szorult beléd.
Egyszerű szaporító vagy, aki kizárólag önző érdekből elletné a kutyáját. Miért csinálod? Bár gondolom a pénzért. Vagy ha nem, akkor azért, mert a kölyökkutyák olyan cukik? Menj el néhány menhelyre, több ezer kölyök sínylődik ott a hozzád hasonló gazdák miatt.
Aki egy kicsit is ért a kutyákhoz, az tudja, hogy a kutyáknak a párzás fájdalommal jár. Az ellés fájdalommal jár. Ezután 8 héten át egy tucat kutya nyúzza a szukát.
Minden egyes ellés sokat kivesz a szukából fizikailag.
Te nagyjából csak ennyit sz@rtál telibe, amikor egymásra pakoltad a kutyáidat pusztán állatbaráti szeretetből.
Senki felett nem akarok pálcát törni, fikázni meg pláne! Egyszerűen csak szúrja a szemem, hogy ez a 3. olyan topic, ahol ma járok és eddig kivétel nélkül mind a háromban nem a kérdésre adtak választ, hanem a kérdezőt piszkálták.
A kiskutyák már elpusztultak, nem lehet mit tenni, fölösleges a kérdezőt fikázni. Tenni akar ellene, hogy ne forduljon még egyszer elő. Slussz.
Ha még nem ment el a kedved ettől a topiktól kedves kérdező, én azt ajánlanám, hogy a szukát ivartalanítsd és ne a kant. A kant hiába ivartalanítod, ha a szuka fogamzóképes, tüzel és bejut valami idegen kutya. Soha nem lehet tudni milyen "baleset" történhet, mert igen találékonyak tudnak lenni a kanok, hogy bejussanak a szukához.
Költségesebb, de biztonságosabb, mint a kant ivartalanítani. A leírtak alapján nem alkalmas tenyésztésre, így az ivartalanítás az egyetlen módja, hogy nyugodtan aludj anélkül, hogy a leányzóra kelljen vigyázni.
Nekem eddig csak újfoundlandim volt. Sosem tenyésztési céllal, hanem mert imádom. Az első szukánk 13 hónaposan, még majdnem kölyök fejjel kezdett tüzelni, de nemigen rázott meg a dolog, mert egyedül volt. A környéken egy darab kan sem. Az egyik barátunk gyakran járt hozzánk és persze, hogy pont akkor hozta el a brutál nagy kan német juhászkutyáját, amikor tüzelt a miénk.
A leányzót azonnal bezártuk a kennelbe, a német juhászt pedig inkább kikötöttük 2 pórázzal, hogy ne legyen galiba. Fél órára mentünk be csak az udvarról kajálni, mire kijöttünk, a két kutya a kert közepén volt összeragadva... Ha akkor időben kapcsolok, megelőzhettük volna az "áldást", de mafla voltam, így 15(!) kiskutyával lettünk gazdagabbak, sőt, 16-tal, mert a szomszédunk kapott egy szopós kiskutyát, amivel nem tudott mit kezdeni és őt is átvittem a totál leterhelt anyakutyához.
Szerencsétlen persze, hogy nem győzött ekkora almot, hiába zabált annyit mint egy elefánt, olyan lett, mint egy agár, pedig első perctől én is etettem a kölyköket.
Egy szó, mint száz, annak ellenére, hogy nagyon fiatalon, még testileg éretlenül szült szegény, ráadásul ennyi kutyust, mind a 15 kiskutya életben maradt, sőt a plusz 1 kis vendégkutyus is. Gyönyörű, masszív kutyák lettek belőlük és nagyon jó gazdit találtunk mind a 15-nek.
Egyszóval, ha ilyen körülmények között ilyen masszív utódokat hozott a világra és egy sem pusztult el, a Te kutyusodnál 100%, hogy nem szabad még egyszer kockáztatni.
Nekünk ez az egy becsúszott alkalom elég volt ahhoz, hogy többet ne kockáztassunk. Mivel a szüléstől, szoptatástól annyira lerongyolódott, hogy nem mertük azonnal megkockáztatni az ivartalanítást, így egy évig fogamzástgátló injekciót kapott, hogy ne is tüzeljen, majd egy év múlva, amikor már tényleg teljesen rendbe jött, megerősödött, akkor ivartalaníttattuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!