9-es, Csányi Vilmoson nem kellene mosolyognod, a legjobb etológusok közé tartozik! Ami a nyeltanulást illeti, természetes hogy a szavakhoz társulni kell valaminek. Te is ülhetnél egész életedben a Tel Avivi rádió előtt, ha csak a hangot hallod soha nem fogsz megtanulni héberül (bocs ha már tudsz). A képzelőerőhöz csak annyit, a kutya tud hazudni. Ez szerinted mit jelent? Példa: nem akar sétálni ezért elkezd sántítani, még nem tudod van e valami baja vagy nincs, de megáll pisilni és továbbmenve a másik lábára sántít, elfelejtette melyikkel sántított eddig. Persze hogy szimulált. De ez képzelőerő nélkül nem működne, nem tudna előrelátni és a kívánt reakcódra számítani, vagyis arra hogy megsajnálod és visszafordultok. A kutya álmodik (és álmában fut, rág, vicsorít, vakkant...), ez is csak létező képzelőerővel lehetséges.
2012. márc. 4. 20:54
12/19 mustafa33 válasza:
Ja még annyi, ha azt akarod mondani erre, hogy csak ösztönös mozgásokat végez alvás közben, akkor mit várnál, hogy esemesezzen vagy az Aidából énekeljen áriákat netán integrálokkal foglalkozzon? A kutya értelmi szintje egy három éves gyerekének felel meg és azon is marad. Annál több nem is várható el tőlük. Ezt etológus tudósok állapították meg és nincs okom kételkedni.
2012. márc. 4. 20:59
13/19 anonim válasza:
A legtöbb ember még mindig a "csak egy állatt a sok közül" kategóriába sorolja a kutyát. Pedig hogy megfordítsam a dolgot "csak egy állat van a sok közül" amelyik olyan evoluciós előnyre tett szert, amivel tökéletesen tud alkalmazkodni az emberhez és az ember mellett a legkülönfélébb feladatokban társa és segítsége tud lenni, mindezt önszántából, örömmel és sokszor úgy, hogy neki kell megtanulnia kommunikálni az emberrel és kitalálni az ember gondolatait. Ez a kutya. Mostanában a modern kutatások és új kiképzési módszerek alapjaiban forgatták fel azokat a téves elgondolásokat, amelyek alapján az emberek többsége szemléli a kutyákat. Szerencsére egyre többen vannak, akik újra megtanulnak kommunikálni a kutyával és nem csak az egyoldalú megértést várják el az állattól. Régen és most is a temészeti népek és emberek birtokában voltak/vannak ennek a tudásnak, de a modern embernek újra kell tanulnia ezt. Ha nem megy ösztönből, akkor tudományosan. Ezáltal olyan távlatok nyílnak meg előttünk és a kutya előtt, amire néhány évtizeddel ezelőtt gondolni se mertünk volna. A kutya nemhogy érti amit mondunk neki, hanem oda-vissza kommunikál velünk. Nem születik ezzel a tudással, meg kell neki tanítani, de ezzel a képességgel születik!
2012. márc. 4. 21:14
14/19 anonim válasza:
De jó, hogy ilyen értelmes válaszok is születtek!...Örülök, hogy egyre tájékozottabbak és nyitottabbak vagyunk a témára!:)
Aki meg Csányin gúnyolódik, az előbb olvasson el egyetlen könyvet is Tőle, tudományos tényekkel cáfoljon rá, és utána leborulok a színe előtt.
(Csányi Vilmosos - autós-sztoris voltam:))
2012. márc. 4. 22:35
15/19 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat nagyon hasznosak voltak így már a kutyám felé ami érdekelt megtudtam köszi
2012. márc. 5. 19:29
16/19 anonim válasza:
"Még néhány szót a beszédmegértésről. Azt hiszem, hogy a kutyák a beszédből az akciók jeleit értik meg. Számukra a főnevek keveset jelentenek. A cica nem egy dolog, amiről beszélgetni lehet, ami volt, vagy lesz, hanem egy játékos vagy üldözéses akció, ami a konkrét jelenben elvégezhető. "-ezzel egyetértek maximálisan!
(idézet Csányi Bukfenc és Jeromos c. kalandregényéből)
a probléma a professzorral, hogy akár egy fejezeten belül is képes önmagát megcáfolni(például azt is említi, hogy a kutya megérti a szomszédasszony beszédét:)))), semmi konkrét dolgot nem említ csak egymásnak ellentmondó feltételezéseket használ...és erre épül a magyar etológia-szerintem szórakoztató de kutyanevelési szempontból nem sok hasznára válik az emberiségnek
2012. márc. 7. 17:53
17/19 anonim válasza:
Valóban voltak régebben mellényúlások az etológiában, biztos most is vannak, de az utóbbi években hatalmas ugrással fejlődött a magyar etológia. Jelenleg a világ élvonalában van. Én se vagyok hasraesve Csányitól, de legalább elindított valamit. Minden kezdet nehéz. Érdemesebb inkább figyeli a fiatal generációra, ahelyett, hogy az öregek hibáival törődnénk!
2012. márc. 7. 19:48
18/19 anonim válasza:
Sokan ízt mondják, hogy a hangsúlyt érzékeli, hogy most szidod vagy dicséred.
NAh én egyszer direkt kipróbáltam a rotinknál,hogy kedvesen nyájasan (úgy mikor dicsérem) finoman szólva elküldtem melegebb éghajlatra és úgy is csinált,mint aki ép szidást kap. Szerintem Ő értette a szavakat. :D
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!