Pici kutyát hogy lehet megnevelni, ha a megszidásra rá se hederít?
Szia! Megkérdezhetem milyen kutyusod van és honnan?
Sajnos a bull típusú terriereknél fokozottan kell figyelni, honnan, milyen körülmének közül, és mikor hozod el a tenyésztőtől.
Iszonyú makacs fajták, nagyon fontos a szocializáció, az anya, és a testvérek tanítgatása, és nem utolsó sorban a tenyésztőé.
Kennelkutyus esetén sokkal nehezebb dolgod lesz, mintha családi nevelésű kutyusod van.
Nagyon durvák, önfejűek tudnak lenni, és következetesség nélkül megette a fene a nevelésüket, egy-kettőre a fejedre nőhet.
Iszonyú nagy a tűrőképességük, tehát a veréssel csak a makacsságát erősíted.
Rosszalkodás, durvulás után szigorúna zárd ki a család életéből.
Vagy ketrecébe, vagy gardóbba zárd be, ne szólj hozzá, kaja közben sem.A család se, stikában.
Fél, majd egy napra is kiközösítheted, ha a kevesebb nem használna./durván hangzik, de a legjobb módszer/
Így tanulja meg, hogy a rangsor alján van a családban.
Kaját csak úgy kapjon, mintha te ennél belőle előtte.
Az ajtón csak Te utánad lépjen ki, ha sétálni mentek, szigorúan csak a lábad mellett sétáljon, ne Ő vezessen téged.
Meg kell mutatnod, hogy Te vagy a falkavezér, mert ha megnő, és még mindíg makacs, nyakas, komoly bajok lehetnek belőle, rettentő erős kutya.
Ivarérettség körül megint el kell vele játszani ugyanezt, mert bepróbálkozik, pláne ha kan.
Üdv.
Nekem egy nagyon önfejű kaukázusi juhász kutyám van. Vele is az elején volt sok problémánk.A fajtájából adódóan falkavezérségre törekszik és ha az ember hagyja akkor a fejére nő, aztán az lesz a vége, hogy kennelben kell tartani, mert nem mer senki sem a közelébe menni.
Na ezt akartuk mi elkerülni és ez amit elmondtam nagyjából minden kutyára igaz. Elég szigorú, de következetes neveléssel sok mindenre rá tudjuk most már venni a mi " kis kutyánkat" (2 éves, 80 kilós, kan). Az utóbbi másfél évben nem volt szükség arra, hogy meglegyintsem. Egy normális, kiegyensúlyozott, családszerető kutyánk van, aki ugyan megtartotta saját makacs stílusát, de szót fogad, ha erre kérem.
Nem mondom, hogy ütni verni kell egy kutyát. Sőt nagyon ellenzem én is az erőszakos fellépést, attól csak megvadul, de nem árt ha az ember oda csap neki, ha rosszat tesz. Ha tetten éred, akkor rá kell csapni a hátsójára, esetleg megseprűzni, na meg persze felemelni a hangunkat. Utólag nem ér semmit ez a módszer. Nyilván azért nem reagál még a szidásra, mert még nem tudatosult benne, hogy rosszat csinált, ráadásul még alakulóban van a jelleme.
Jó ötlet még (ezt az állatorvos tanácsolta) az összetekert újságpapírral rácsapni vagy megrázni előtte, mert annak még a hangja is rossz és rá is ijesztesz, ez se fájdalmat, se lelki törést nem okoz neki, csak kimutatod, hogy nem jó amit csinál. Ezeket én nem tartom túl erőszakos megoldásnak. De az biztos, hogy néhányszor meg kell küzdened vele ahhoz, hogy kiegyensúlyozott családszerető állat váljon belőle. Amit még fontosnak tartok az a jutalmazás, ha valamit jól csinál dicsérd meg, sok simogatás, kedvesség, jutalomfalat, és beszélj hozzá sokat. Minél többet foglalkozol vele, annál inkább hozzád szokik és elviseli, hogy te vagy a falkavezér. A határozottság is elengedhetetlen, ha megérzi, hogy nem vagy biztos a dolgokban, akkor nem fog neked szót fogadni.
A másik dolog, ami rettentően fontos, hogy minél előbb szocializálódjon a kutyus. Tehát emberekkel ismerkedjen, gyerekekkel, más állatok, más kutyákkal. Ha ezeket megszokja akkor még engedelmesebb lesz. Remélem tudtam neked segíteni.
az iavrtalanításást mindeképpen ajánlom8úgyis keverék,tehát remélem nem akarsz szaporítani vele)ennél a fajtánál ez sokat számít,könnyebben kezelhető lesz és barátságosabb más kutyákkal,a műtétet érdemes még 1 éves kora előtt megcsináltatani..
amúgy kutyasulinak Cerberos kutyaiskolát ajánlom,sok ilyen bull típúsú kutya jár oda,kress rá a google-ban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!