Ovi! Ártott, nem használt, hogyan tovább?
Most 15 hónapos a kutyám és az oviban nagyon el lett rontva a szocializációja!Eredetileg azért vittem őt, mert kiskorában nagy trauma érte és tartott a nála nagyobb kutyáktól. Ez az oviban nagyon szépen javult, de mondták, hogy hiába múlt el 1 éves akkor is vigyem el még egy "körre" (tehát járja újra). El is vittem és tényleg még jobb lett, de az utolsó előtti órára jött több nagy kutya és nagyon megkergették. Nagy pályán voltunk 1 oktatóval és sok kutyával tehát kellett 3-4 perc mire megállítottuk a kutyákat. Itt annyira megijedt a kutyám, hogy nyüszítve átmászott a kerítésen és a kocsihoz rohant. Nem lehetett onnan elvinni annyira félt. Az utolsó órán is folyamatosan a sarokban ült és remegett. Ez volt 2 hónapja. Azóta, ha meglát egy kutyát elkezd nyüszíteni és futna a vak-világba.
A szituáció óta nem lehet őt rendesen pórázon sem vinni. Elkezd őrjöngeni, mert annyira fél, hogy ismét az oviba visszük. Volt már, hogy a pórázt is elszakította (4kg az egész kutya). Tervezem a kutya suli elvégzését is, de így nem tudom, hogy hogyan lehetne.
A szomszédok már rendszeresen fenyegetnek, hogy ne vigyem sétálni, mert megölik. Ez azért van, mert séta közben nyüszít is és zavarja őket az a pár perc míg elhaladok a házuk előtt.
Szerintetek, mit csináljak vele?
Nem volt jó ötlet, hogy ezután nem mentetek többet. Az ilyen feszkókat mindig ki kell oldani a helyszínen és nem hazavinni onnan. Nekem is volt egyszer rossz élménye kutyának a pályán, utána direkt lejártunk oda csak labdázgatni meg szórakozni, hogy megoldja a feszültségét.
Szerintem terápiás foglalkozás kellene nektek. A népszigeten van direkt törpekutya tanfolyam, de vannak mindenféle terápiás kutyák is. Fel tudod építeni, hogy eleinte csak kiskutyákkal engeded össze, majd fokozatosan egyre nagyobbakkal. Az a legnagyobb segítség, ha vannak irányítható kutyák, akik körül fel tud oldódni teljesen.
Szerintem keress fel egy másik oktatót/kiképzőt és hívd ki hozzátok, így tud segíteni az otthoni gondoknál (pl sétáltatás), úgy hogy csak a ti kutyátokkal és veletek foglalkozik, meg fogja mutatni, hogy kell kezelned az ilyen viselkedést. És/vagy egy terápiás foglalkozást(tükörsulinál és a cerberosnál biztos van) keressetek fel, ott elő sem fordulhat olyan, mint az oviban.
Szomszédokkal ne foglalkozz.
Így van, nem kellett volna hagyni, hogy belemerüljön a félelmébe. Nem tudom, te hogy reagáltad le az esetet, de ha halálra rémültél és nyugtatgattad meg simogattad, az sem segített a helyzeten.
Vigyétek el egy speciális suliba, ahol foglalkoznak problémás kutyákkal, vag hívjatok házhoz valakit. Merrefelé laktok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!