Rövid szőrű csivavának lehet hosszú szőrű kölyke?
"Én már láttam olyat, hogy a fajtatiszta rövid szőrű csivavának hosszú szőrű kutyája születik?"
Honnan tudjuk, hogy láttál-e?
Igen, erről itt olvashatsz bővebben:
Nem ismerem a csivik tenyésztési szabályzatát. De ha minden ezek betartásával történt akkor azt jelenti, hogy a hosszú szőr recesszíven öröklődik és a két rövid szőrű kutya hordozta azt a gént ami a hosszú szőrhöz szükséges.
Mondjuk a saját fajtámból indúltam ki ahol két rövid szőrűnek lehet hosszú szőrű kölyke de fordítva nem mert a rövid szőr dominánsan öröklődik
ebben semmi furcsa nincsen :) ez csak genetika, sok fajtában van.
Pl színeknél/betegségeknél is van olyan ami recesszív és egyik szülőnél sőt nagyszülőnél se jelent meg de hordozzák azt és ha mind a két szülő hordozó akkor a kicsiken kijön.
Pl ezért van sok fajtában genetikai teszt bizonyos betegségekre sőt nagyon színes fajtáknál színt is szokták genetikailag vizsgálni
Így lehet például két barna szemű szülőnek kék szemű gyereke. Ha mindkettőjüknek kék és barna alléljuk van,akkor 25%os valószinüséggel lesznek kék szemű utódaik,csak ,hogy a saját fajtánkból is hozzak egy példát
nem ritka ez
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!