Legjobb megoldás szelektív hallás ellen?
Én nem cerbis vagyok, hanem tükör sulis (már most látom, hogy a sok cerbis majd lepontoz :)) és az, hogy elfutni akkor, ha nem jön be második szóra sem a kutya, szerintem is valóban értelmetlen és fölösleges. Ha parancsot, szabályt szeg meg, akkor jogosan büntetést kell alkalmazni. Behívás megtagadásnál én a legerősebbett szoktam volt használni (már egy jó ideje nem kellett), hisz az az egyik legnagyobb szemtelenség a kutya részéről, szinte rögtön az agresszió után. De igazából akkor hatásos egy bünti, ha azt a bizonyos cselekedetet, amire kapta, a második büntetés után többet nem csinlja.
Az elfutást mi is használjuk olykor, bár főleg kezdő gazdiknál és csak úgy, hogy mielőtt szolnánk hozzá egy szót is először elfutunk -erre a kutya nyílván felkapja a fejét- és utána kezdjük el hívni. Egy kicsit ezzel magunkra kapcsoljuk a figyelmét.
Nem engem kérdeztél, de azért válaszolok. :) A grabancrázás, leszorítás az úgy valahol középtájon van a sorban. A legszigorúbb büntetés az ideiglenes kizárás a falkából. (Vagyis van egy ennél is szigorúbb, de azt nem alkalmazzuk: a végleges kizárás a falkából.)
Amúgy a tekintélyt úgy kell elképzelni, mint a munkahelyen a főnököd esetében. Vagy baromi jó főnök, mindenki szereti és tiszteli, mert okos, igazságos és jól vezeti a céget, tehát mindenki feltétel nélkül ugrik az első szavára. Kiérdemelte a tekintélyt. Ez az ideális... A másik lehetőség, hogy rendelkezik olyan hatalmi eszközökkel, amivel tekintély hiányában is érvényesíteni tudja az akaratát. Nincs ellentmondás, különben mindenki tudja mi lesz! Ez a varázspalack. Egy hatalmi eszköz. Nem az egyetlen, van még sok lehetőség. Valami kell a gazdinak a kezébe, addig is amíg az első pont megvalósításán fáradozik! :)))
A varázspalack nagyon hasznos eszköz tud lenni, ha jól használod, de egy érzékeny kutyát összetörhetsz vele, egy kiegyensúlyozottat meg simán hozzászoktatsz.
A palackot én csak arra használtam, hogy egy pillanatra megtorpanjon és ezzel időt nyerjek. Tehát: elrohan, hívom, nem jön. Ráordítok egy hirtelen ostorcsapás szerűt, ha arra megtorpan, azonnal kedvesre váltok és hívom. Ha jön, megdícsérem (jutalom azért nincs). Ha az ordításra nem reagál, repül a palack, de a palack után rögtön érkezek én is, és kígyót békát kiabálok rá, és elzavarom ki a világból is, seholsem hagyok neki nyugalmat - ez egy hosszú folyamat, volt már, hogy 40 percet zavartam a kutyát.
Ebből relatíve hamar megtanulja, hogy az ordítás után már komolyabb gondok lesznek és reagál az ordításra is.
Arra azért vigyázni kell, hogy érzékenyebb vagy épp erősebb védőösztönös kutya ha van a közelben, akkor bajt is csinálhatsz a palackkal, tehát ha használod mindig tekintettel kell lenned a környezetben levő többi kutyára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!