Milyen bajok lehetnek, ha az első tüzelésnél fedeztetem a kutyát?
Sok helyen azt olvastam,hogy meg kell várni a 3. tüzelést,és is inkább erre hajlok,mert igen gyerek még(10 hónapos boxer,de még nem tüzelt)
Viszont van egy jó ismerősöm,aki kutyákkal foglalkozik és azt állítja,hogy ez hülyeség.
Arra lennék kíváncsi,hogy mik a következményei a korai vemhességnek?
Szia!
A kutya megáll a fizikai és szellemi fejlődésben. Az elő tüzelésnél még fejlődésben van a szervezete. Másrészt az első tüzelésig sem a tenyésszemlét, sem az összes örökletes betegség elleni szűrést nem lehet megcsinálni, anélkül meg ugye nem szaporítunk agyba-főbe. Már ne is haragudj, de ha az ismerősöd ezt akkora hülyeségnek tartja, hogy már ilyenkor fedeztet, akkor még a szaporítók közül is a legaljasabb. Az ivarérettség az első tüzelésnél következik be, viszont a tenyészérettség csak másfél éves kor körül. Azt csak halkan jegyezném meg, hogy a boxer fajtamentők tele vannak kidobott, megunt, rossz körülmények közül mentett fajtatiszta boxerekkel...
Ilyenkor még fizikailag és pszichésen sem érett az anyaságra az állat.13 éves gyerek is szülhet biológiailag,de mégsem teszi senki,illetve kirívó esetben.
Továbbá meg kell lenni a betegségekre való szűréseknek,kiállítási és tenyésszemle eredményeknek.Ha ezek nincsenek meg,csak szaporítasz.
Boxer kölyköket nem könnyű eladni, nem divat a fajta mostanában.
Mielőtt pároztatod majd a szukádat,gondolj a sok gazdátlan,szebbnél szebb boxerre és azt is gondold át,hozzá akarsz-e járulni a számuk növekedéséhez.
Mestertenyésztő barátnőm klasszis kutyáktól is 2-3 évente hoz le almot,minőségi felneveléssel,aranykoszorús mestertenyésztő sem tudja őket könnyen eladni.Ő egyébként a boxereket 2,5-3 évesen fedezteti először,és nála maximum kétszer ellik egy szuka,utána ivartalanítja és élete végéig megtartja családi kedvencnek.
Ha tenyésztőtől akarsz kérdezni, akkor ajánlom: [link]
Innen válassz szimpatikus, sok évnyi tapasztalattal rendelkező TENYÉSZTŐT, ne egy szaporítótól kérj tanácsot.
Szia! Egy 10 hónapos kutya még maga is kölyök! Tényleg olyan, mintha egy 11-12 éves kislány szülne. Nekem kistestű kutyusom van, most 7 hónapos, éppen tüzel. Eszembe sem jutna, hogy esetleg befedeztessem, pedíg fedezőkanom is van mellette, ugyanaz a fajta. /kaptam, kennel megszűnése miatt, fiatal, 2 éves, még mielőtt valaki belekötne/
Amellett mondjuk a kan nem is póbálkozik, lehet, több esze van, mint némely embernek, nem tudom.
Mindenesetre ne fedeztesd a kutyusodat a 3. tüzelés előtt semmiképpen, sok tenyésztő így is csak a 4. tüzelésnél fedeztet először.
Üdv.
Köszönöm a válaszokat!
Sajnos ez a sztori összetettebb ennél. A kutyust igenis menhelyről hoztam,és nagyon szeretném ivartalanítani.Csakhogy kizárólag úgy kaptam meg,ha szolgáltatok kölyköket,mert a tulaj (aki egyben ismerős is) szeretne kicsiket. Én belementem,mert teljesen beleszerettem ebbe e kis majomba...hülye voltam..tény.
Mivel a szuka még nem fejlett teljesen, a korai vemhesülés megállítja a fejlődésben. A kölykök elvonják a szervezetétől azokat az anyagokat, amelyekre még a saját fejlődéshez lenne szüksége. A szukák általában másfél éves korukra érik el felnőtt méretüket, eddigre zárul le a csontok, izületek fejlődése. A vemhesüléssel együtt járó hormonális változás ezt a fejlődést megállítja.
Tehát az első tüzelésnél venhesülő szuka csontrendszere és izületei nem fejlődnek ki megfelelően, izomrendszerének fejlődése megáll.
Mivel a méhe sem fejlett még teljesen így a kölykök is kisebbek lesznek, kisebb lesz az alom és gyakran nem lesz elég teje sem.
Azonkívül tenyésszemlés sem lehet a kutyád ilyen fiatalon, nem fogod tudni törzskönyveztetni a kicsiket. Nem tudod megcsináltatni a kötelező szűréseket. Törzskönyv nélkül boxer ma eladni pedig szinte lehetetlen.
Menhelyről a kutya, de van tulaj, aki kölyköket kér vissza?
Törzskönyv nélküli, szaporított kölyköket?
Ilyenre senki nem kötelezhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!