Menhely vagy tenyésztő?
Ha nincs konkrét elképzelés, hobby célra egy menhelyi kutyus is tökéletes lehet.
Ha valami feladatra kell (vadászat, terelés...) akkor tenyésztő.
Attól függ mit akarsz a kutyával..
ha nincs meg "álmaid" fajtája és különösebb célod sincs a kutyával pl magas szintű sport vagy kiállítás akkor teljesen jó a menhelyi kutya is.
Ha tenyésztőtől veszel, egy garantáltan egészséges, kiegyensúlyozott, a fajtára jellemző tulajdonságokkal és ösztönökkel megáldott kutyát kapsz. Nem olcsó, de ha vigyázól rá és gondoskodsz róla, 10 évig, vagy még tovább egy tökéletes társad lehet. Emellett ha veled valami történik, a tenyésztő vissza veszi a kutyát, gondoskodik róla. És azzal, hogy tenyésztőtől veszed, gyakorlatilag kűzdessz a szaporítók ellen, az ellen, hogy még több kutya kerüljön be a menhelyekre.
Ha menhelyről hozol ki (bár én inkább a gyepiket javaslom) egy lelkileg összetört, lehetséges, hogy öröklődő betegségben szenvedő, nagy valószínűséggel problémás kutyád lesz. De őt te mentetted meg, valószínűleg mindennél jobban fog hozzád ragaszkodni, különösen, ha felnőttet hozol ki. Szaporítótól származik, erre fel kell készülni, de nagy jót teszel vele.
Mind a kettőnek megvan a maga óriási előnye és csodálata. Ha még kezdő kutyás vagy, én a tenyésztőt ajánlanám, vagy ha menhelyről is, de kölyköt.
Menhely nem csak lelkisérült, agyon szaporítót beteges kutyák vannak!
Vannak ott teljesen életvidám, egészséges keverékek, és tk-s fajtatiszta kutyák is.
Nekem két fajtatiszta kutyám is van alapítványtól (utólag derült ki hogy tk-s kutyák), és teljesen problémamentes keverékem is. Mindannyian felnőttek.
Az aki nem teljesen biztos a dolgába, tapasztalatlan az válasszon ideiglenes befogadótól, ott elő van nevelve a kutya, és pontosan eltudják mondani a viselkedését, igényeit.
Tacskónk van tenyésztőtől. Másfél éves, kis "hülye". :))
Viszont a következő kutyusunk, ha hazaköltözünk végre, akkor menhelyről lesz. Drótszőrű tacskó vagy baset lesz.
De az is lehet, hogy a lányunk fogja eldönteni.
Mindkettő jó megoldás, de ha csak otthonra kell egy házi kedvenc, semmi kiállítás vagy hasonló, akkor egy menhelyes kutya is jó megoldás. Ott is lehet válogatni, nem csak keverékek vannak, hanem bizony akadnak fajtiszta kutyák is. Ivartalanítva vannak és chippel is elvannak látva. A magyar kutyafajtákra (puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, magyar vizsla) nem kell ebadót fizetni, ahogy a menhelyről hozott kutyákra sem. Tenyésztőtől akkor érdemes vásárolni, ha van valami komolyabb célod a kutyáddal. Kiállításra akarod vinni, vagy valami másra. A szaporítókat itt sokan nem szeretik, de nincs mindenkinek annyi pénze, hogy egy tenyésztőtől vásároljon, ezért nagyon is sok ember választja a szaporítókat. Itt most nem magamra gondoltam, de ez az igazság, ha tetszik, ha nem.
Szerintem válassz egyet menhelyről, mert úgyis ott köt ki a szaporítótól származó kutyák többsége. Érdemes több helyre is ellátogatni, és amelyik kutya tetszik, azt elhozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!