Melyik kutyát ajánlanátok első kutyának?
Utolsó, szerintem egy boxer és egy mudi mozgásigénye nagyjából hasonló. A boxikat is szeretem, kedves, játékos kutyák, csak sajnos a rövid orruk miatt hajlamosak a hőgutára, a szőrük miatt pedig télen nem érzik túl jól magukat. Hajlamosak dominánsan viselkedni, én első kutyának nem igazán ajánlanám, de ha a kérdező járatná kutyaiskolába, és következetesen neveli, akkor jó választás.
Kérdező, kölyökvásárlás előtt Jan Fennel: Kutyapszichológia című könyvét feltétlen olvasd el, akár többször is! Nagyon sokat fog segíteni, hogy megtanult kezelni a kutyád. Ha megvan a fajta, a netboard Kutya fórumon beszélgethetsz gazdikkal, tenyésztőkkel (nagyon sok fajtának van saját topicja).
22:17
Igen a boxer is pörgős, de ha a gazdi olyan, akkor sokkal könnyebben alkalmazkodik a lustább életmódhoz. Lakásban lenne tartva, tehát a hőguta meg a téli hideg nem akadály, amúgy rengetegen tartják kinti kutyaként és jól elvannak télen-nyáron.
Nevelni kell őket,mint bármelyik kutyát, szerintem semmivel nem hajlamosabbak a dominanciára, mint a kutyák nagy része. Következetesség a lényeg, a sulit meg a kérdező is említette, ezért is ajánlottam, mert az biztos segítség.
Amúgy ismerősömék 5éve boxerral kezdtek szinte 0 tapasztalattal. Nem bánták meg, kezes bárány a kutya (iskolába se vitték, nem érezték szükségét), nem domináns, pedig (még) ivaros kan. A legnagyobb bajuk, hogy mindenkivel barátságos. Hőgutát se kapott sose nem is hallottam hogy kaphat, ezt többek közt a francia bulldogról tudtam, és imádja a havat is.
Akkor mindenképp nézz majd körül menhelyeken, fajtamentőknél. Rengeteg olyan kutya van amivel sportolni tudsz. Arra figyelj, hogy nehogy beteg kutyust vigyél haza, hiába szép, energikus, barátságos ráadásul még meg is van nevelve, ha egészségileg bármi gond is van vele.
Sok sikert a kutyushoz!
Akkor ott az a lehetőség is, hogy fajtamentéstől hozz, bár ott többnyire szaporítóktól származó kutyák vannak, sok esetben sajnos betegséggel!
A mudimentők közvetített szukái közt van egy törzskönyves, fehér, 3 éves ebbencs, ő például nagyon aktív, pörgős,motiválható, a tenyésztője pont ezért, nagyon nehéz szívvel keres neki új gazdát, mert nem tudja megadni számára azt a figyelmet, törődést, amit igényel. Mivel papíros, a későbbiek folyamán magasabb szintű kutyás versenyeken is indulhattok, mert ott feltétel.
Persze lehet, hogy más fajtamentőknél, vagy közvetítésükben is előfordulhat törzskönyves, nem szaporítóktól való kutya, de ez nagyon ritka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!