Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mudi vs (rövid szőrű) Tacskó?

Mudi vs (rövid szőrű) Tacskó?

Figyelt kérdés

Két fajta mellett érvek és ellenérvek?:)

Kis tapasztalat leírás egy-egy esetleg 2 fajtáról?

Melyiket érdemesebb választani?

Pár szempont amit szeretnék megtudni, ha lehet:

-Hogy jön ki gyerekekkel

-Hogy jön ki macskákkal

-Hogy jön ki más kutyákkal

-Mennyi mozgás kell

-Szeretik-e a vizet

-Fajtára jellemző betegségek

-Mennyire betegesek

-Milyen árban mozog (tk. ill tk nélkül)

-Valami különleges ápolás szőrével kapcsolatban?

Mudiról sok mindent nem tudok, bár mivel Magyar fajta kicsit jobban húz felé a szívem.

Tacsim volt, mikor kicsi voltam. Nagyjából emlékszem egy két dologra, de mégis, valaki segítene 2 faja közti választásban?

Előre is köszönöm :)

2012. jan. 16. 16:52
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%
Szintén a mudit ajánlom. Nekem 3 van és jobb kutyákat nem is kívánhatnék. Azért azt tudni kell, hogy ez egygazdás kutya, tehát más emberekkel (beleértve a gyerekeket) nem fog azonnal lepacsizni, nem az a fajta aki majd sorba jár mindenkit hogy szórakoztassa őket vagy simogassák. De neveléssel és megfelelő igényekkel (szóval ha ilyen típusú kutyára vágysz) nem gond.
2012. jan. 18. 21:32
 12/20 A kérdező kommentje:
köszönöm, hát csak Gy-M-S megyében sajnos nincs ahogy elnéztem, nekünk meg autónk nincs elmenni érte:/
2012. jan. 18. 21:53
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Hát szerintem egy rendes tenyésztővel ezt el lehet intézni akármilyen fajta kutyáról van szó.
2012. jan. 19. 19:44
 14/20 A kérdező kommentje:
Igen, csak ha a kedves tenyésztőnek sincs autója, és pl Alföldön lakik, az meg akárhogy nézem hosszú út busszal.És szerintem fontos lenne megnézni is a kiskutyát, és elsőre nem lehet megmondani mindent, de bocs. hát majd valahogy lesz köszönöm az eddigi válaszokat :)
2012. jan. 20. 17:44
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
Elég sok tenyésztő van, biztos találsz olyat ami jó, ha igazán akarod. :) De akár örökbe is fogadhatsz mudit (vagy tacskót). Azok meg aztán főleg örömmel elviszik, örülnek ha lesz gazdája). Meg gondolj bele, ha valaki tenyészt, akkor elég fontos, hogy legyen autója, vészhelyzetre, kiállításra stb...
2012. jan. 20. 21:09
 16/20 anonim ***** válasza:
Ha bírod hogy sokat ugat(mert nagyon felelősségteljes, minden kis zajra figyelmeztet) akkor mudi.
2012. febr. 24. 12:16
 17/20 A kérdező kommentje:
köszi, hát tudom hogy ugatós, mert a puli is a szomszédban kegyetlen sokat ugat..de bírható:)
2012. febr. 24. 16:27
 18/20 anonim ***** válasza:

Mi leszoktattuk a (most fél éves) mudijainkat a felesleges ugatásról, ha jekeznek is valamit, egy-két vakkantás az egész. Néha, ha nagyon ugat a többi utcabeli kutya, ők is csatlakoznak, de ma már elég kikopogni az ablakon, és befejezik. Mikor a szomszédokat ugatták, mindig leszidtuk őket, ha szép csendben figyelték őket, jutalmaztunk. Egyedül akkor zendítenek rá vadul, ha bejön valaki a kapun. Nálunk az előkertbe csak akkor mehetnek, ha kint vagyunk velük, amúgy a hátsó kertben vannak, ahol ők is nyugodtabbak.

Gondot kell fordítani a lemozgatásukra (nálunk pl. egy hosszú botra egy zsineggel szivacsdarab van kötve, ezt kergetik, ha elkapják, falatkát kapnak, meg sétálunk is), nevelni kell őket, és akkor nem lesz rájuk panasz.

Amúgy eleinte, mikor hozzánk kerültek, a bejáratnál volt a ketrecük, mikor ugattak, nem jöhettek ki. Ha szép csendben voltak, kiengedtük őket játszani. Néha, mikor közeledtem a ketrechez, vakkantottak, ekkor rájuk szóltam csúnyán, megfordultam, mentem pár lépést vissza, és vártam. Türelemjáték, de megéri. Ha ugat, nyüszít, és rögtön foglalkozol vele, kiengeded, akkor mindig ezt fogja csinálni. Mikor a házban voltunk, és ők kint elkezdtek ugatni, hisztizni, nem foglalkoztunk velük. Megvártuk, míg csendben voltak legalább 5 percig, akkor kiléptünk. Ha erre rázendítettek, rögtön visszafordultunk, és bementünk. És így tovább. Néha akkor vakkantott valamelyik, mikor már épp nyitottam volna az ajtajukat, ekkor is könyörtelenül bementem. Eleinte nehéz lesz a kiskutyával, de muszáj következetesnek lenni.

Jan Fennel: Kutyapszichológia című könyve nagyon hasznos olvasmány!

2012. febr. 24. 18:28
 19/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hát ha lesz valami akkor kicsit később, köszönöm a válaszokat esetleg még ilyen kommentek jöhetnek ha valaki gondolja:)
2012. febr. 24. 22:33
 20/20 anonim válasza:
Mindenképpen mudi! Nekünk az volt, és még olyan okos, kezes, gyerekszerető kutyust nem láttam. Nem beteges, a szőre nem kényes, bár úgy tűnhet, de nem az. Maximálisan szereti a vizet, természetesen sétál póráz nélkül ha megtanítod. Nekünk annyi örömünk volt a mudiban, hogy most készülünk a következőt megvenni. Egyébként 20 ezertől már kapsz fajta tisztát. Ha nem kérsz törzskönyvet, még lehet hogy olcsóbban is. Sok sikert!
2012. febr. 27. 18:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!