Vesebetegségről valamit?
Van egy pincsink. 12 éves. Múlt héten kedden elkezdett reggel össze-vissza hányni. Egyet be is pisilt. Korábban nem. Meg is ijedt szegényke. Aztán elvittük az Állatkórházba. Injekciót kapott. Kiderült, hogy egyik veséjét rég nem használja a másik elégtelenül működik. A mája se túl jó, de elvan vele. Első injekció után megszűnt a hányás (utána 1-2x hányt csak). Péntek óta csipeget. Aznap kapta az első infúziót is. Tegnap újra laboreredmény született. Nagyon picit javult neki. Tegnap kapott utoljára infúziót. Jövő héten labor újra.
Tegnapelőtt evett egy kis főtt csirkemellhusikát is. 3-4 csipetet. Tegnap óta kb. 3 csapott teáskanál konzervet is evett a diétás RoyalCanin Renal konzervből. Viszonylag sokat iszik, normálba pisilget, nem pisilt be azóta sem.
Viszont csontkollekció és nem eszik normálisan. Séták során tök vidáman pattog néhány napja! De nem eszik! Sajna.... ma is csak egy csipetke diétás kaját - bár inkább du. szokott kajálni. Ma már nincs infúzió! muszáj, hogy éhes legyen.
Szerintetek mennyire rossz az állapota? Olyanokat kérdeznék akinek van tapasztalata vesebeteg kutyákkal.
Kreatin 584 volt neki és az infúziók után 427-re lement. Majd jó egy hét múlva a vérvételkor már 390 volt csak. Ez még mindig túl magas, mert a felső érték max. 140 lehet.
Karbamid 50 volt neki és az infúziók után 43-re lement. Majd jó egy hét múlva a vérvételkor már 38 volt csak. Ez még mindig túl magas, mert a felső érték max. 9 lehet.
A másik ilyen dolog a foszfor, ami szintén magas és csekély mértékben javult.
Szóval ez így oké. Csipeget kaját, de nagyon keveset. Most a héten kapott tápot is, de az ajánlott mennyiségnek kb. 25%-kát eszi meg + hozzá egy kis konzerv.
Ma viszont hosszú idő után hányt és öklendezett. Hétfő volt neki a vérvétel és azóta eléggé levert. Még talán a séta az, amit elég jól bír.
Jövő héten újra vérvétel kontroll.
Hát a múlt hét elején a labor eredmény alapján már visszaesés tapasztalható, így egy hétig kapott infúziót még, de sajnos nem javultak,hanem romlottak az értékek.
Sajnos sokat fogyott már. Gyönge eléggé. Lenn még vidám a többi kutyussal és játszadozik, néha velem is labdázgat fenn. Azonban kb. 2 napja semmit sem eszik és hát kész.... Ma hányt ismét jó nagyot és ment a hasa is. Levittem a közeli dokihoz és kapott hányás ellen. Este kap infúziót is.
Nem akarjuk elaltatni amíg jó kedve van, amíg fel lehet vidítani!
Tegnap csináltattunk teljes vérlabort és vizeletvizsgálatot. (teljeset még sosem csináltak - most egy másik dokihoz mentünk és ő megnéz mindent) Ma-holnap megtudjuk az eredményt. Aztán kiderül, hogy van-e rá mód még valameddig közöttünk tudni valamilyen módon, valamilyen gyógyszerrel stb.
Este megpróbáluk Calo-Pet-tel megetetni (még nincs, de veszünk egyet). Csak az a gáz, hogy elég harcias kis pincsi, hogy bármiféle eszközzel hozzányúlnak. Szóval bizonytalan, hogy hogy fog menni, mert vicsorogni még van erő benne és odakapni.
Gondoljuk, hogy nincs neki sok hátra, de ha vígan elvan néha, akkor nem akar megvál az ember... (aki ismeri ezt az érzést, tudja miről beszélek). No meg még a tegnapi vizsgálati eredmények ki tudja mit rejtenek. Meglátjuk...
Én sajnos tapasztalatból mondom, hogy ebből nem lesz jobb sose. Az eredmények egyre romlanak, addig amíg az a kis állat maga alá nem vizel, és lesz élőhalott.
Az én macskámat 1 hét alatt vitte el, akkor is azt mondta a doki, hogy csoda, hogy eddig bírta. Mondjuk neki mindkettő veséje totál feladta a szolgálatot.
Bele gondoltál, hogy milyen lehet annak a kiskutyának naponta az infúzió, injekciók hada? Hogy naponta a szenvedő kiskutyát elhurcibáljátok a rendelőbe?
Van , amikor a józan észnek felül kell kerekednie .
A hányás azért fordult elő, mert csak miattad megevett pár falatot. A vese nem választja ki a mérget, így az bejutott a szervezetébe. Azzal, hogy beleerőltetsz ételt,szinte mérgezed a kutyádat. Ha magától enne, az más.
Belegondoltam. 2 napja az altatás jár az eszembe, de most a párom otthon lesz vele több mint egy hétig és nagyon mélyen horkol és alszik pillanatok alatt. Szóval arra gondoltam, hogyha így szépen elaludna, akkor az jobb lenne. Megkérdeztem a dokit, hogy fáj-e neki. Azt mondta, hogy biztos, hogy szokta érezni a kutyus a fájdalmat néha, de ha így horkol és gyorsan, akkor nem érzi. Akkor nyugodt. No már most a séták után kb. 10-15 perccel horkol és alszik jót. Aztán 1,5 óra után felkel és iszik, aztán néha jár egyet a lakásba és pihi.
Szóval ne gondold, hogy nem, de jár az agyamba az altatás. Azonban amíg így horkol és alukál, lenn pedig felemelt farkincával megy és kutyusokat üdvözöl, ráadásul a párom vele van, inkább várok. Nem fáj neki, mert alszik sokat.... azért jár a fejembe a gondolat, hidd el! :(((
Nagyon nehéz. Az előző kutyusunk (aki együtt nevelkedett ezzel aki most beteg kutyus) a kezeim között halt meg hirtelen, kb. 5 évesen. Attól is szenvedtem utána. Sokat segített, hogy lett egy új kutyus. Előtte nem akartam, de egyszer csak azon kaptam magam, hogy a menhelyeken olyan kutyust keresek, ami rá emlékeztet. Aztán 1,5 hét múlva egy másik kutyus kezdte enyhíteni a fájdalmat.
Talán most ez a vesebeteg kutyuskánk is elmegy az életünkből (egészen biztos). Remélem, jól érezte magát nálunk az elmúlt 8,5 év alatt. Egyszemű kiskutyus, aki az Illatos útról lett mentve.
Kedden este megbeszéltük a párommal, hogy szerdán este/du. elaltatjuk, ugyanis az egyik lábára nem tudott ráállni és már a séta sem volt élvezetes neki.
Szerdán 1körül görcsbe rándult. Fel lett hívva a doki és azt mondta, már a kutya nem érez valószínűleg semmit. Közben meglett a keddi vérkép eredmény. Nagyon durva magas:
Karbamid: 100,2 mmol/L + 2,5 - 6,7
Kreatinin: 1255 umol/L + 20 - 150
Foszfát: 7,6 mmol/L + 0,8 - 1,6
4 után nyitott a doktor és levittük elaltatni. 4:40 - 45 között örökre elaludt. Még mindig alig hiszem el és sajnos még mindig megkönnyezem... de mindent megpróbáltunk és az orvosok is - azt hiszem.
Nagyon fáj és nagyon rossz érzés. Van még két kutyánk. Most elvisszük őket vérvizsgálatra és ultrahangra. Ezentúl minden évben felülvizsgáltatjuk MÉG HA NINCS IS PANASZ! őket, mint pl. Amerikában jónéhányan, hogy időben fény derüljön a bajra - ha van rá mód.
Eszméletlen rossz, mert ő családtag volt! Mintha a fiúnk lenne. El se tudom mondani. Most is könnyes a szemem ahogy írok. :((((((((((((((((((((((((
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!