Kistestű kutyáim kiskorúk óta "köhögnek". Normális?
Légcsőszűkület?
Olvass utána, nekem ez ugrott be elsőre, kistestűeknél gyakori. Mondjuk a habos hányás attól nem lehet. Mit kapnak enni? És milyen fajták? És hány kutyáról van szó?
Nekem is egy 5 éves yorkshireom van, és neki is van enyhe légcsőszűkülete. Ilyenkor nagyon ritkán fullad, kb. hetente, kéthetente 1 alkalommal, 5 másodperc az egész.
A légcsőszűkületes fulladás akkor jelentkezik, amikor a kutya gyakrabban veszi a levegőt, esetleg nagy melegben zihál, vagy aktívan mozog.
Ez amiatt van, hogy -mivel eleve egy kis termetű fajta- a légcsövük is keskenyebb, mint egy normál méretű kutyának. Amikor gyorsan veszik a levegőt, akkor minden lélegzetvételnél összeszűkül a légcső, viszont a következő lélegzetvételig nincs ideje visszatágulni az eredeti állapotába. És akkor még gyorsabban próbálja a kutya venni a levegőt, még összébb szűkül, majd végül rátör egy ilyen fulladásos roham.
De ez pár pillanat alatt helyre áll magától, annyit tudsz tenni, hogy megnyugtatod, hogy ne kapkodjon annyira. Tedd a hátára a kezed, beszélj hozzá, hogy elvond egy pillanatra a figyelmét, amíg rendeződik a légzése.
Állatorvos ezt egy mozdulattal meg tudja állapítani, ha egy bizonyos ponton egy kicsit megnyomja a légcsövét, akkor azonnal elkezd "gágogni" (Te ne próbáld meg azért:))
Ha nem túl gyakran jelentkezik, akkor felesleges ezen aggódnod. Bizonyos esetekben szokták gyógyszerrel kezelni, de az szerintem akkor van, ha naponta többször (5-6-7 alkalommal) csinálja a kutya, és folyamatosan, évszaktól függetlenül.
A legsúlyosabb esetekben műtik, olyankor a légcsőbe beültetnek valami merevítő karikát, ami nem engedi, hogy a légcső nagyon összeszűküljön.
Itt egy videó, kukkants bele. Az első kutyus élő adásban befullad, a kiképző csaj pedig egy pillanat alatt megoldja:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!