Nekem van 1 yorki kutyusom tesómnak pedig 1 bolognese, házilag lehet nyírni mind a 2 szőrét?
Ha van kézügyességetek igen.
Nekem spanim van én tél előtt otthon nyírom nyár elején meg elviszem kozmetikushoz és ő akkor fürdeti fület tisztít körmöt vág.
Előbb szokjon hozzá a fésüléshez. Sok kutya már attól is hisztériás rohamot kap. Fontos, hogy soha ne akkor hagyd abba a fésülést, ha a kutya nagyon arénázik, hanem ha szép nyugodtan tűri. És persze ügyelj rá, hogy ne legyen kellemetlen neki, ne nyomd rá a kefét.
A pofáját is fogd a kezedbe, finoman, épp csak hogy ne tudja elhúzni a fejét, és persze úgy, hogy kapjon levegőt, és óvatosan fésülgesd körbe a szemét. Eleinte csak 1-2 másodpercig, aztán tovább. Tanulja meg, hogy nem kell féltenie a szemét tőled.
Aztán ha már ezt is tűri, akkor minden fésülésnél vedd elő az ollót, és kicsit csattogtasd a füle körül ha kell, ha nem, mert sok kutya az olló hangjától rándul görcsbe.
Érdemes egy vezényszót rendszeresíteni erre az esetre, én pl. azt szoktam mondani a kutyámnak fésülésnél, körömvágásnál, fülpucolásnál stb. hogy "tűrj". Tudja, hogy el kell viselnie, hamarabb túl lesz rajta.
A fürdetést eleinte érdemes segítő személlyel végezni, aki finoman lefogja a kutyát, amíg te szappanozod. Ne állj neki könyörögni, hogy "Csöpikém, maradj nyugton egy percre, mindjárt végzünk", hanem éreztesd vele, hogy most fürdés van és punktum. Rajongani sose fog érte, de megszokhatja. A szemébe, orrába, fülébe ne kerüljön se víz, se sampon. Egy idő után a segítő személy el is hagyható.
Fontos: fésülés/nyírás/fürdetés után mindig jöjjön egy óriási, felszabadult játszás.
A fésülés és egyén kozmetikázás egy teljesen természetellenes folyamat (kutyáknál). Ezért már nagyon kicsi korban, attól a naptól kezdve, hogy nálunk van a kölyök folyamatosan szoktatni kell ezekhez a dolgokhoz. A szoktatás legegyszerűbb módja, hogy amint hozzáérünk a kutyus szőréhez a fésűvel (vagy nyírógéppel, ollóval...) adjunk a kiskutyának jutalomfalatot. (a jutalomfalat olyan étel legyen, amit egyébként nem szokott kapni a kiskutya, pl.: sajt, virsli, könnyen, rágás nélkül lenyelhető ételek.). Ha egyszerre nem tudjuk fésülni is, és jutalmazni is, kérjünk valakitől segítséget, hogy miközben mi fésüljük a kutyát, a segtőnk adagolja neki a jutalomfalatokat. A szemápolásra ugyanez a szoktatási (pozitív megerősítéses) módszer javasolt.
Ha ezt valaki nem csinálja "rendesen" a kutyussal, amíg még kölyök, akkor mondható, hogy el lett rontva a dolog.
Nekem Pekingi Palotakutyám van (kétrétegű bunda...), és már aznap, mikor hozzám került kölyökként, már nyírtam is a tappancsát, fésülgettem...stb. Már annyira hozzászokott (sőt, szerette a kozmetikázást a jutalomfalatok miatt), hogy már elalszik a hátán fekve, miközben én a csomókat tépkedem a hasáról. Fésülhetem, forgathatom a kutyát, a tappancsait is ollóval vághatom. Nem ellenkezik, szereti. Utána mindig kell egy nagy játék és egy séta a kertben. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!