Kutyám szája büdös, mit tegyek, ez normális?
Na. Akkor nincs a kutyusban semmi abnormális. :-)
Nekem is kistestű fogproblémás kutyám van, innen a nagy tapasztalatom. :-) Az enyémnek megvan az összes foga, csak csili-csálén állnak a szájában. Meg az egyik felső szemfoga hiányzik, pár hónapja eltűnt neki, de nem tört le, olyan, mintha gyökerestül elvesztette volna... :O
Persze-persze, csak a fogápolás nálunk is problémás... :-) Egyébként mi Royal Canin kistestű kutyáknak való tápot eszünk. Sokkal puhább ("nedvesebb"), mint a rossz fajta tápok (Pedigree, Friskies, Darling...stb), és hát persze tápanyagdúsabb. A rossz minúségű tápokban 0.1% állati származék van (de az sem hús, hanem egyéb testrészek! darált csont, stb...), míg a jó minőségű tápnak 40-50-60 %-a hús. És a maradék összetevők is hasznos zöldségek, hozzáadott vitaminok...stb, és ami a legfontosabb, mesterséges hozzávalókat nem tartalmaz!, például tartósítószert, ételízesítőt, ételszínezéket, ellentétben a rossz minőségű tápokkal.
Én csak ajánlani tudom. Jót tesz a fogaknak, az emésztőrendszernek, és a szőrnek is. Az én kutyám szőre gyönyörű selymes, fényes és dús. :-)
A kistestűeknél nagyon gyakori probléma a fogkövesség.
Ha nincs megfelelően ápolva, akkor a fogkő ínysorvadást okoz, és kihullanak a fogai. És érthető, hogy nem eszi a száraztápot, hiszen az ínysorvadás fájdalmas.
Kijavítanálak. A fogkő ínysorvadást okozhat. De nem feltétlenül okoz. Főleg nem valószínű egy 4 éves kutyánál. Mondjuk 7-8 éves kutyánál inkább... És nem minden kistestű kutyának vannak fogproblémái. Inkább azoknak a fajtáknak, ahol az arcorri szerkezet nagy befolyás alatt állt a kitenyésztés során (pl.: Brahycephal kutyafajták).
Ellen példának felhozom a Bichonokat (havanese, bolognese, frise, máltai...), egyik fajtája sem fogpbroblémás tudtommal. (vagy ott van még a Cair terrier, Skót terrier, Tacskó, Ausztrál selyemszőrű terrier, Törpe Schnauzer, Lhasa Apso, Norwich terrier, Skye terrier... stb stb stb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!