Kajalopás utáni "beszélgetés". Mi járhatott a kutya fejében?
A kutyám immár második alkalommal lopott csontot az asztalról, legutóbb két napig hányt meg fosott tőle. Sajnos a családban van, aki az asztalnál eteti, hiába mondom, hogy ne, 80 év felettiekkel nehéz beszélni, és nem is vagyok itt mindig, hogy elzárjam a kutyát.
Na most az történt, hogy egy kis büntiből sarokban fekvés után levittem a kutyát, és leraktam elé a maradék csontot tányérostul. Egy darabig vártam, nem mozdult rá, de azért én fölé álltam a tányérnak, és jelentőségteljesen néztem a kutyára. Ami furcsa volt, hogy nem csinált semmit, csak nézett a szemembe, pedig máskor határozottan kerüli a szemkontaktust. Most még csak nem is pislogott. Egy idő után elkezdte inkább a tévét bámulni, de akkor sem mozdult semerre. Mondtam neki, hogy mehet, akkor is úgy maradt. Odébb álltam, elfordultam, gondoltam hátha úgy enged a csábításnak és egyértelművé tehetem neki, hogy akkor se lopjon, ha nem látom, de ugyanúgy állt és nézte a tévét. Végül a második mehetszre már elkocogott a helyére.
A kérdésem az, hogy ez most mégis mi a frász volt? Miért nézett a kutyám a szemembe, mikor ő alapvetően konfliktuskerülő és behódoló típus? 8 éves múlt, szóval nem fiatalkori erőfitogtatásról beszélünk. Ha meg "harcolni" akart a kajáért, akkor miért nem próbált meg mégis rámozdulni? Értetlenül állok a történtek előtt, pedig azt hittem, nem érhetnek már ilyen meglepetések.
Azért úgy érdekelne, hogy mi a fenéért rakosgatod Te a kutya elé a csontot a tányéron?
Ennek mi köze van az asztalon hagyott kajához?
Ugyanazt a tányért raktam elé, amiből az asztalon zabált, ugyanazzal a maradék csonttal. Gondoltam egyértelművé teszem neki, hogy az rohadtul az enyém, és neki semmi köze hozzá. Sajnos más módszer nem jutott az eszembe, lévén túl ritkán csinálja a kutya ahhoz, hogy cselezhessek, mert a rendszeres lopásra lennének módszereim, de így elég nehéz...
Egyébként azóta csináltam még egyszer, a kutya nézett, aztán leült, végül lefeküdt. Leültem én is a tányér mellé, odahívtam a kutyát, a közelébe se mert menni. Olyan behódoló volt, amennyire csak kutya lehet, pedig előzőleg sem bántottam. Végül lefektettem magam mellé, a kaját meg leraktam közvetlenül elé, és azt is olyan látványosan ignorálta, hogy nem lehetett félreérteni. Ha elfordultam, akkor se nézett rá a kajára (tükröződő ablakból figyeltem). Szóval azt hiszem, vette a lapot, legalábbis erre a tál kajára nézve.
Szerintem jó, amit csináltál. Nincs is más módszer arra, hogy éreztetni tudd a kutyával, nem csak sétánál, vagy játéknál vagy te a falkavezér, hanem étkezésnél és az étel körül is. Tudtommal minden valamire való kutyakiképző, kutyaszakértő ugyanezen módszerekkel (földre rakott étel) demonstrálja az étel feletti birtoklást.
Egyébként nem csak az a fontos, hogy a gazdák ételét ne lopkodja a kutya, hanem mondjuk az is, hogy ételt idegenektől ne fogadjon el, mert könnyen megmérgezhetik, elcsalogathatják...stb. Szóval, aki szerint ez állatkínzás vagy hasonló, az nem tudja, mi is a valódi állatkínzás...
Fontos megértetni az állattal, hogy ha étel van a közelében, ne hül*yüljön meg, ugyanúgy figyeljen, vagy ugyanúgy tisztelje az étel tulajdonosát...stb Vagy például, hogy ne menjen el azért egy idegen emberrel, mert van nála egy velős csont...
Hihetetlen hogy egyesek már attól beparáznak, hogy a kutya a szemükbe néz.. jah és még csak nem is pislogott :)))
Amit csináltál jó, nem gond az hogy a kutyád nézett, a lényeg hogy nem merte elvenni a csontot és téged sem inzultált amiért nem adtad oda.
Viszont amit vettél neki azt nyugodtan odaadhatod neki, nem kell várni jövőhétig. Mivel a kutya a jelenben él, soha nem fog rájönni hogy te úgy akarod megleckéztetni, hogy csak késöbb kapja meg a neki vett dolgokat.
Nem paráztam be, csak meglepődtem, mert amúgy 6 éve velem van, és soha nem csinált ilyet. Páromat idegesíti is, hogy nem néz huzamosabb ideig az ember szemébe. Engem egész egyszerűen meglepett. Néztem már rám rondán nagyon nagy kutyák, a sajátomtól nem fogok parázni :))
Azt meg tudom, hogy a kutya már nem emlékszik a csontlopásra, én viszont igen :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!