Hogy kell csinálni?
Nekünk úgy mutatta az oktató a kutyaoviban, hogy kiadod a parancsot szóban vagy akár kézjellel, ha megcsinálta, klikkelsz és jutalomfalat.
Őszintén szólva én balf@sz voltam hozzá, össze-vissza klikkeltem. :D
Én maradtam a parancs, dicséret-jutalomfalat kombinációnál.
Én úgy tanítottam, hogy mutatópálcával megvezettem, hogy ültetésből felájjon. Amikor már szépen tudta, beleraktam a hang + kézjelet. Ezzel viszont az volt a gond (másoknál is, akik így csinálták), hogy a kutya mindig elindult felém. Már régebről ismerte a kutyóm az "ott" vezényszót, vagyis ha azt mondom, hogy ott, akkor meg kell állnia. (Ez a behívás közbeni állításnál kellett), és heteken át úgy gyakoroltam vele az állítást, hogy mindig mondogattam, hogy "áll, ott!", és szépen megtanulta, hogy ne induljon el.
Az elkapás, amit írtál itt azért nem annyira célra vezető, mert ha a kutya feláll, azt általában azért teszi, hogy elinduljon és te a szándékára klikkelsz rá. Ültetésnél/fektetésnél ugye eleve az a szándéka, hogy leüljön/feküdjön, ott ez tökéletes.
Nekem úgy mondta az oktatónk, hogy a klikkernek az a lényege, hogy a szóbeli dicséretet váltod ki vele. Mert hogy nem mindig vagyunk ugyanolyan hangulatban, nem mindig tudjuk egyformán dicsérni a kutyát.
Szóval szerintem ez úgy működik, hogy kiadod a parancsot, ha megcsinálja, akkor klikkelsz - mint egy fajta dícséret - és adod neki a jutalomfalatot.
De én is különböző dolgokat olvastam a neten, mielőtt ezt az oviban megmutatták volna, rendesen össze is zavarodtam.
Nekem olyan gondolataim is voltak előtte, ha egyet klikkelek, az az ül, ha kettőt az az áll és ehhez hasonló baromságok :D
Így jó lesz szerintem :)
Amùgy a neten fent van a 101 Kutyatrükk tàrolt vàltozatban, esetleg dolgozhattok onnan is. Abban is írjàk a hajolt is.
Hogy mikorra tanulja meg, az szerintem életkor kérdése is. Az én kutyusom 6 hònapos és az integetés kb. 10 perc alatt megtanulta, másnap már tökéletes volt.
De pl. kisebb koràban az ül-t napokig gyakoroltuk...
Mennyi idős a kutyusod?
Az enyémet Joeynak hívjàk és bullmasztiff :)
Nézd meg a könyvet, amit írtam, nagyon könnyen lehet belőle tanítani :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!