Miért utálják sokan a flexi pórázt?
Én azt, hogy ha behívható egy kutya, akkor behívható. Ha csak néha hívható be, akkor nem behívható. A póráz természetesen bizonyos helyzetekben egy behívható kutyának is fontos, váratlan helyzetek is adódhatnak...
De flexivel a kutya nem tanul meg különbséget tennia két állapot között- és többnek számára nem szabad léteznie.
1) Nincs póráz, mehetek lábnál, vagy "MEHETSZ" jelszó után távolabbra is, de figyelnem kell a gazdi szavaira és visszajönnöm azonnal, akárhonnan, ha hív.
2) Van póráz, nem mehetek sehová.
A flxi egyik változathoz sem illik. Flexivel a kutya azt tanulja meg csak, hogy ha nem vagyok behívható, majd visszaránt/megállít a gazdi. Felelős kutyások ezt a lehetőséget nem tartják elfogadhatónak.
Nekünk van hagyományos és flexi is. Mind a kettőt szoktam használni az alkalonak megfelelően. Pl: szilveszterkor KIZÁRÓLAG flexivel sétálunk, de ha csak "leszaladunk egy pisire" akkor a másikat viszem (még ha nem is kötöm meg).
Ha elutazunk mindkettőt beteszem a kocsiba és az adott helyen döntöm el, hogy épp melyiket használjam. És néha a szokásos sétánál is a flexit használom (mert sajnos szeret eszegetni). Bár lehetőség szerint inkább hagyom szabadon mászkálni (igaz Ő extra barátságos).
Lehet lepontozni az értelmes válaszokat, de ettől még ez van.
Egy kutyakiképző nem szokott hülyeséget beszélni. Ha meg vagy győződve kedves kérdező a flexi hasznosságáról, akkor miért kérdezel? Ha pedig kérdezel, miért hurrogod le az értelmesen érvelő választ?
A kutya flexivel nem tanulja meg a két, előbb vázolt állapot közti különbséget, röviden engedetlenségre nevel. Ha rövid a póráz, akkor közelebb pisil, vagy odamész vele a fához te is.
Pont, részemről az (értelmetlen) vita lezárva.
Nem kell naponta 3-4X kifárasztanod a kutyát- még a nagytestűeket sem. Elegendő, ha naponta egyszer hagyod szabadon mozogni. A többi "lassú" séta a szükségletekre, és egy kis szaglászásra korlátozódik.
A kiképző vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!